"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Groeiende roep aan kabinet om meer te doen voor zzp’ers. “Trek steun voor werknemers en zelfstandigen meer gelijk.”

Vanuit verschillende kanten komen oproepen aan kabinet om zzp’ers betere financiële ondersteuning te geven. Zoals bedrijven met personeel dat momenteel ook krijgen.

Zes belangenorganisaties voor zelfstandige ondernemers doen een dringend beroep op het kabinet elke zzp’er die door de coronacrisis fors omzetverlies lijdt,  financieel tegemoet te komen. Nu komen zzp’ers alleen in aanmerking voor financiële steun wanneer hun inkomen tot onder het sociaal minimum komt. “Dat betekent dat zeer veel zelfstandigen met een forse inkomensachteruitgang geen enkele steun kunnen krijgen”, schrijven de organisaties in een brief (zie hier voor de volledige brief) aan het kabinet.

De zes organisaties, De Werkvereniging, ONL, Zelfstandigen Bouw, BOK, Solopartners en Zelfstandige Professionals, waarschuwen dat hierdoor het aantal mensen met schulden zal toenemen. Ook voorzien zij nadelige effecten op het economisch herstel na de crisis. “Dat zal worden bemoeilijkt als honderdduizenden mensen hun werkzaamheden t.z.t. niet meer kunnen oppakken omdat ze ‘kopje onder’ zijn gegaan.”

Het kabinet heeft een lovenswaardig pakket aan steunmaatregelen op tafel gelegd om de economische gevolgen van de corona-crisis zo veel mogelijk te dempen én om werkenden te beschermen tegen inkomensverlies, zo vinden de opsteller van de brief. Die laatste doelstelling zien de zes organisaties wel terug bij de steun aan bedrijven mét personeel, maar “die komt volstrekt onvoldoende tot uiting in de maatregelen voor zelfstandigen.” Zij roepen het kabinet op dit recht te trekken.

Meer nodig

Het Platform Zelfstandig Ondernemer (PZO) wijst op groepen zelfstandigen die tussen wal en schip dreigen te raken omdat ze net niet voldoen aan een aantal voorwaarden van het huidige steunpakket. “Het eerste steunpakket is opengesteld, is het nu tijd voor fase twee. Alle ondernemers die nu buiten de boot vallen, verdienen ook ondersteuning” schrijft Margreet Drijvers, directeur van PZO, in deze column.

Ook Marjan van Noort van FNV Zelfstandigen stelt dat er meer nodig is: “Het gaat hier om een uitkering tot bijstandsniveau, terwijl het ook zelfstandigen betreft die gewend zijn aan een flink hoger inkomen met daarbij behorende vaste lasten. Je kunt je in zo’n korte tijd niet aanpassen aan de nieuwe situatie. Daarom is het belangrijk dat zzp’ers in gesprek gaan met verhuurders van woningen en hypotheekverstrekkers. Wij roepen deze partijen daarbij op, coulant te zijn met huurders en huiseigenaren en te kijken naar mogelijkheden van betalingsuitstel.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

2 reacties op dit bericht

  1. Ontzettend eens met deze oproep. Ik ben ZZP-er met al jarenlang een winst ruim boven modaal tot twee keer modaal. Betaal veel belasting want vanwege mijn leeftijd krijg ik geen hypotheek, moet ik een huis huren en heb dus geen hypotheekrenteaftrek. Mijn omzet is in één keer tot 0 gereduceerd. De buffer die ik in mijn bedrijf heb ben ik verplicht te handhaven ivm opgebouwde FOR reservering. Salarissen van mensen in loondienst worden dus voor 90% gecompenseerd en ZZP-ers in medische beroepen zoals fysiotherapeuten krijgen van zorgverzekeringen compensatie op basis van hun eerdere omzetten. Een dergelijke compensatie, op basis van omzetten in afgelopen jaren, voor ZZP-ers uit andere sectoren zou passend zijn.

  2. Dag Els,
    Je kunt je veel betaalde belasting middelen. Dus als je het ene jaar veel hebt verdiend en een ander jaar veel minder dan krijg je aardig wat terug.