"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
Polderoverleg corona

Onverdedigbaar en ondemocratisch!

De sociale partners gooien saamhorig hen voor de bus die niet aan tafel mochten zitten om te onderhandelen over het tweede steunpakket. Onverdedigbaar en ondemocratisch schrijft Roos Wouters van de Werkvereniging in een open brief naar Kamerleden.

Beste Steven van Weyenberg, Hilde Palland, Gijs van Dijk, Judith Tielen, Jesse Klaver en andere Kamerleden,

Wij als Werkvereniging krijgen de meest schrijnende mails van werkende mensen die hard getroffen worden door de corona crisis en weten dan niet goed hoe te reageren omdat we het gevoerde beleid niet kunnen uitleggen.

ZiPconomy schrijft in dit stuk dat de Werkvereniging wil dat #zzp‘ers gelijk aan werknemers behandeld moeten worden. Waar onze verontwaardiging om gaat is dat het niet uit valt te leggen dat de overheid van hetzelfde belastinggeld, door ons allemaal opgebracht, de ene groep ruim tegemoet komt en de ander totaal niet. Precies wat de rest van het stuk op ZiPconomy ook aankaart; er valt geen peil te trekken op het beleid ten aanzien van zzp en flex en niemand onderneemt actie.

Geen peil op te trekken, tenminste…!?

Wat maakt dat KLM gered moet worden, een goed betaalde piloot thuis zit met een inkomen aangevuld tot ruim 3x modaal, terwijl een #flexwerker een fooi van 600 euro krijgt, een alleenstaande zzp’er 1000 euro en een zzp’er met een partner eerst wel 1500 euro steun krijgt en nu moet terugvallen op het inkomen van de partner (en dus net als zijn alleenstaande collega failliet mag gaan), terwijl hij of zij niet mag terugvallen op het inkomen van de partner in het geval van arbeidsongeschiktheid? Dan moeten ze zich verplicht verzekeren?!

Sociale partners saamhorig in het voor de bus gooien van degene die niet aan tafel zitten

De verontwaardiging bij ons zit hem dan ook in het feit dat de enige logica die in dit gevoerde ‘beleid’ te herkennen valt, erop neer komt dat de mensen die niet of nauwelijks aan de onderhandelingstafel zitten, de prijs mogen betalen voor het tevreden houden van de achterban van de mensen die wel aan de onderhandelingstafel zitten. Al decennia lang komen de ‘sociale partners’ er niet meer samen uit, behalve als het over de mensen gaat die ze niet vertegenwoordigen en daar wordt dan gewoon beleid over gemaakt!? Dat vinden wij als Werkvereniging – die niet alleen opkomt voor zzp’ers maar voor alle Modern Werkenden – onverdedigbaar en ondemocratisch.

Moreel appel op onze volksvertegenwoordiging

We doen daarom een moreel appel op onze volksvertegenwoordigers! Als het kabinet alleen aan tafel gaat met belangenbehartigers van de helft van werkzaam Nederland en plots eensgezind besluit dat de prijs om hun achterban tevreden te houden, betaald mag worden door de andere helft van werkzaam Nederland die niet aan tafel zit, dan is het tijd om je rol als volksvertegenwoordiger te pakken! Zorg ervoor dat ook het volk dat niet op het netvlies van Eric Wiebes, Wouter Koolmees, VNO-NCW, FNV, CNV staat vertegenwoordigd wordt want deze mensen worden nu echt heel erg in de steek gelaten!

Roos Wouters
Roos Wouters (1974) is spreker, dagvoorzitter en aanjager bij de Werkvereniging, het belangenplatform voor Modern Werkenden. Daarnaast spreekt, adviseert en inspireert ze het bedrijfsleven en de overheid op het gebied van arbeid- en organisatievernieuwing. Vernieuwingen die leiden tot minder werkstress en betere prestaties van de organisatie en de medewerker, nu en in de toekomst. Bekijk alle berichten van Roos Wouters

7 reacties op dit bericht

 1. Roos mijn complimenten…sterke analyse van hoe de aloude polder in land opereert…
  Feitelijk zou he kunnen vast stellen dat al wat je concludeert “niets nieuws” is….

  Politici, ambtenaren en ander betrokken “spul” zijn allemaal in loondienst en hebben nog nooit enig ondernemerschap getoond…en dragen dus materieel gezien niets extra bij aan de Staatskas….

  Nee…iedereen moet inleveren, maar vanuit Den Haag heb ik nog geen Kamerlid horen zeggen….wij moeten nu ook bijdragen aan de tekorten….we leveren 20% van onze gage in….

  Nul komma nul….gelijkwaardig aan hun inhoudelijke bijdrage….!!!!

 2. Top, maar voor mij springt er het zinnetje “Al decennia lang komen de ‘sociale partners’ er niet meer samen uit, behalve als het over de mensen gaat die ze niet vertegenwoordigen en daar wordt dan gewoon beleid over gemaakt!?” uit. Dit is juist wat er gebeurt is (denk aan verplichte AOW voor ZZPers). Bij deze onderhandelingen zak=t geen ZZPer aan de tafel. En dan kun je dus snel besluiten nemen.

  PS. zijn er overigens kamerleden die de ZIPconomy volgen???

 3. Uitkering voor flexwerkers gaat op 22 juni a.s. van 600 naar 550 euro. 600 Vond men kennelijk wat al te gortig. Mensen die net inschakelen: dit is per maand, niet per week.
  Overigens is het niet voor het eerst, of alleen in ons land dat ondernemers worden gediscrimineerd. De geschiedenis herhaalt zich..
  Wat mij verbijsterd, is dat het links conformistisch denken zoveel ruimte krijgt in dit kabinet. En wat heeft Wiebes nou toch tegen zzpers? Heeft hij zijn neus niet genoeg gestoten aan dit dossier?
  Het is weer de hoogste tijd om de kaarten te schudden.

 4. Mevrouw Wouters

  Ik lees uw emotie en heb het gevoel dat ik die ook begrijp. Logisch dat u van zich doet horen.

  Uw opmerking dat de helft van werkzaam Nederland maar aan tafel zit begrijp ik niet.
  Volgens mijn waarnemingen zijn er ongeveer 600.000 werkgevers en ongeveer 7 mln. werknemers. Die werkgevers en werknemers zijn niet allen lid, maar kunnen via de vakcentrales en VNO-NCW wel gehoord worden. Kan het zijn dat uw emotie uw argumenten wat vertroebeld?

  • Beste Terry,
   Ik wou dat ik kon zeggen dat je gelijk hebt. Uit onderzoek van de Werkvereniging blijkt echter dat 88% van de ondervraagden zich niet vertegenwoordigd voelt door de traditionele polder (de vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers) en de politiek. Slechts 4% van de ondervraagden voelt zich wel vertegenwoordigd! (https://werkvereniging.typeform.com/report/aKEhvn/bIJfXDyolu15PJ7g)

   De traditionele polderpartijen die u noemt vertegenwoordigen misschien wel de traditionele (grote) werkgevers en de traditionele werknemers (zij die het liefst 40 jaar in dienst zijn en kunnen blijven bij eenzelfde werkgever) maar de Modern Werkenden en hun behoeften en wensen staan totaal niet op hun netvlies. De Werkvereniging komt juist op voor deze doelgroep omdat zij zich niet gehoord weten. Onze achterban bestaat inmiddels uit 122.353 mensen en we hebben een bereik van 187.675 mensen. Bovendien zijn er inmiddels tussen de 3 a 4 miljoen mensen die Modern Werken op een beroepsbevolking van 9 miljoen dus misschien is de helft iets aangedikt. Toch lijkt dit een groeiend probleem dat wordt gebagatelliseerd door te zeggen dat werkgevers en werknemers via de vakcentrales en VNO-NCW wel gehoord worden. Een door emotie vertroebelde argumentatie is het helaas niet. (https://www.werkvereniging.nl/nieuws/wie-is-toch-die-modern-werkende/).

 5. Kijk eens naar de foto…
  Allemaal man, 50+ en wit… , is dat nog van deze tijd?