"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Tweede Kamer wil onderzoek hoe gemeenten eisen kunnen stellen aan minimumsalaris bij aanbestedingen

PvdA motie krijgt brede steun in Kamer.

De Tweede Kamer wil dat de regering gaat onderzoeken op welke manier gemeenten bij aanbestedingen kunnen afdwingen dat contractpartijen minimaal € 14 per uur betalen aan hun medewerkers. Een motie van PvdA Kamerlid Kathmann die daar toe oproept kreeg brede steun van de Kamer.

Vanaf 1 januari 2022 geldt voor werknemers van gemeenten een minimumloon van 14 euro bruto per uur, het door de vakbonden gewenste wettelijk minimumloon. Onder meer in de gemeente Leiden pleitten gemeenteraadsleden eerder om bij aanbestedingen van diensten, bijvoorbeeld voor groenvoorziening, vuilnisophalen en schoonmaak, te eisen dat partijen die deze activiteiten willen uitvoeren ook minimaal 14 euro per uur betalen aan hun medewerkers. In hoeverre dat ook afgedwongen kan worden, is nog onvoldoende duidelijk. Bij uitzendwerk en payrollconstructies is nu al geregeld dat iemand niet minder mag verdienen dan mensen in loondienst, bijvoorbeeld bij een gemeente. Bij uitbesteden van werk is dat minder gereguleerd.

De Kamer wil dus nu dat de regering onderzoekt hoe gemeenten de mogelijkheid kunnen krijgen om zo’n minimumsalaris af te dwingen. De Kamer wil ook graag weten wat de eventuele kosten voor gemeenten hierbij zijn.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

  1. Mensen, huur voor dit soort bedragen gewoon een uitzendkracht in. De WAADI regelt dezelfde ervaring als voor vaste medewerkers. Je bent voor dit soort tarieven geen ondernemer maar ouderwets loonslaaf zonder rechten, 1000 plichten en om de hoek staat je vervanger al klaar die het er wel voor doet.

    Wat een wassen neus dat onze duurbetaalde parlementariërs tijd besteden aan dit detail terwijl er grotere vraagstukken liggen.

    Allemaal lid van een vakbond en afdwingen dat je beschaafd wordt beloond. Minder winst voor ondernemingen, voor BBP is het alleen maar positief, meer belastinginkomsten, blijere burgers en op de langere termijn consumenten met meer te besteden. Let’s GO!

    Kan ZIPco ajb een poll uitschrijven: hoe groot acht u de kans dat het huidige kabinet een werkbare vervanger van de wet-DBA realiseert?”