"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

ABN AMRO: kwakkelende economie, maar vooral personeelstekorten

De economie stokt enigszins en zal in 2024 slechts voorzichtig herstellen. Maar het grootste probleem is en blijft het personeelstekort. En dat geldt zeker voor uitzenders, detacheerders en payrollbedrijven – het vinden van flexkrachten is steeds moeilijker.

Dat blijkt uit de Sectorprognose 2024-2025 van ABN AMRO die vandaag is gepubliceerd.

Arbeidsbemiddeling ‘hapert’

De arbeidsbemiddelingsbranche, waar uitzenders, detacheerders en payrollbedrijven onder vallen, is de afgelopen twee jaar gekrompen. De reden is dat de personeelstekorten zo groot zijn dat de arbeidsbemiddeling ‘hapert’, zo stelt de bank vast. Het is voor de arbeidsbemiddelingsbureaus moeilijker om geschikte flexkrachten te vinden en te plaatsen. Dit komt ook doordat werkenden vaker kiezen voor een vast contract en zzp’er worden.

Personeelstekorten blijven

Drie kwartalen van economische krimp in 2023 krijgen voorlopig geen vat op de arbeidsmarkt, stelt ABN AMRO vast. De werkloosheid ligt met 3,6% (in oktober) nog altijd onder de kraptegrens. Ondanks dat de werkloosheid naar verwachting in 2024 iets zal oplopen (naar 4,1%) – en de spanning op de arbeidsmarkt dus iets afneemt – blijft er sprake van krapte op de arbeidsmarkt.

De arbeidsvraag koelt volgens ABN AMRO slechts ‘in de marge’ af. De afgelopen twee kwartalen is er een kleine daling van het aantal nieuwe vacatures. De bank ziet het fenomeen ‘labour hoarding’ optreden; werkgevers houden personeel vast omdat de vraag mogelijk snel weer aantrekt.

De arbeidsmarkt is dus nog altijd oververhit en zal krap blijven, onder meer door de vergrijzing. Het structurele tekort aan personeel in vrijwel alle sectoren blijft dan ook de belangrijkste belemmering voor bedrijven. Vier op de tien ondernemers geeft aan dat dit de bedrijfsvoering belemmert. Zorginstellingen, de horeca en dienstverlenende bedrijven hebben het meeste last van personeelstekorten. Vooral schoonmakers, hoveniers en horecapersoneel zijn schaars.

2024: economie ‘uitdagend’

Gedurende 2024 kruipt de Nederlandse economie voorzichtig uit het dal, zo concludeert de bank. Maar ABN AMRO noemt de economische situatie in 2024 desondanks ‘uitdagend’. In 2023 kampten de meeste sectoren met krimp. Dat geldt met name voor de industrie (-8,5% in volume) en transport & logistiek (-2,5%). Voor 2024 zijn de vooruitzichten gunstiger, met uitzondering van de Bouw (-2,5%). In 2025 wordt een krimp verwacht in de Agri-sector (-3%), maar daarentegen weer een groei in de sectoren Industrie (+7,5%) en weer een kleine plust (0,5%) in de Bouw.

De Sectorprognose 2024-2025 van ABN AMRO geeft een meer gedetailleerd beeld van de ontwikkeling per sector.

Lees ook:

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie