"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Extra noodhulp nodig nu verlichting voor flexbedrijven uitblijft

De NBBU dringt aan op extra maatregelen om ondernemers beter te helpen. “Laten we gezamenlijk de schouders eronder zetten om iedereen door de crisis heen te slepen.”

De grafiek van de coronacrisis vlakt af en de eerste versoepeling van de coronamaatregelen is aangekondigd door premier Rutte. Verlichting van de situatie ligt voor de meeste bedrijven helaas nog in de toekomst. Er is nog veel nodig om hen door de crisis te slepen.

Laten we over de eerste stap in ieder geval optimistisch zijn en de versoepeling zien als een sprankje hoop. Als samenleving hebben we ons ongelooflijk ingezet en we lijken nu aan het vroege begin te staan van de lange weg naar herstel.

Nu verlichting van de lockdown voor bedrijven uitblijft en er ook geen perspectief is wanneer deze verlichting wel komt, zijn aanvullende maatregelen nodig om ondernemingen door de crisis heen te slepen. Vooral ook omdat de NOW-regeling voor nog te veel bedrijven niet goed past en daarmee ontoereikend is, zoals in de horeca, de seizoensgebonden sectoren, voor start- en scaleups en de uitzendsector.

Als de NOW-regeling niet passend kan worden gemaakt, is de consequentie dat er veel extra WW- en bijstandsuitkeringen nodig zijn en veel bedrijven failliet gaan. Panteia kwam afgelopen week met een groot onderzoek. Daaruit bleek dat 66% van de MKB-bedrijven in maart al te maken had met omzetverlies variërend van 25% tot zelfs 75% of meer. Voor april zijn de verwachtingen nog somberder.

De NBBU heeft onder zijn leden ook een onderzoek laten doen. We vroegen leden hoe zij ervoor staan nu de crisis in alle hevigheid is losgebarsten, de stofwolken een beetje zijn neergedaald en we met zijn allen een beetje beter inzicht krijgen. De definitieve resultaten volgen nog, maar een eerste analyse is mogelijk.

Wat blijkt? De meeste leden houden rekening met een (forse) omzetdaling dit jaar. De saamhorigheid is echter groot. De ondernemingen doen er alles aan om hun uitzendkrachten veilig te herplaatsen naar sectoren met tekorten en ze waar mogelijk in dienst te houden, ook als er geen werk is.

Momenteel maakt ruim de helft van de leden gebruik van de NOW-regeling of verwacht dat te gaan doen. En dat terwijl de NOW-regeling voor de uitzendsector, net als in bijvoorbeeld de horeca, absoluut niet 90% van de loonkosten dekt, maar een veel lager  percentage.

De zorg van NBBU-leden voor hun flexkrachten blijkt ook uit de vorige week gepresenteerde UWV-werkloosheidscijfers over maart. In totaal werden 37.800 nieuwe WW-uitkeringen verstrekt, onder anderen aan 9450 uitzendkrachten. Bijna tienduizend uitzendkrachten extra in de WW, in een maand tijd.

Dat is veel en tegelijkertijd ook niet. Normaal gesproken geldt namelijk: geen werk, einde dienstverband en daarvoor betaalt de sector dan ook een fors hogere WW-premie. Gegeven de omzetdalingen in het MKB en bij onze leden houden zij vooralsnog een groot deel van hun flexkrachten in dienst. Deze UWV-cijfers ontkrachten ook het onderzoek van CNV dat op 7 april naar buiten bracht dat de helft van de uitzendkrachten op straat stond en dat het 137.000 mensen betrof.

Toch zouden die cijfers veel hoger zijn uitgevallen zonder de maatregelen van het kabinet. Dankzij de NOW-regeling, die inmiddels door bijna honderdduizend bedrijven is aangevraagd, blijven veel meer mensen in dienst.

Maar nu mogelijk herstel nog altijd niet in zicht is, zorgt dat voor verdere onzekerheid. Dat maakt ook dat de huidige maatregelen zeker in onze branche in veel gevallen ontoereikend zijn. Ondernemers vullen de resterende kosten aan uit eigen middelen, maar dat zal niet eindeloos door kunnen gaan. Ruim zes weken tot 28 april is al heel lang en de reserves raken op! Daarom dringen we aan op extra maatregelen om ondernemers beter te helpen. Laten we gezamenlijk de schouders eronder zetten om iedereen door de crisis heen te slepen.

 

Brigitte van der Burg – Voorzitter NBBU

Marco Bastian – Directeur NBBU

De NBBU is de brancheorganisatie van ruim 1.200 professionele intermediairs op de arbeidsmarkt. Bekijk alle berichten van NBBU