"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Nederland beste jongetje van de klas op ‘fatsoenlijk werk index’ Europese vakbonden

Nederland – en veel andere EU landen – doen het beter dan tien jaar geleden. Maar tevreden is de Europese vakbondsorganisatie ETUC nog lang niet.

Met een score van 109,6 staat Nederland bovenaan de ‘Decent Work & Sustainable growth index’ van ETUC, de Europese koepelorganisatie van vakbonden. Nederland blijft Denemarken en Finland net voor. Nederland scoort 1,7 indexpunten meer dan 10 jaar geleden. Alhoewel Nederland in het onderzoek over 2010 ook bovenaan staat, is de verbetering in Nederland wel kleiner dan de meeste andere landen in de ‘Best in Class’ categorie.

Het volledige rapport is hier te lezen.

Tevreden is de Europese vakbondsorganisatie overigens niet. De organisatie legt de lat op 120 punten. Pas dan is er volgens ETUC sprake van ‘fatsoenlijk en duurzaam werk’. ETUC maakt zich vooral zorgen over het langzame tempo waarin de landen verbeteringen maken. Het Europese gemiddelde van 2010 is op 100 gezet en staat in 2019 op 101,8. Nog meer dan 18 punten achter op het streefcijfer van minimaal 120 punten.

Duurzame groeidoelstellingen

De criteria door de index zijn afgeleid van ‘Sustainable Development Goals’ van de Verenigde Naties. De EU committeerde zich in 2015 aan die doelstellingen.

In twee van de drie subcategorieën plaatst de ETUC Nederland in de groep ‘frontrunners’, met landen die in die categorie boven de 110 punten uit komen. Op het gebied van ‘economic well-being’ – levenstandaard – moet Nederland met 110.8 punten alleen Frankrijk en België voor laten gaan. In de ‘employment quality indicator’ – gelijkheid en inclusiviteit – zit Nederland als enige land boven de 110 punten. In de derde categorie – ‘(on)zekerheid’ – staat Nederland op de vierde plek. Denemarken staat in die categorie bovenaan, Frankrijk zit hier onder het EU gemiddelde.

  • Kijk ook : 

In deze video legt advocaat Johan Zwemmer (lid van de Commissie Regulering van Werk) uit dat ESG doelstellingen (‘Environmental, Social & Governance’)  rondom ‘werk’ een steeds grotere rol spelen in de keuzes die investeerders maken. Het fragment over de ESG doelstellingen start rond minuut 29:45.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts