"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Een op de drie payrollers heeft belastingschuld

De belastingschuld onder zakelijk dienstverleners is de afgelopen maanden toegenomen. Samen hadden ze in augustus 2021 voor 3,6 miljard euro aan openstaande belastingschuld.

Vooral onder payrollers en uitzenders zitten veel bedrijven met een belastingschuld. Dat blijkt uit onderzoek van ABN AMRO dat is gebaseerd op data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Uitstel betalen belasting

Bijna een op de drie payrollers heeft belastingschulden. Het gaat bij het uitstel vooral om omzetbelasting en personeelskosten, zoals loonheffing, sociale premies en inkomstenbelasting. Dit zogeheten ‘bijzonder uitstel’ kon tot 1 oktober van dit jaar worden aangevraagd. Het demissionaire kabinet Rutte III heeft de ondernemers vervolgens vijf jaar de tijd gegeven, tot 1 oktober 2027, om de schuld terug te betalen. Vanaf 1 oktober 2022 moeten ondernemers maandelijks aflossing betalen.

Omdat bedrijven de schuld nu in 60 maanden mogen terugbetalen, drukt die extra schuld echter minder zwaar op de kasstromen van bedrijven in de zakelijke dienstverlening dan eerder de verwachting was.

Van de payroll-bedrijven met 2 tot en met 49 medewerkers heeft nu 40 procent een openstaande schuld bij de Belastingdienst. De gemiddelde belastingschuld is in deze branche bovendien sterk toegenomen, naar 2,3 miljoen euro.

“Voor payroll-bedrijven lijkt het nog aantrekkelijker uitstel van belastingbetaling aan te vragen, omdat zij gefocust zijn op de ‘backoffice’ van personeelsbeheer. Daarbij hebben ze te maken met dunnere marges dan bredere uitzendbedrijven, die zich ook bezighouden met werving en selectie” zo concludeert ABN AMRO.

Herstel uitzendsector

Een kwart van alle uitzenders heeft een belastingschuld opgebouwd. ABN AMRO constateert dat de economische situatie ondertussen sterk is verbeterd. Het aantal vacatures neemt in rap tempo toe, net als het aantal uitzenduren. Dit heeft deels voor aflossingen van belastingschuld gezorgd. “Per eind augustus heeft 41 procent van de bedrijven met vijftig medewerkers of meer in de uitzendbranche een belastingschuld, waar dit een halfjaar eerder nog 48 procent is.” Zo staat in het onderzoeksrapport te lezen.

Een zeer krappe arbeidsmarkt is niet alleen maar goed nieuws voor uitzenders “Het kan voor bedrijven uiteindelijk aantrekkelijker zijn om uitzenders over te slaan bij het zoeken van personeel, al is momenteel sprake van een toename in uitzenduren. Bovendien is het voor uitzenders zelf moeilijk aan personeel te komen.”

Uit de conjunctuurenquête van het CBS blijft dat voor maar liefst 61 procent van de uitzenders in het tekort aan arbeidskrachten een belemmering zit voor herstel. “Mogelijk blijft mede daarom het percentage bedrijven met belastingschuld in de sector relatief hoog, evenals het gemiddelde uitstaande bedrag per bedrijf.”  Dat is zelfs fors toegenomen, zo laat ABN AMRO zien. Gemiddeld gaat het om 387.000 euro, waar dit eerder 329.000 euro was.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie