"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Model voorspelt tariefstijging van 7 procent voor zzp’ers en gedetacheerden in 2022

In vrijwel alle beroepsgroepen wordt een stijging van het tarief voorspeld.

Flexibel werkenden, meer specifiek zzp’ers en professionals in dienst van detacheerders, worden in 2022 naar verwachting gemiddeld 7 procent duurder. Een hoogopgeleide professional kan het uurtarief gemiddeld met 5 procent verhogen. Voor praktisch opgeleiden stijgt het uurtarief nog harder: 10 procent. Dit blijkt uit een tariefvoorspellingsmodel voor 114 beroepen ontwikkeld door arbeidsmarktdata specialist Intelligence Group in samenwerking met HR-dienstverlener HeadFirst Group. Zij presenteren het model dit jaar voor het eerst.

Opvallende tariefstijgingen en -dalingen

Binnen praktisch opgeleide beroepsgroepen worden de grootste stijgingen verwacht. Vooral machinemonteurs (44,6%), loodgieters en pijpfitters (36,7%), timmerlieden (32,6%), elektriciens en elektronicamonteurs (28,5%), assemblagemedewerkers (28,5%), land- en bosbouwers (25,8%), lassers en plaatwerkers (24,8%) en vrachtwagenchauffeurs (23,9%) spinnen garen bij de schaarste aan hun kunde.

Onder hoogopgeleide professionals is het de elektrotechnisch ingenieur die het uurtarief het hardst kan laten of zien stijgen (>20%), gevolgd door managers in verkoop en  marketing (15,3%) en ICT (14,3%). Ook databank- en netwerkspecialisten en technici bouwkunde en natuur kunnen verwachten dat hun tarieven met minimaal 10 procent omhooggaan.

Enkel de praktisch opgeleide beroepsgroepen buschauffeurs en trambestuurders zien hun tarieven onder druk staan, met een kleine daling van 1,3 procent. Voor hoogopgeleiden geldt dat voor bibliothecarissen en conservatoren (2,6%) en managers logistiek (8,2%).

Han Kolff, CEO bij HeadFirst Group: “Het is een langgekoesterde wens om voorspellend vermogen te brengen in de uurtarieven van ingehuurde professionals. Dit biedt zzp’ers en detacheerders zicht op hun marktpositie, evengoed kunnen opdrachtgevers de prognose gebruiken om de inhuurkosten
voor volgend jaar te budgetteren. Een volgende stap in het slim inzetten van data bij het organiseren van flexibele arbeid.”

Vacaturegraad van grote invloed

Het tariefvoorspellingsmodel is gebaseerd op negen factoren, waaronder de inkomensontwikkeling van zzp’ers, inflatie, economische groei en vacaturegraad. Geert-Jan Waasdorp, directeur en oprichter Intelligence Group: “Tariefstijgingen worden primair verklaard door een constante jaar- op-jaarverhoging van 1,8 procent. Logischerwijs speelt inflatie daarin een belangrijke rol, maar ook de ontwikkeling van de vacaturegraad – het aantal openstaande vacatures per 1.000 banen – heeft invloed. Naarmate deze daalt of stijgt en dus de markt krapper of ruimer wordt ten opzichte van het jaar daarvoor, beweegt het tarief mee. Deze twee factoren verklaren grotendeels de variantie in het voorspellingsmodel.”

 

De Talent Monitor ‘Prognose tariefontwikkeling professionals 2022’ is gratis te downloaden op headfirst.group.

HeadFirst Group is marktleider in de Benelux op het gebied van het professioneel organiseren van externe inhuur. De organisatie biedt een diversiteit aan flexoplossingen, waaronder contracting, matchmaking, managed service providing (msp) en business consultancy. Er werken dagelijks ongeveer 15.000 professionals bij ruim vierhonderd opdrachtgevers in Europa, waarmee HeadFirst Group een jaaromzet realiseert van ongeveer 1,5 miljard euro. De bekendste merken van HeadFirst Group zijn de intermediairs HeadFirst, Between en Myler en MSP-dienstverlener Staffing Management Services. Door de unieke samenstelling van bedrijven – met ieder zijn eigen specialistische diensten - heeft HeadFirst Group een oplossing voor ieder inhuurvraagstuk. Zorgeloos inhuren, dat is onze belofte. Bekijk alle berichten van HeadFirst Group

Eén reactie op dit bericht