"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Kabinet zet mes toch weer dieper in MKB-winstvrijstelling

Flinke verlaging winstvrijstelling voor MKB ter dekking extra overheidsuitgaven.

Het kabinet wil de MKB-winstvrijstelling in 2025 verlagen naar 12,03%. Dat staat te lezen in de Voorjaarsnota, die demissionair minister van Financiën Steven van Weyenberg vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De Voorjaarsnota bevat een bijwerking van de begroting voor 2024 en een vooruitblik op de begrotingen voor komende jaren.

In de nota laat het kabinet zien hoe geld te vinden voor wensen uit de Tweede Kamer, zoals het afschaffen van de salderingsregeling voor zonnepanelen en het afschaffen van energiebelasting voor zware industrie. Wensen die voortkwamen uit de bespreking van het Belastingplan 2024. Die dekking wordt onder meer gevonden door de MKB winstvrijstelling te verlagen tot 12,03%. “Voor het behoud van de salderingsregeling wordt (…) de mkb-winstvrijstelling verlaagd” zo staat te lezen.

Verlaging MKB-winstvrijstelling eerder tegengehouden

Opvallend, want een verlaging van de MKB winstvrijstelling van 14% naar 12,7% werd op hetzelfde moment door de Kamer deels tegengehouden. Een amendement op het Belastingplan 2024 van de VVD en SP zorgde ervoor dat de verlaging gehalveerd werd: geen verlaging naar 12,7%, maar naar 13,31% voor 2024. Het kabinet noemt die Kamerwens in de voorjaarsnota ‘incidenteel’ en wil nu de verlaging dus alsnog doorvoeren. Zelfs naar 12,03% en dus nog onder het eerder voorgestelde percentage.

Koopkracht onder druk

Cristel van de Ven, voorzitter van zzp-belangenorganisaties VZN noemt het voorstel om MKB-winstvrijstelling te verlagen van 13,3% naar 12% ‘een hele forse ingreep’. “Bij veel zelfstandig ondernemers staat de koopkracht toch al onder druk. En nu worden ze door de regering ook nog eens als melkkoe gebruikt. Dat is slecht nieuws en zal het vertrouwen in de politiek ook niet ten goede komen.”

Formatie

De Voorjaarsnota is op verzoek van de formateur eerder dan gebruikelijk uitgebracht. Het huidige demissionaire kabinet gebruikt de Voorjaarsnota als opmaat naar de begroting voor 2025. Maar – als de formatie wil vlotten – is het uiteindelijk aan een nieuw kabinet om dit soort keuzes te maken.

Het VVD/SP-amendement dat vorig jaar zorgde voor een kleinere dan de voorgestelde verlaging van de MKB-winstvrijstelling, werd destijds overigens wel gesteund door de PVV. Maar BBB en Pieter Omtzigt stemden tegen.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *