"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Wij vallen buiten de reddingsboot”

Veel zzp’ers hebben een voldoende buffer opgebouwd om deze crisis te overleven, blijft uit onderzoek van PZO. Anderen hebben de overheidssteun hard nodig. Margreet Drijvers, directeur van PZO, maakt zich zorgen over de groepen die buiten de boot vallen om van die regelingen gebruik te kunnen maken.

Ik heb een mail ontvangen van Susanne. Ze is ten einde raad. Ze komt voor geen enkele maatregel uit het steunpakket in aanmerking. Ze heeft een kleine praktijk aan huis voor massages en pedicures en geeft als zelfstandige ook nog les. Normaal gesproken maakt ze een kleine winst uit onderneming waar ze met haar gezin prima van kan leven, maar maakt net geen 1225 uur. Het corona virus zorgt er voor dat ze volledig in de armoede belandt. Slecht ondernemerschap kun je haar niet verwijten, want door de verschillende werkzaamheden heeft ze haar risico’s goed gespreid. In deze coronacrisis kloppen al deze wetmatigheden niet meer.

Op de Tozo kan ze geen beroep doen omdat ze net geen 1225 uur in een jaar werkt. Ook voor de Togs valt ze buiten de boot, omdat ze haar praktijk aan huis heeft.

Ook Hugo staat het water aan de lippen, zo vertelt hij mij. Naast zijn kleine baan in loondienst heeft hij nog een praktijk voor coaching die er voor zorgt dat zijn kleine inkomen wat ruimer wordt. Door deze crisis zijn vrijwel al zijn opdrachten weggevallen. Ook hij maakt gemiddeld geen 1225 uur waardoor hij naast de Tozo grijpt.

En dan nog Bert. Bert woont net over de grens in Duitsland, maar zijn hele leven speelt zich in Nederland af. Hij heeft zijn bedrijf in Nederland gevestigd en werkt ook in Nederland. Hij betaalt zelfs belasting in Nederland. Van de één op de andere dag voelt hij zich echter een buitenlander omdat het steunpakket hem niet helpt. De Tozo, noch de Togs, want zijn SBI-code staat niet in de lijst.

Zijn dit nu geen ondernemers? Zijn dit mensen die geen ondersteuning verdienen zodat ze de crisis doorkomen en daarna hun ondernemerswerkzaamheden weer kunnen oppakken?

Nu het eerste steunpakket is opengesteld, is het nu tijd voor fase twee. Alle ondernemers die nu buiten de boot vallen, verdienen ook ondersteuning. Laten we daar nu aan gaan werken. Wij zijn vast begonnen.

 

 

Margreet Drijvers, Directeur PZO 

PZO is één van de grootste belangenbehartigers voor zelfstandige ondernemers en heeft de wens het zelfstandig ondernemerschap duurzaam te borgen. Bekijk alle berichten van PZO

9 reacties op dit bericht

 1. Dat heb ik al voorspelt toen deze regeling bekend werd gemaakt. Ik denkt dat er over het algemeen weinig gebruik gemaakt gaat worden van deze regeling. Zeker die ZZPer zoals hierboven wordt beschreven…

 2. ja idem hier.
  Bedrijf vanuit huis. Want ik treed op en geef workshops en teambuildings bij de opdrachtgever op locatie (bij oa bedrijven, scholen, horecagelegenheden, theaters, instellingen, ziekenhuizen). Ik betaal wel huur voor gezamenlijk gebruik van een (circus) oefenruimte. Deze delen we met meerdere artiesten en bedrijfjes omdat het overbodig is zo’n ruimte alleen te hebben + zo hebben we kans tot uitwisseling en netwerken. Deze ruimte is dus niet mijn bedrijfsruimte maar een gezamenlijke ruimte op naam van een cultuurspinnerij.

  Verder voldoe ik aan lee voorwaarden. Zelfs de SBI code die ik kreeg van de KVK valt er onder. De code is wel onjuist overigens maar zowel de onjuiste als de juiste vallen eronder.

  Ik hoop dat ze er nog iets aan gaan aanpassen wat betreft dat bedrijfsadres mag niet je privéadres zijn. Het lijkt wel of dat puur er staat om een grote groep zzp-ers buiten de regeling te houden.
  Als iemand weet waar je met dit verzoek heen kan – mailen oid hoor ik het graag!

  • Als je bedrijfsadres je huisadres is, dan betaal je ook geen huur voor een pand of kantoorruimte en heb je daar dus geen hoge vaste lasten aan is de redenering, en die klopt ook wel denk ik. Daar is de TOGS voor bedoelt, dus lijkt me te redelijk dat je daar dan geen aanspraak op kan maken. Die gedeelde oefenruimte zal je kop niet kosten denk ik, anders kun je hem misschien opzeggen.

   De twee voorbeelden uit het artikel zijn vreemd, volgens mij is in beide gevallen redelijk makkelijk aan te tonen dat je 1225 uur maakt, je mag ook voorbereidingstijd, marketing, promotie, enz enz meetellen, jij bent de enige die weet hoe veel dat is, dus zeker als je er NET niet aan komt, is het makkelijk op te lossen, je hoeft niet alleen de gefactureerde uren te tellen!
   Met een klein baantje erbij, is het aannemelijk dat je de rest van de uren aan je onderneming besteedt, dus met een baan van minder dan 16 uur moet dat wel lukken.

 3. Om even te reageren op de 1225 uren, die niet facuur-uren hoeven te zijn, heb ik na gesprek met gemeente tw goren gekregen dat als je voirgaande jaren geen zelfstandigen aftrek hebt geclaimd bij je aangifte, je er dus buiten valt.
  Je kan onmogelijk bewijzen dat als je zo’n 10.000 per jaar omzet maakt in een sterk concurrerende bussiness (nagelstudio’s),
  dat je vaak naast de faktuur-uren, nog meer uren bezig bent met je trainingen, website, social media ed.
  Dit omdat je jezelf moet blijven laten zien, omdat de vele achterkamertjes zwartwerkers de prijzen gigantisch naar beneden drukken!!
  Verplichte sluiting, en 20 jaar je bedrijfje voeren, welliswaar parttime omdat je als alleenstaande ouder je kinderen ook moet/wilt opvoeden?
  Ze laten ons nu doodvallen!!!
  Nooit handje opgehouden, daarvoir worden we nu gestraft!!
  Waardeloos!!!!

  • @Navana, wellicht heeft het zin om contact op te nemen met FNV Mooi, de belangenbehartigers voor zowel werknemers als zzp’ers in je branche.

 4. Hai Hugo-jan,
  Er is al contact geweest, maar aangezien ze de uren-criteria niet laten vallen kunnen ze ook niks.
  Ze hebben wel veel van deze problematiek gehoord inde branch.

 5. Ook ik val buiten de boot. Ben 7 jaar zzp’er in Nederland en woon in België. Grensarbeider dus. Betaal al 25 jaar sociale lasten in NL en nu kom ik niet in aanmerking voor de Tozo-uitkering. Onbegrijpelijk.