"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

FUSIES, OVERNAMES, FUNDING: Het najaar wordt gekenmerkt door nieuw elan

In de maanden na de zomer zie je in het bedrijfsleven vaak nieuw elan: De zomer is bij uitstek de periode waarin we even wat afstand nemen van de ‘daily business’ en de hectiek van alledag. En hoewel de periode die ondernemend Nederland doormaakt uiterst onrustig is, zien we ook nu weer dat nieuwe elan.

Corona of niet, we merken dat er bij ondernemers absoluut animo is om stappen te zetten. De plannen die in de zomer zijn gemaakt worden dit najaar ge-effectueerd.

Dit is geen wishfull thinking, maar een feitelijke constatering dat er meer bedrijven actief zijn op M&A-gebied. Heel concreet: Voor ons bij IRIS Corporate Finance lijkt het erop dat 2020 slecht startte, maar uiteindelijk ons beste jaar tot nu toe wordt.

Als ik kijk naar de flexbranche, dan is het extra opvallend dat die beweging nauwelijks gedreven wordt door negatieve motieven (‘Ik ga kopje onder als ik mijn bedrijf niet verkoop’), maar vrijwel uitsluitend door positieve motieven (‘Ik zie kansen om mijn organisatie te versterken middels een fusie of overname’). Je zou kunnen zeggen dat de gevoelsmatige indicatoren over de stand van de economie niet overeenkomen met de economische realiteit. Er is nog steeds geld en er is nog steeds interesse vanuit investeerders. En de flexmarkt wordt nog steeds gezien als een interessante markt om in te investeren.

Continu op scherp

Ik denk dat dat nieuwe elan deels te verklaren is doordat iedereen extra alert is. Het is voor ondernemers natuurlijk nooit verstandig om op de automatische piloot te draaien, maar sinds corona moeten we continu op scherp staan. Door die scherpte slagen partijen erin om een negatieve fase om te zetten in actie, door aanpassingen in de organisatie te doen, door extra kostenbewustzijn en door een heldere focus op de kernactiviteiten. De steunmaatregelen van de overheid lijken ook te werken: die geven de ruimte die nodig is om tot die positieve acties te komen.

Bedrijven slagen erin om een negatieve fase om te zetten in actie

Overweeg je zelf een koop of een verkoop, of een andere majeure transactie? Dan gelden dezelfde uitgangspunten als in rustiger tijden. Dat betekent vooral: Laat je niet opjagen door de huidige hectiek. Het is een must dat je voor een transactie heel ruim de tijd neemt. Want ik kan het niet genoeg benadrukken: Bij een grote transactie is het voortraject, laten we het ‘Fase 0’ noemen, de belangrijkste stap is in het hele proces. Denk maar aan het adagium van Covey: Begin with the End in mind!

Concreet houdt dit in dat je voor jezelf een aantal vragen moet gaan beantwoorden: Wat zijn mijn eigen doelen en verwachtingen? Wat zijn de kaders waarbinnen ik wil opereren? En wat wil ik nadrukkelijk niet als het gaat om de toekomst van mijn bedrijf? Wat moet er geregeld zijn voor de mensen met wie ik werk? Vind ik het belangrijk dat de naam van mijn onderneming behouden blijft? Wat is mijn beeld van de organisatie na de overname? Wil ik zelf betrokken blijven bij het bedrijf? Het gaat hier om onderwerpen die losstaan van de prijs van de transactie, maar ze zijn wel bepalend voor de vraag of de transactie er komt.

Helder beeld

Door deze vragen te beantwoorden creëer je een helder beeld van hetgeen je wilt bereiken met de transactie. Je voorkomt daarmee dat je onderweg struikelt doordat zich onverwachte ontwikkelingen voordoen. Want: Hoe helderder het beeld van wat je wilt bereiken, hoe kansrijker het traject wordt en hoe voorspelbaarder de uitkomst is.

Vanuit IRIS Corporate Finance publiceren we komende maand een whitepaper onder de titel ‘Uw Flexbedrijf verkopen; de voornaamste aandachtspunten op een rij’. In dit whitepaper laten we zien welke stappen je als ondernemer in deze onmisbare ‘fase 0’ en in de volgende fasen van het traject zet, welke hobbels je kunt tegenkomen onderweg en waarop je moet letten om uiteindelijk tot het gewenste resultaat te komen. Wil je het whitepaper ontvangen? Laat het mij weten in een mailtje aan rob.delaat@iriscf.nl. Stuur me ook even een mailtje als je deze column over M&A in Flex in je mailbox wilt blijven ontvangen.

Rob de Laat is sinds 1989 actief in de wereld van flexibele arbeid. Sinds 2019 is hij o.a. associate partner bij fusie- en overnamespecialist IRIS Corporate Finance, waar hij zich richt op de flexbranche. Eerder was hij onder andere oprichter/directeur van Staffing Management Services (in 2018 verkocht aan HeadFirst Group) en de Flexgroep en ook voorzitter van de branche-organisatie Bovib. Daarnaast is hij medeauteur van het boek Professioneel Inhuren van Flexibele Arbeid, een handboek voor lijnmanagers, directies, HRM-professionals en inkopers waarin alle aspecten van de Nederlandse flexmarkt aan bod komen. Bekijk alle berichten van Rob de Laat