Han Mesters 23 maart 2020 6 reacties Print ABN AMRO rapport: corona-virus wordt katalysator voor e-learningHan Mesters, sector banker bij ABN AMRO, was al druk bezig met een analyse over de kansen van de e-learing sector. De huidige corona crisis gaat volgens hem de katalysator worden voor deze sector met potentie.Het corona-virus geeft een grote boost aan de Nederlandse private-opleidingssector, zo verwacht ABN AMRO. Medewerkers worden dezer dagen verzocht om zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Een groeiend aantal bedrijven, nu (16 maart) 20.000, vraagt werktijdverkorting aan. Dit dwingt grote aantallen werknemers om hun dagelijkse arbeidsroutines tijdelijk radicaal om te gooien. Werkgevers zullen hun werknemers vragen om hun arbeidstijd op te vullen met e-learning; het leren door middel van elektronische hulpmiddelen zoals een computer, smartphone of tablet die verbonden zijn met internet.Werkgevers kopen de komende weken fors meer van deze opleidingen, zo denken wij; zowel voor werknemers in white collar- als blue collar-beroepen. Voor diverse beroepen en functies, zoals een kraanmachinist, is thuiswerken geen optie. Toch kunnen deze werknemers wel periodiek aan hun eigen keukentafel aan hun ontwikkeling werken door middel van e-learning. Aanbieders van e-learning (opleidingsinstituten), afnemers van elearning (werkgevers) en gebruikers van e-learning (werknemers) zullen door de corona-crisis de komende weken en maanden een steile leercurve doorlopen.Aanbieders zullen hun aanbod hierdoor de komende jaren kwalitatief en kwantitatief verbeteren. E-learning zal zich de komende jaren bijvoorbeeld vaker automatisch aanpassen aan de snelheid en het intellectuele niveau van de cursist, zodat de kennisoverdracht gemaximaliseerd wordt. Werkgevers zullen straks, bij het evalueren van de corona-crisis, hun opleidingsbeleid reorganiseren en stroomlijnen. Meer bedrijven starten een afdeling Learning & Development (L&D) en zetten overzichten van het opleidingsaanbod op hun bedrijfsintranet. De mix van online – trainingsuren en fysiek contact zal per cursist beter uitgebalanceerd worden en over het geheel gezien meer verschuiven richting online.De volledige ABN AMRO analyse over e-learing is hier te downloaden. ABN AMRO, Corona, e-learning Print Over de auteur Over Han MestersHan Mesters is Sector Banker bij ABN AMRO. Hij is binnen de afdeling Sector Advisory van ABN AMRO verantwoordelijk voor de Zakelijke Dienstverlening. Han geeft regelmatig presentaties over trends in zijn sector en is een actieve gebruiker van social media. Hij heeft een aantal rapport geschreven over human capital omdat dat onderwerp het bindende element is in zijn sector. Han is bedrijfskundige en economisch historicus en heeft als specialisatie strategie. Bekijk alle berichten van Han Mesters
Organisaties – (semi-)overheden én bedrijfsleven – die jarenlang hun crisismanagement en risicomanagement hebben verwaarloosd worden nu snel en hardhandig geconfronteerd met de consequenties daarvan. Kenmerkend daarvoor is dat men nu tijdens de verwerkelijkte crisis gedwongen wordt tot suboptimale beslissingen en maatregelen.Als positief effect – of ‘kans’ in risicotermen – kan worden gezien dat onderwerpen als telewerken, teleleren, e-Learning, teleconferencing, thuiswerken, Het Nieuwe Werken en arbeidsduurverkorting, die decennialang ondergeschoven kindjes waren nu plotseling hernieuwde belangstelling genieten. Weliswaar dus met het suboptimale effect dat men maar moeizaam tot realisatie van maatregelen komt. Interessant wordt echter of men ná afloop van de crisis de betreffende maatregelen in stand houdt, hetzij vanwege de ervaren voordelen, hetzij daartoe gedrongen door de werknemers.Dus niks ‘sector met potentie’, niks ‘opmars’. Meer ‘opgewarmde oude wijn in nieuwe zakken’. Ik voorspel een kortstondige opportunistische toename van seminars en werkconferenties die vol zitten met middenmanagement, waarna het onderwerp weer in een la verdwijnt. Tot de volgende crisis.
Denk het ook, bedrijfsleven is vaak nog erg conservatief. Maar als zzp’ers kunnen we daar wel een rol in spelen, door in de toekomst gedeeltelijk thuiswerk af te dwingen, zal ook de nodige files schelen.
Tja, dát is nu juist wat onderzoek over de jaren heeft aangetoond : niks ‘tele’, het middle-management wil het personeel fysiek zien om zich ‘in control’ te voelen. Resultaatmanagement en vertrouwen zijn dan loze kreten.
Maar als zzp’er en ondernemer kan je zelf ook wat eisen stellen aan de relatie, dus niet als een slaaf alles accepteren, maar eisen dat je 1 of 2 dagen per week thuis werkt als de situatie dat toelaat, anders gaat contract niet door en missen ze een waardevolle kracht. Tenslotte kan het ook handig zijn om telefoontjes van je andere klanten te kunnen afhandelen, dat bij iemand anders op kantoor doen is ook een beetje vreemd.
Zeker, maar dat is de afgelopen 3 decennia van onvoldoende gewicht gebleken. Verlicht management – ‘Ja, mits’ in plaats van ‘Nee, tenzij’ – legde het af tegen controledrang. Oók binnen de ABNAMRO.Maar nu de coronacrisis met zijn tegenmaatregelen nog wel even zal aanhouden kan er zomaar kans zijn op een paradigma-shift. Maar dat heeft maar weinig te maken met eLearning. Maandenlange gewenning aan een nieuwe werk-werkelijkheid, een gehavende maar opgeschudde economie, en een geactualiseerd crisismanagement en risicomanagement. Ook McKinsey heeft het al over ‘het nieuwe normaal’ [https://www.mckinsey.com/industries/healthcare-systems-and-services/our-insights/beyond-coronavirus-the-path-to-the-next-normal].Werknemers, flexibele schil en toeleveranciers zullen in aansluiting op de huidige haastige noodoplossingen nieuwe werkwijzen kunnen afdwingen. Anderen zullen zich echter opgelucht terug haasten naar de oude situatie, daarbij hoogstwaarschijnlijk gesteund door de huidige status quo van het middle management. Goede kans dat een komende paradigmashift afhankelijk is van de totale economische schade die de coronacrisis zal aanrichten. Immers, ‘hoe groter de ruine, hoe meer kans op nieuwbouw’. Maar ook dat heeft maar weinig te maken met eLearning.Om met Max Verstappen te spreken : ‘We gaan het zien’.
nieuws - ABN AMRO: ‘Twee op drie Nederlandse bedrijven onbekend met richtlijn om vanaf 2024 te rapporte...