"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

ZiPtalk #1: Verschuivingen in de flexmarkt en de evolutie richting MSP 4.0

ZiPtalk is de podcast van ZiPconomy en hier te beluisteren. In deze podcast bespreekt Narada Bouwland met redacteuren van ZiPconomy elke twee weken kort het nieuws en interviewen zij iemand rond de actualiteit.

In de eerste editie van ZiPtalk presenteert redacteur Arthur Lubbers de opvallendste ontwikkelingen in de Flexmarkt Omzet top 100 2021. Daarnaast reageert Hugo-Jan Ruts op de pittige uitspraken van minister Karien van Gennip over de noodzaak van het aanpakken van schijnzelfstandigheid.

MSP-rapport: voorkom een mismatch

Te gast is HR-specialist Mark van Assema. Hij stelde voor ZiPconomy en NextConomy het rapport ‘MSP aanbieders 2022’ samen (nu ook in print beschikbaar). De vijfde editie van dit onderzoek is een flink rapport met 252 pagina’s, vertelt Van Assema. “Het aantal MSP-aanbieders is namelijk gegroeid”, legt hij uit. “In deze editie staat uitgebreide informatie over de zeventien MSP-dienstverleners die in Nederland en België actief zijn.”

Informatie van die aanbieders is op verschillende manieren geordend. Dit geeft inzicht dat kan helpen bij het selecteren en implementeren van een MSP. Ook beschrijft Van Assema uitgebreid wat een MSP nu eigenlijk allemaal doet. “Dat helpt je om te bepalen wanneer een MSP een oplossing kan zijn.”

‘Begin bij de basis’

Een ‘mismatch’ voorkomen is belangrijk, vindt Van Assema. “Je kunt wel heel uitgebreid allerlei activiteiten bij een MSP neerleggen, maar je moet wel in staat zijn die activiteiten te monitoren en beheren. Ben je dat niet? Begin dan bij de basis en bij de basistaken die een MSP uitvoert.”

Kies dus bewust welke onderdelen je in de eerste fase van je programma opneemt, tipt hij. “Doe het stap voor stap. Het is hele complexe materie.”

Evolutie in de MSP-wereld

Wat zijn de trends en ontwikkelingen rond MSP? Van Assema vertelt over de evolutie naar MSP 4.0, waarbij de dienstverlening steeds omvangrijker wordt. Zo’n model past volgens hem niet bij iedere organisatie. “Het is heel belangrijk om je te realiseren waar jouw organisatie aan toe is”, zegt hij. “In welke volwassenheidsfase rondom inhuur zit je? Zoek daar een geschikte partij bij. Als jij zelf pas in fase 2.0 zit en je gaat samenwerken met een partij die heel erg met dat 4.0 bezig is, krijg je een mismatch.”

Het volledige rapport kun je hier downloaden of bestellen.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie