"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Zorginstellingen weigeren flexkrachten hun zorgbonus”

NBBU en SoloPartners dringen er bij zorginstellingen op aan de zorgbonus voor uitzendkrachten en zzp’ers alsnog ter beschikking te stellen.

Duizenden uitzendkrachten en zpp’ers in de zorg zijn in de coronatijd ingezet om de enorme drukte bij zorgaanbieders het hoofd te bieden. Ondanks toezeggingen van het Ministerie van VWS dat ook zij een bonus zouden ontvangen, dreigen velen van hen de coronabonus mis te lopen. Dat stellen NBBU en SoloPartners. Volgens deze belangenbehartigers weigeren meerdere zorgaanbieders weigeren het extraatje van het Ministerie van VWS aan te vragen voor deze flexkrachten. Belangenorganisaties NBBU en SoloPartners zijn verontwaardigd over deze gang van zaken en willen dat de zorginstellingen zich herbezinnen. Anders moet het kabinet ingrijpen. “Regel gewoon die bonus.”
 
Van meerdere kanten krijgen de NBBU en SoloPartners signalen dat zorginstellingen niet bereid zijn de zorgbonus aan te vragen voor flexibel personeel.  “De Nederlandse GGZ – de brancheorganisatie van ggz-instellingen in Nederland – heeft zelfs een richtlijn voor zijn leden geschreven waarin staat dat de zorgbonus niet aan uitzendpersoneel en zzp’ers in de zorg zal worden uitbetaald. Dit terwijl het kabinet de bonus expliciet ook voor deze zorgprofessionals heeft ingesteld.”
 
De bonus van €1000,- moet voor 29 oktober 2020 zijn aangevraagd. Dat maakt het extra urgent dat nu actie wordt ondernomen. “Professionals in de zorg zijn de helden van deze tijd, of ze nu in vaste dienst werken of flexibel worden ingehuurd”, zegt Piet Meij, hoofd sociaaleconomische zaken van de NBBU. “Het kan toch niet waar zijn dat zorgaanbieders uitzendkrachten wel aan het bed van een coronapatiënt willen hebben, maar niet de kleine inspanning willen doen de zorgbonus voor hen aan te vragen.”
 
SoloPartners en NBBU vinden het opmerkelijk hoe de bonus, een blijk van waardering voor al diegenen in de zorg die in de coronacrisis een stap extra zetten, een splijtzwam is geworden tussen het Ministerie van VWS en werkgevers in de zorg. “Zorgorganisaties vragen de bonus ruimhartig aan voor hun vaste medewerkers, maar negeren de opdracht van het ministerie om dit ook voor hun flexkrachten te doen”, aldus Lex Tabak van zzp-brancheorganisatie SoloPartners. “Vanuit onze achterban krijgen wij honderden signalen van zzp’ers die geen medewerking krijgen bij het doen van een aanvraag. Terwijl deze zorgorganisaties op dit moment tijdens de tweede golf een dringend beroep doen op diezelfde flexkrachten. Dit valt niet uit te leggen.”
 
“Dat deze grote groep zorgprofessionals onder het mom van administratieve lasten terzijde geschoven wordt, is onacceptabel. Wij bieden aan om hen hiermee te helpen”, aldus Meij. “Het is van de zotte dat niemand zich bekommert om deze zorgprofessionals en dat intermediairs en een zzp-brancheorganisatie moeten aandringen op waardering voor deze groep. Van zorginstellingen mag je een andere houding verwachten, maar deze route blijkt niet te werken. Regel gewoon die bonus.”
De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

5 reacties op dit bericht

 1. Klinkt misschien wel een beetje gek, maar ik ben het eens met de Zorginstellingen. Deze Bonus is voor het vaste personeel en niet voor de inhuur. Deze bonus zou rechtstreeks vanuit de Overheid aan de ZZPer in de zorg moeten worden toegekend en uitgekeerd.

 2. Als zelfstandig ondernemer een werknemerbonus eisen, dat klinkt toch ook wel merkwaardig, toch? Tarieven zijn in corona tijd vast niet omlaag gegaan, het werkaanbod steeg fors en dus de omzetten ook. Punt, lijkt me.

 3. Het moet mij toch van het hart dat we hier te veel over een kam scheren. Waarbij er vast instellingen zijn die externen hier bewust buiten laten. Maar….

  Veel opdrachtgevers (ziekenhuizen, ggz en vvt) zijn met man en macht bezig om voor iedereen die bonus te organiseren, ook de externe krachten. En wellicht moet er eerst stilgestaan worden bij deze ondoenlijke klus, want zelfs voor vast personeel is het al niet te beoordelen wie wel en wie niet in aanmerking komt. En dus wordt iedereen aangemeld voor de bonus, zonder te weten of dit wordt uitgekeerd en als het wordt uitgekeerd of dit niet later teruggetrokken wordt.

  Terechte vraag vanuit de instellingen, hoe wordt gecontroleerd of externen met meerdere opdrachtgevers geen dubbele bonus ontvangen en de instelling later voor het risico terugbetaling komt te staan. En hoe vorder je dit dan terug bij externe krachten. Dit is niet gericht op het niet gunnen, dit is een serieus financieel risico. Iets wat ze in deze tijd ook niet kunnen dragen.

  Het gewoon even aanvragen voor iedereen is wat mij betreft te kort door de bocht.

  Het kabinet strooit met de bonus, alleen niemand weet voor wie en hoe de aanvraag in goede banen wordt geleid eenmaal ingediend.

  Adresseer daar het probleem.

 4. Ik heb als uitzendkracht voor 1 organisatie gewerkt op 1 vaste afdeling vanaf maart tot september. Toch weigert organisatie voor mij zorgbonus aan te vragen. Terwijl ik van maart tot september voor organisatie heb gewerkt.
  Ik werk nog steeds tot december voor 1 organisatie. Dan nog wij hebben daar ook recht op. Uitzendbureau mag zorgbonus niet navragen dus instelling moet dat doen…

 5. Nou wat sommige mensen hier boven zeggen is echt onzin.
  Ik ben gedetacheerd bij thebe werk er al bijna 1 jaar . Heb op cohort afdelingen bij gesproken 150 uur de maand gemaakt en die 1000 euro niet gekregen terwijl vast personeel thuis zat. Met elke keer weet een verrotte smoes.