"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Eindejaarsactie 2021: ZiPconomy steunt Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF

Ook 2021 gaat weer de boeken in als een bijzonder jaar. Net als vorig jaar kiest ZiPconomy daarom in de laatste week van 2021 voor een bijzondere eindejaarsactie. Dit keer richten we de spotlights op het UAF, dat vluchtelingen kansen biedt om zich verder te ontwikkelen op het gebied van studie en werk.

Op ZiPconomy is er ook in 2021 weer veel geschreven en gezegd over diversiteit en inclusiviteit op de arbeidsmarkt. Menig auteur en expert hield een vurig pleidooi voor het aanboren van alle beschikbare talent op deze krappe arbeidsmarkt. Voor het ‘out of the box denken’ als een krachtig wapen in ‘The war for Talent’. Met onze eindejaarsactie voor Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, kortweg het UAF, zetten we deze gedachte kracht bij.

Arbeidsparticipatie van vluchtelingen

“Laat geen talent verloren gaan”. Die missie deelt ZiPconomy met het UAF, de oudste vluchtelingenorganisatie van Nederland. “We zijn ervan overtuigd dat íedereen die zijn kennis kan benutten, betekenisvol is in Nederland. Dáárom maken we ons daar sterk voor.”

Mardjan Seighali, directeur: “De arbeidsparticipatie van vluchtelingen kan en moet beter. Divers en inclusief beleid in organisaties is helaas nog niet vanzelfsprekend. Dus is het belangrijk elkaar te ontmoeten en de dialoog aan te gaan vanuit het geloof dat het goed is voor jezelf, voor je organisatie en voor de waardigheid van de mens. Juist nu moeten we deze mensen omarmen. Over vluchtelingen moet je niet praten, je moet ze in je organisatie opnemen. Tegen ondernemers wil ik zeggen: durf het aan! Spullen kun je afschrijven, mensen niet.”


Doe mee aan onze actie en steun het UAF!

De periode tussen Kerst en Nieuwjaar staat ZiPconomy in het teken van UAF. Onze homepage wordt die dagen vervangen door een speciale Gouden-pagina, waarbij goud het symbool is voor de gouden toekomst die we alle gevluchte studenten en professionals toewensen.

Uiteraard bevat de pagina ook een donatie-mogelijkheid! Zelf doneren wij aan het UAF vanuit ZiPconomy dit jaar het geld dat we normaliter uitgeven aan een presentje voor onze gewaardeerde relaties.

Mardjan Seighali, directeur UAF: “Een (financieel) steuntje in de rug is een blijk van uw betrokkenheid! Dit is niet in geld uit te drukken. Met uw steun geeft u deze studenten een thuisgevoel. Een bevestiging dat we ze zien en dat zij erbij horen. Dat ze niet onzichtbaar zijn en mogen meedoen. Dat het licht, óns licht ook op hen schijnt.”

Veel meer informatie over UAF vind je hier. Wie weet zie je wel kansen om vanuit je bedrijf te gaan samenwerken of je expertise als zp’er eens aan te bieden. Hoe dat kan lees je op deze pagina. Mentor worden kan ook, daarover lees je meer op deze pagina.

Het zou geweldig zijn als je onze ZiPconomy-actie nog meer kracht geeft door ook een donatie te doen.


Integratie op de Nederlandse arbeidsmarkt

Het UAF werd opgericht in 1948, toen een studentenopstand in Praag hard werd neergeslagen. Vijftig Tsjechische studenten en docenten vluchtten naar Nederland. Op initiatief van de Nederlandse universiteiten kregen zij de kans om hun studie en werk in Nederland voort te zetten. Dat was het begin van het Universitair Asiel Fonds, het UAF.

Spullen kun je afschrijven, mensen niet.

Maar ook anno 2021 heeft het UAF nog volop bestaansrecht. “Gevluchte studenten lieten veel achter, maar namen hun kennis mee. Als déze kennis in Nederland de ruimte krijgt, gaat er een wereld aan mogelijkheden open. Een wereld waarin de gevluchte student of professional opnieuw betekenisvol is.”

“Wij zetten ons in voor de ontwikkeling van gevluchte studenten en professionals en hun integratie op de Nederlandse arbeidsmarkt. We behartigen hun belangen, geven advies en bieden begeleiding en financiële steun. Onze kennis en ervaring delen we met onderwijsinstellingen, werkgevers en gemeenten.”

Resultaten in 2020

En wat leveren al die inspanningen op? Op de website van het UAF staat een aantal wapenfeiten uit de afgelopen jaren.

In 2020:

  • maakte het UAF zich sterk voor beter inburgeringsbeleid en betere begeleiding van gevluchte zorgprofessionals
  • begeleidde de stichting 3.778 studenten en professionals die samen 4.809 begeleidingsmodules volgden
  • studeerden 225 studenten af en startten er 263 met een betaalde baan die bij hun talenten past
  • maakte de stichting vier regionale samenwerkingsafspraken en ontwikkelde ze drie nieuwe leerwerktrajecten (mbo, hbo)
  • maakte UAF onderzoek mogelijk met het lectoraat ‘Bevorderen duurzame arbeidsparticipatie vluchtelingen’.
De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

  1. Mooi.., “Laat geen Talent verloren gaan”, jullie beweegredenen en deze keuze. UAF is een professionele club die zeer belangrijk werk doet én forse resultaten boekt. Helaas is dit werk nooit ‘klaar’. Ik ben sinds mijn studietijd vaste donateur. ‘Gouden’ actieresultaat toegewenst en Keep up the good work! Marjan Schneider | TM consultant & Executive coach