"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Nieuwe digitale VOG vereenvoudigt aanvraagproces voor zzp’ers

Zzp’ers die een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig hebben, kunnen dit voortaan ook digitaal aanvragen. Dat maakt het gemakkelijker om de VOG aan te vragen en door te sturen naar potentiële opdrachtgevers.

Zzp’ers moeten regelmatig een VOG aanvragen voor een opdracht. De procedure hiervoor zal binnenkort eenvoudiger worden. Vanaf 22 mei 2024 zal de VOG voor iedereen digitaal beschikbaar zijn, wat het proces van aanvragen, bezorgen en doorsturen naar werk- en opdrachtgevers sneller, duurzamer en gemakkelijker maakt.

Deze aankondiging komt van screeningsautoriteit Justis, die sinds 20 maart jl. het digitaal ontvangen van de VOG in de Berichtenbox van mijnoverheid.nl mogelijk maakt. Voorheen was de VOG alleen op papier beschikbaar.

Voordelen van de digitale VOG

Bij het aanvragen van de VOG kunnen aanvragers kiezen tussen een digitale of papieren versie, waarbij de optie voor papier behouden blijft. Het digitale alternatief biedt voordelen voor zowel opdrachtnemers als opdrachtgevers, waaronder een snellere bezorging en gemakkelijker delen.

Bovendien bevat de digitale VOG onzichtbare, digitale echtheidskenmerken ter vervanging van de zichtbare kenmerken op de papieren versie, waardoor werk- en opdrachtgevers de echtheid eenvoudig online kunnen controleren.

Geleidelijke uitrol

De digitale ontvangstoptie wordt gefaseerd uitgerold om rekening te houden met de capaciteit van Justis-systemen, met een geplande voltooiing in vier fases gedurende twee maanden. Hierdoor kunnen nog niet alle organisaties onmiddellijk gebruik maken van de digitale VOG.

Voor meer informatie over de digitale VOG en een actuele planning van de uitrol, zie de website van Justis.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *