"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

UWV-voorzitter: verplichte aov voor zelfstandigen voorlopig niet uitvoerbaar

Uitkeringsinstantie UWV kan op dit moment geen extra werk aan, zoals de verplichte arbeidsongeschiktheidsregeling (aov) voor zelfstandig ondernemers. Voorzitter Maarten Camps gaat ervan uit dat de nieuwe regeling pas komt zodra de achterstanden zijn weggewerkt.

UWV is niet klaar voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor zelfstandigen, zegt bestuursvoorzitter Maarten Camps in een interview met NRC. Hij vraagt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) om pas nieuwe regelingen in te voeren zodra de achterstanden zijn weggewerkt.

Verplichte aov voor zelfstandigen

De verplichte aov voor zelfstandig ondernemers staat in het coalitieakkoord. Eerdere plannen voor een aov voor alleen zzp’ers bleken al onuitvoerbaar, oordeelde voormalige SZW-minister Wouter Koolmees destijds na adviezen van UWV en de Belastingdienst.

Minister Karien van Gennip (SZW) beloofde vorige week dat zij ‘voor de zomer’ een brief stuurt over de verplichte aov voor alle zelfstandigen. Zoals haar voorganger Wouter Koolmees al concludeerde, zijn de huidige plannen te ingewikkeld om uit te voeren. “Een aov is nodig, hij is te complex gemaakt in alle adviezen.”

UWV moet die regeling uitvoeren, maar kan dat momenteel niet aan. Ook niet als de aov eenvoudiger wordt, blijkt uit het interview met Camps in NRC. Volgens de UWV-voorzitter heeft het ministerie begrip voor de problemen bij de uitvoeringsinstantie. “Die regeling voor zelfstandigen: wij gaan ervan uit dat die er pas komt op het moment dat wij de achterstanden hebben weggewerkt.”

Achterstand blijft oplopen

Maar achterstanden wegwerken, dat kan nog lang duren. Door een tekort aan verzekeringsartsen blijft de wachttijd groeien. Ondertussen stijgt de behoefte aan medische beoordelingen door vergrijzing. In 2021 nam alleen al het aantal aanvragen voor WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) toe met 9%, aldus de UWV-voorzitter.

Langdurig zieke werknemers die een uitkering aanvragen, worden nu gemiddeld pas na vier maanden medisch gekeurd. Eind 2017 wachtten 14.000 mensen op hun eerste medische beoordeling voor arbeidsongeschiktheidsregelingen, eind vorig jaar was dat aantal meer dan verdubbeld (29.600 mensen).

Wachttijden verminderen

UWV zoekt oplossingen. Zo wil de uitkeringsinstantie het vak verzekeringsarts aantrekkelijker te maken. Ook zoekt Camps samen met minister Van Gennip manieren om de werkdruk te verkleinen. De minister kan bijvoorbeeld besluiten mensen in de WIA minder vaak opnieuw te keuren.

Van Gennip belooft voor de zomer bekend te maken hoe zij de problemen bij UWV wil aanpakken.

Eén reactie op dit bericht