"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Vijf experts over de wereld van werk en extern talent in het post-corona tijdperk. “HR dient de highlevel visie op external workforce te bepalen”.

In de eerste van een serie van tien online ‘mini-learnings’ gaven vijf experts hun visie over trends in de wereld van extern talent.

Hernieuwde aandacht voor kostenbesparingen, thuiswerken als het nieuwe normaal en een groeiend aantal freelancers. Dat zijn een aantal trends die vijf experts noemden tijdens de introductie webinar ‘Technologie voor het optimaal beheer van extern talent’. De eerste van een reeks van tien.

De aanleiding om – onderbouwd door een sterke HR visie – technologie te gebruiken bij het optimaal inzetten van extern talent, neemt alleen maar toe, zo concluderen de vijf experts.

Webinarreeks

Aanleiding genoeg dus voor het organiseren van een reeks korte online ‘mini learnings’ met als centraal thema ‘Technologie voor het optimaal beheer van extern talent’. Een gezamenlijke productie van ZiPconomy met haar Belgische zusterbedrijf NextConomy .

Om de 2 weken op dinsdag om 11.30 deelt een groep experts gedurende 45’ hun kennis met de deelnemers aan de hand van hands-on demo’s en interactieve sessies.

Verslag webinar #1: trends

In de eerste sessie vorige week werden alle kennispartners geïntroduceerd en werden vervolgens de huidige trends in de wereld van werk uitgebreid besproken. Dit is het verslag van deze sessie, de opname kan je hier herbekijken.

Welke impact heeft de huidige crisis op de wereld van werk?

De impact van de Covid crisis valt door de deelnemers niet te ontkennen. Daarbij vallen 2 zaken op:

 1. De primaire invalshoek van bedrijven op zoek naar technologie voor het beheer van extern talent verschuift van talent acquisitie pre-Covid (opnieuw) naar meer kostenbesparingen en proces optimalisaties in het huidige tijdperk. Bepaalde sectoren zijn aanzienlijk getroffen door een vermindering in uitzendkrachten, consultants en zzp’ers.
  “Voor Covid vroegen bedrijven naar de laatste innovaties en hoe men sneller talent kon vinden. Nu gaat het terug meer om kost en procesoptimalisaties in beheer van externe medewerkers.”- David Muyldermans, proUnity
 2. Thuiswerk accelereerde bij veel bedrijven en werd een “nieuw normaal”. Sommige partners merken bij bedrijven zelfs een verhoogde vraag naar freelancers in het buitenland (cross-border hiring) nu organisaties meer gewend zijn aan afstandswerkers.

Welke andere trends zetten zich voort?

Maar ook andere trends zetten zich verder door. Denk aan:

 • de wetgeving in sommige landen omtrent de verschillende contractvormen en die arbeid een plaats geven (vb. wet DBA, IR35 in UK) en waar technologie zich op aanpast.
 • Het aantal freelancers is in heel Europa groeiend. Frankrijk kent 10 tot 20% groei per jaar aan freelancers en zit nu op 1 miljoen freelancers, Duitsland heeft reeds 1,3 miljoen freelancers, …

Door remote working gaan bedrijven ook steeds creatiever freelancers inzetten- Farid El Machauoud, HireMe

 • Verder zien de partners ook een verhoogde marktvraag naar beheer van Statement of Work (SOW) in Vendor Management Systemen (VMS). Dit onderwerp zet opnieuw het spanningsveld tussen enerzijds Managed Service Providers (MSP) en HR en Inkoop anderzijds op scherp stelt.

MSP providers benaderen programma’s vanuit HR hoek, maar Statement of Work wordt vanuit Inkoop beheerd. Daar zit een stuk mismatch. – Peter de Buck, Connecting-Expertise

 • Tevens begeeft de blue collar industrie zoals de logistieke sector zich nu ook op het technologisch speelveld voor het beheer van hun externe medewerkers en vragen zij ook adequate oplossingen van VMS providers.
 • Het aantal freelancers stijgt in Nederland gestaag, ook in deze corona periode. In Vlaanderen groeit het – met een groei van 17% sinds 2017 – nog veel harder. Ook voor deze populatie is er steeds meer behoefte aan actief talentbeheer en technologische oplossingen in de vorm van talentpools.

HR dient de highlevel visie op external workforce te bepalen. Een goede visie koppelen aan een sterke inhuurstrategie zal een grotere kostenbesparing opleveren dan een tariefreductie die Inkoop onderhandelt. – Manfred Vogels, Beeline

Tenslotte, welke verschillen vallen op tussen België en Nederland?

In Belgie is er nog een grote nood aan lezingen door hr-industrie experts bij grote bedrijven om inhuur professioneel in te richten, terwijl in Nederland nu de bedrijven dicteren aan de hr-industrie experts wat ze nodig hebben.- Paul Oldenburg, Headfirst Group

Qua maturiteit & professionaliteit in het beheer van extern talent zie je daarmee de trend doorzetten dat Nederland enkele jaren voorloopt op België. De adoptiecurve qua technologie zit voor Nederland over de piek, waar in België dat tipping point nog moet komen.

Meer weten over deze webinar reeks?

Op deze pagina vind je alle informatie. Je kan je daar ook aanmelden voor het volgende interactieve webinar van 29 september 2020 via deze link. Het thema is ‘Risico’s in verband met inhuur van externen kennen en beheren.’ Met HeadFirst als onze kennispartner. Stel je vragen op voorhand of tijdens het webinar aan onze experts Paul Oldenburg en Myranda Dyck.

De deelnemende partners aan de reeks Mini Learnings – een korte introductie

 • Peter de Buck, mede-oprichter van Connecting-Expertise & Lancr
 • Farid El Machauoud, co-founder van HireMe
 • David Muyldermans, co-founder & CEO bij proUnity
 • Paul Oldenburg, Business Development verantwoordelijke bij Headfirst Group
 • Manfred Vogels, VP Business Development bij Beeline

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie