"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Aantal vaste banen blijft groeien. Flex nog onder pre-corona niveau. Toename zzp neemt af.

Nieuwe CBS cijfers arbeidsmarkt.

Het aantal werknemers met een vast contract is verder toegenomen. In het vierde kwartaal kwamen er 34 duizend bij. Daarmee kwam het totaal op 5,3 miljoen. In een jaar tijd nam het aantal mensen met een vast contract met 129 duizend toe. Dat meldt het CBS op basis van de laatste cijfers over de arbeidsmarkt.

Het aantal zelfstandigen (met en zonder personeel) nam in 2021 toe met 32 duizend. In 2020 en 2019 kwamen er zo’n 50 duizend zelfstandigen bij. De toename van het aantal zelfstandigen neemt dus flink af.

Die zelfstandigen maakten met elkaar dan wel weer flink minder uren. Ondanks dat het aantal zelfstandigen in 2022 toenam, daalde het aantal gewerkte uren door die zelfstandigen ook elk kwartaal. De spoeling is dus flink minder geworden.

Cijfers: CBS. Bewerking: ZiPconomy (aantal uren *1.000)

Flexcontracten

Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie nam in het vierde kwartaal van 2021 opnieuw toe, maar was nog wel 45 duizend lager dan net voor het begin van de coronacrisis, in het eerste kwartaal van 2020.

Werknemers met een flexibele arbeidsrelatie hebben een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd óf een flexibel aantal uren per week. Daar vallen ook uitzendkrachten onder. Tot 2019 nam het aantal flexibele werknemers vrijwel voortdurend toe, naar een maximum van 2,8 miljoen. Vervolgens zette een daling in. De aantrekkende economie zorgde voor meer ‘vaste banen’ en de Wet Arbeidsmarkt in Balans maakte flexcontracten minder aantrekkelijk.

De daling  was aan het begin van de coronacrisis uitzonderlijk sterk. In het vierde kwartaal van 2020 begon het aantal flexwerknemers weer te stijgen, met een tijdelijke onderbreking in het tweede kwartaal van 2021. Met 2,6 miljoen was het aantal flexwerknemers eind vorig jaar nog 45 duizend lager dan in het eerste kwartaal van 2020.

Bron/afbeelding: CBS

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie