"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Kom met duidelijkere regels, dan is er minder ruis.” Bovib reageert op kritiek uit Kamer op bemiddelaars.

Brokers profiteren van onduidelijke wetgeving en maken het zzp’ers te lastig, zo stelde VVD Kamerlid Dennis Wiersma onlangs in een debat. Bovib voorzitter Rick Schevers is het daar niet mee eens. “Wij helpen ondernemers en zzp’ers juist om toch op een goede manier in te huren binnen deze onduidelijke, ingewikkelde regelgeving.”

Brokers die tussen zzp’ers en opdrachtgevers zitten profiteren van de ruis in wetgeving. “Ze maken winst over de ruggen van zzp’ers en maken het hen moeilijker om gewoon hun werk te doen.” Dat zei Dennis Wiersma van de VVD tijdens het kamerdebat over de nieuwe zzp-regels afgelopen woensdag. Hij uitte zijn ongenoegen over het feit dat er nog steeds geen webmodule en handhaving is.

Hulp bij onduidelijke wet

Rick Schevers wordt geïnterviewd door Claartje Vogel

“Dat is niet onze schuld”, vindt Rick Schevers, voorzitter van branchevereniging voor intermediairs en brokers, Bovib. “Het klopt dat brokers een deel van hun bestaansrecht ontlenen aan onduidelijke wetgeving. Wij helpen opdrachtgevers die moeite hebben met regelgeving om aan de wet te voldoen.”

 

Wat een broker doet, is zorgen dat een opdrachtgever op de juiste manier inhuurt, legt hij uit. “Wij zorgen dat hij de juiste contractvorm kan vinden. Of dat nou een vast contract, uitzend of een zzp-overeenkomst is.”

Dat brokers ondernemerschap belemmeren is dus een misvatting, zegt hij. “Wij helpen ondernemers en zzp’ers juist om toch op een goede manier in te huren binnen deze onduidelijke, ingewikkelde regelgeving.” Na Duitsland heeft Nederland een van de meest ingewikkelde wetgevingen rond externe arbeid, zo stelt Schevers.

Graag meer duidelijkheid

Hij en zijn achterban willen graag dat er snel meer duidelijkheid komt vanuit de politiek. “Dat staat ook centraal in de gesprekken die wij met de ministeries voeren. Het is duidelijk dat wij allemaal behoefte hebben aan een duidelijke arbeidsmarkt”, zegt hij. “Ja, dat wij opdrachtgevers helpen voldoen aan die ingewikkelde regels is ten dele onze toegevoegde waarde. Maar we ontzorgen op veel meer vlakken.”

De Bovib uitte in een brief aan de Kamer (zie hier) eerder al haar zorgen dat de nieuwe gezagscriteria die de Belastingdienst nu hanteert eerder voor minder dan voor meer duidelijkheid zorgen. De criteria komen waarschijnlijk ook in de webmodule. “Het zijn criteria die open staan voor interpretatie. Dat levert alleen maar meer ruis op, nu precies wat we als Bovib ook niet willen.”

Eén reactie op dit bericht

 1. Ik heb na lezing toch de indruk dat de Bovib-belangenbehartigers
  1) economisch gebruik vooral gebruik willen blijven maken van de complexe wetgeving;
  2) daarvoor zelfs – bewust? – een eigen begrip blijven gebruiken (‘broker’, hetgeen die markt er niet duidelijker op maakt);
  3) wel voorstellen doet, doch vooral ter behoud van de huidige positie;
  4) de pogingen om het belangrijke begrip ‘gezag’ te verduidelijken nu al bekritiseert: ‘meer ruis’;
  5)beperkt bereid lijkt om de omzet&winstmarge op de groep schijnzelfstandigen – in deze branche ruim aanwezig, zo is mijn perceptie uit de praktijk – risicovol te laten worden. Met andere woorden: ik bespeur vooral behoudend gedrag.

  Waaruit blijkt de echte bereidheid om bijvoorbeeld samen met de belangrijkste Ministeries duidelijker nieuwe grenzen te willen gaan trekken tussen de begrippen ‘ondernemer’ en ‘werknemer’. Juist de Bovib zou met deze specifieke ICT-marktkennis een goede bijdrage kunnen leveren aan duidelijker grenzen in 2020/2021.