"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Daling online opdrachten voor interim-professionals is voorbij de dip: ‘We krabbelen weer op’

Na een flinke dip lijken er weer meer interim-opdrachten online uitgezet te worden, blijkt uit een rondvraag bij grote flex-marktplaatsen. “ Zeker binnen het sociaal domein zal de drukte verder oplopen.”

Opdrachtgevers plaatsen weer vaker opdrachten voor zelfstandig professionals op online platformen, blijkt uit een rondgang van ZiPconomy. Dat geldt zowel voor opdrachtgevers in het bedrijfsleven, als bij de overheid.

Minder online aanbod van opdrachten

Het aantal nieuwe opdrachten is afgelopen weken wel gedaald. Er was in maart en april een flinke dip in de vraag naar zelfstandig professionals, blijkt uit een rondgang bij een aantal online marktplaatsen met interim-opdrachten (minimaal hbo-niveau).

Platform Planet Interim  publiceerde bijvoorbeeld vorig jaar zo’n 55.000 verschillende opdrachten voor zelfstandig professionals. Eigenaar Niels van Berkel zag ook 2020 uitstekend starten. “De groei in aantal opdrachten daalde echter vanaf de lockdown. In april daalde het aantal opdrachten versus april 2019 met 20%. Gelukkig trekt het aantal opdrachten nu weer licht aan.”


De ZiParena  is een overzicht van dienstverleners die actief zijn in de wereld van (het organiseren van) externe arbeid en is gekoppeld aan een doorzoekbare database. In de ZiParena staat onder andere een overzicht van bedrijven actief in het online vinden en matchen van interim professionals of die daar tooling voor leveren.


Tekenen van herstel

De coronacrisis lijkt wel minder effect te hebben op zelfstandig professionals, dan op de uitzendsector. Terwijl uitzendkrachten afgelopen periode gemiddeld een kwart minder uren werden ingezet, kunnen veel zzp’ers gewoon doorwerken. Het gaat dan vooral om zelfstandige professionals die ingehuurd worden voor langere opdrachten. Hun klussen lopen ondanks de corona-crisis vaak toch door.

Bovendien zien online platformen de eerste tekenen van herstel. “Het trekt aan”, vertelt Lars Evers van platform Jellow. De week voor de lockdown was ‘zijn beste week tot nu toe’, daarna ging het flink bergafwaarts. “Corona knalde erin. In week 12 en 13 was er een hele forse daling. Maar tot nu toe was dat het dieptepunt: sinds dat moment zijn we weer aan het opkrabbelen.”

‘Alles wat met online te maken heeft’

Het aantal opdrachten is nog niet op het oude niveau, maar er komen er steeds meer bij. Er zijn daarbij ook verschillen in type opdracht. Terwijl bedrijven in januari nog veel opdrachten plaatsten voor recruiters, is dat nu niet meer zo. Evers: “Developers en online specialisten worden juist meer gevraagd. Dat zijn de twee grootste stijgers de afgelopen weken. Er is vraag naar alles wat met online te maken heeft.”

Of het vooral gaat om korte of lange opdrachten, kan hij niet zeggen. “Ik heb het gevoel dat opdrachtgevers zich voorbereiden om weer op te schalen”, zegt hij. “Dat zie ik bijvoorbeeld aan het feit dat ze weer aan de slag gaan met hun flexpool. Wij helpen bedrijven ook hun eigen pool te bouwen, een aantal van die trajecten werd in maart stopgezet. Uitstel bleek geen afstel: inmiddels is alles weer opgestart.”

‘Enig herstel’

Freep is een platform voor interim-opdrachten bij overheden en andere aanbestedingsplichtige organisaties. Oprichter Ruben Hoogervorst van Freep vertelt dat ook hij een ‘harde dip’ zag in week 12, het begin van de lockdown. Maar er is geen sprake van een totale vraaguitval. En er lijkt zelfs sprake van enig herstel in de overheidsmarkt.

Toch zal het nog wel even duren voordat de vraag weer op het oude niveau is, denkt Hoogervorst. “Veel overheidsorganisaties zijn zoekende”, merkt hij. “Ze weten niet goed hoe ze zzp’ers moeten inwerken in coronatijd. Daarnaast verandert de werklast binnen de organisatie. Sommige afdelingen hebben het heel erg druk, andere teams hebben juist nauwelijks werk. Ze zullen daarom eerst interne oplossingen zoeken en daarna pas op zoek gaan naar externe hulp.”

‘Dip lijkt bereikt bij de overheid’

Eigenaar Rick Groot van Flextender is positiever. Ook dit platform heeft normaal gesproken veel interim-opdrachten bij de overheid.

“Het aantal nieuwe aanvragen die wij van overheden krijgen, zit deze week weer op het pre-corona niveau”, zegt Groot. “De afgelopen maanden was het zeker minder. Nu schommelt het, maar de dip lijkt wel bereikt in de overheidsmarkt. Vooral gemeenten hebben het extra druk met de uitvoering van de crisismaatregelen. Zeker binnen het sociaal domein zal die drukte nog verder oplopen, verwacht ik.”

Ontwikkeling aantal opdrachten per week. Bron: Freep

 

(in samenwerking met Claartje Vogel)

Meer marktcijfers in dit webinar:

 

 

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts