SLUIT MENU

Aanhoudende storing aanvragen VOG dupeert zzp’ers

Screeningsautoriteit Justis kan al weken geen VOG’s afgeven, waardoor onder andere zzp’ers niet kunnen starten met sommige opdrachten. Einde storing nog niet in zicht.

Zelfstandigen kunnen in aan aantal sectoren niet starten met een nieuwe opdracht omdat ze momenteel geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen aanvragen. De systemen van Screeningsautoriteit Justis liggen al twee weken plat. Personen kunnen zo geen online aanvraag voor een VOG doen, ook aanvragen van Gemeenten worden niet afgehandeld.

De verwachting is dat de storing ook deze week nog niet wordt verholpen. Zicht op een oplossing is er niet. Justis – onderdeel van het Ministerie van Jusitie en Veiligheid – neemt ook geen papieren aanvragen in behandeling, omdat daarvoor deels dezelfde systemen nodig zijn. Een andere mogelijkheid om een VOG aan te vragen is er niet.

Op haar website zegt Justis dat de storing het gevolg is van een softwarefout en er geen sprake is van een hackaanval of cybercriminaliteit. Door de fout in de software zijn verschillende systemen geraakt. “Samen met de externe leverancier wordt met man en macht gewerkt aan een oplossing. Helaas is nog niet duidelijk wanneer de storing helemaal verholpen is.”

VOG verplicht in aantal sectoren

Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat het justitiële verleden van iemand geen bezwaar vormt voor een opdracht. Werkgevers zijn in een aantal sectoren verplicht om naar een VOG te vragen, voordat iemand kan starten bij een opdracht. Zo wordt een VOG vaak verplicht gesteld in sectoren als zorg, onderwijs en kinderopvang. Maar ook bijvoorbeeld ook voor bepaalde sectoren in het bankwezen.

Organisaties die strikt de (interne) regels handhaven zullen een zelfstandige niet laten starten voordat de VOG afgegeven is. De angst is ook dat wanneer Justis haar systemen weer aan de praat krijgt, de wachttijd voor het afgeven flink kan oplopen. Ook de onduidelijkheid van de duur van de storing zorgt voor onrust. De storing kan zo mogelijk weken inkomensverlies veroorzaken voor zelfstandigen die afhankelijk zijn van het hebben van een VOG.

De storing raakt ook mensen die met een nieuwe baan willen starten en vrijwilligers. Ook die laatste groep heeft een VOG nodig indien ze werken met bijvoorbeeld vertrouwelijke gegevens of met kwetsbare mensen. Justis is overigens ook niet in staat haar andere producten, waaronder het afgeven van boa-aktes, uit te voeren.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

  1. UPDATE Justis meldt op 2 nov 2021: “De storing waar Justis sinds 15 oktober mee te kampen heeft is zo goed als opgelost. Alle producten kunnen weer digitaal worden aangevraagd (via MijnJustis). Houd vanwege de verwachte grote toestroom VOG-aanvragen wel rekening met een langere doorlooptijd.”