"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Mariëtte Wendrich (Flextender): ‘Hoge tarieven en MSP-marges maatschappelijk niet meer geaccepteerd’

Flextender gaat als inhuurplatform voor de publieke sector prat op zijn onafhankelijkheid en transparantie in prijzen. Mariëtte Wendrich, Operationeel Directeur bij Flextender, legt in dit artikel uit waarom dit zo belangrijk is voor een Managed Service Provider (MSP).

Er is in de MSP-wereld altijd discussie of de MSP wel of niet (leveranciers)onafhankelijk (vendor neutral) dient te zijn. Menig MSP-dienstverlener kan – bijvoorbeeld via dochterondernemingen binnen hetzelfde concern – ook eigen kandidaten leveren. De één ziet dat als voordeel, Flextender duidelijk niet.

Onafhankelijke MSP

“Ik geloof sterk in het transparante, onafhankelijke MSP-model en ik ben blij te zien dat de vraag vanuit de markt in deze richting verschuift”, zo zei Operationeel Directeur Mariëtte Wendrich onlangs in een blog op ZiPconomy.

Lokale overheden kijken de laatste tijd kritisch naar de diverse mogelijkheden binnen de MSP-wereld

Zij ziet dat de vraag naar onafhankelijke MSP’s vanuit de overheid – de sector waarin Flextender voornamelijk werkzaam is – de afgelopen drie jaar significant is gegroeid. “Waar lokale overheden drie jaar geleden hun uitvragen vaker lieten bemiddelen door niet-onafhankelijke MSP’s, wordt er de laatste tijd kritisch gekeken naar de diverse mogelijkheden binnen de MSP-wereld. Hoe dat komt? Door die toegenomen kennis aan de kant van de opdrachtgever. Daar ben ik van overtuigd.”

Geen margestapeling en toegang tot hele markt

Wendrich noemt twee voordelen van de onafhankelijke MSP. Ten eerste: een onafhankelijke MSP zet de opdracht uit naar de hele markt. Je hebt een veel bredere marktwerking en dus een eerlijkere competitie. MSP’s die niet onafhankelijk zijn, werken met een afgebakende supply base. En dan weet je als opdrachtgever nooit of de meest geschikte zzp’er zich bij de geselecteerde leveranciers heeft aangesloten.

Ten tweede: er is meer transparantie in fees. Zo loopt een opdrachtgever bij de niet-onafhankelijke MSP’s het risico van ‘margestapeling’. (Door kandidaten van een eigen dochteronderneming in te huren, wordt twee keer een marge ingehouden.)

Inhuurplatform voor publieke sector

Dat Flextender zich sterk positioneert als onafhankelijke MSP, heeft alles te maken met de historie. Dertien jaar geleden is het bedrijf begonnen als Gemeente Marktplaats, een onafhankelijk inhuurplatform voor de publieke sector. Nu, onder de naam Flextender, geldt dat nog altijd, stelt Wendrich. “Onze USP is dat wij een platform zijn zonder kandidaten, echt onafhankelijk dus. Volledig vendor neutral. En we hebben ons eigen Vendor Management Systeem (VMS) gebouwd. Onze eigen IT’ers richten ieder dashboard op maat in bij de klant. Onze ontwikkelaars gaan uit van de gewenste dienstverlening en het VMS moet volgen. Het is dus altijd maatwerk.”

Flextender kan naar eigen zeggen dit ‘maatwerk tegen een lage prijs’ leveren dankzij het eigen inhuurplatform. Wendrich licht dit toe: “Dit komt vooral door de grote volumes. We hebben 45.000 leveranciers in ons platform, van detacheringsbureaus tot zzp’ers. Iedereen kan de gunningen van opdrachtgevers inzien, zzp’ers kunnen snel en gemakkelijk reageren. En alles werkt goed, van facturatiemodule tot het tijdig uitbetalen. En het is transparant, ook onze fee. Zzp’ers en leveranciers bepalen hun eigen tarief en wij krijgen daar een vaste fee voor. Deze fee is voor iedereen gelijk.”

Meer typen MSP-dienstverlening

Wendrich verwacht dat de behoefte aan MSP-dienstverlening blijft stijgen. “De bekendheid over MSP’s wordt groter. En bij het meer volwassen worden van de inhuurmarkt past ook dat organisaties zich steeds meer bewust worden van de verschillen in dienstverlening tussen MSP’s. Zij zullen meer kijken naar welk type MSP voor hen geschikt is.”

Toch ziet zij ook een kentering in de ontwikkeling van de flexschil, zeker bij de overheid. “Externe inhuur zal blijven bestaan, maar de overheid zal het meer in balans gaan brengen. Het is ook niet gezond als het personeelsbestand voor 50% uit externen bestaat. Dat is vanuit maatschappelijk perspectief helemaal niet gewenst.”

Externe inhuur zal blijven bestaan, maar de overheid zal het meer in balans gaan brengen.

Flextenders’ strategie is de opdrachtgever helpen de eigen doelstelling qua inhuurbehoefte te halen. “Als dat een maximale inhuur van 30% of 10% moet zijn, dan denken wij daarin mee.”

Of de overheid erin slaagt met strengere wetgeving het zzp-schap minder aantrekkelijk te maken, weet Wendrich ook niet. “Ik ben heel benieuwd hoeveel impact dat gaat hebben. Mijn gevoel is dat misschien een kleine groep dan niet meer hiervoor kiest, maar de grootste groep zzp’ers wil hun flexibiliteit behouden.”

Ook zorg en onderwijs

Het inhuurplatform van Flextender is nu nog vooral gericht op overheidsorganisaties, maar er komt steeds meer vraag vanuit het onderwijs en de zorg, zegt Wendrich. “We staan te popelen om die markten verder te betreden.” Zij ziet de toekomst voor Flextender dan ook zonnig in.

“Ik ben heel optimistisch over ons dienstverleningsmodel de komende jaren. Zeker omdat in de sectoren waar wij ons op (willen) richten (overheid, zorg, onderwijs) zoveel schaarste aan personeel is dat het maatschappelijk niet meer geaccepteerd wordt daar extreem hoge tarieven en hoge MSP-marges te vragen. Door ons model – lees: lagere prijs – kunnen wij in die sectoren heel disruptief zijn.”


Flextender realiseerde in 2022 een omzet (managed spend, onder beheer) van ruim € 200 miljoen. Daarmee behoort Flextender zeker niet tot de grootste spelers in de MSP-markt, maar Flextender groeit snel. De omzetgroei van Flextender in 2022 bedroeg 43% ten opzichte van het jaar daarvoor. De omzet (onder beheer) van Flextender is in 2023 opnieuw fors gegroeid, met bijna 70% (naar circa € 340 miljoen).

Dit artikel maakt deel uit van een serie artikelen over de MSP-markt in Nederland die in 2024 op ZiPconomy worden gepubliceerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *