"Exploring the future of work & the freelance economy"

Er mag geen kloof zijn tussen flex en vast

Mede door zijn werk en achtergrond heeft Kees Blokland een uitgesproken visie op werk en samenwerking met medewerkers. Hij is voorstander van het creëren van checks en balances waardoor de uitbestedingskant niet onbeschermd achterblijft. “Voor opdrachtgevers ligt daar een verantwoordelijkheid die deels vergelijkbaar is met je verplichtingen als werkgever.”

“Er mag geen kloof zijn tussen degenen die bij je werken en degenen die voor je werken. Dat lijkt minder in je eigen belang, maar kijk naar de bouw waar nu zzp’ers worden ingehuurd tegen hoge tarieven omdat ze de vakmensen toen niet hebben vastgehouden. Er is altijd krimp en rek, dus waarborg de continuïteit met een verantwoorde flexschil. Als HR uit de cocon wil treden van traditionele activiteiten als werving en selectie en cao-onderhandelingen, liggen daar belangrijke en interessante activiteiten waarmee HR zich kan en moet profileren.”

HR-maffia

Kees Blokland vindt dat hij tot de HR-maffia behoort. “Na mijn studie sociale psychologie heb ik mooie dingen mogen doen. In Nederland was ik directeur HR bij onder andere NS en TNO en voorzitter van de Nederlandse Vereniging Personeelsbeleid. Ik werkte een paar jaar in Duitsland voor Hoechst en in Londen voor het huidige Tata Steel, toen nog Corus/Hoogovens.”

Fatsoenlijk sociaal beleid

Als voorzitter van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag zorgt Kees Blokland er nu voor dat bedrijven hun handtekening zetten voor fatsoenlijk sociaal beleid. In vier branches hebben inmiddels bijna 1500 partijen de Code ondertekend: schoonmaak, catering, beveiliging en de verhuizersbranche. Daarmee worden 500.000 medewerkers gesteund om volwaardige banen en aandacht voor veiligheid en kwaliteit van het werk te verkrijgen. “Toen ik personeelsdirecteur was bij NS, brak de schoonmaakstaking uit. Als de grote stations zouden moeten sluiten stond Nederland weer stil. Uit overleg met werkgevers en werknemers bleek dat er al jaren een grote prijsconcurrentie in schoonmaakland was. We zijn met alle partijen bij elkaar gekomen: opdrachtnemers, vakbonden, opdrachtgevers en intermediairs. Na een half jaar discussiëren en elkaar over de tafel trekken is de Code tot stand gekomen.”

Uitgeknepen werknemers

Blokland is diepgaand gedoken in de uitbesteding van dienstverlening. “Dat geeft een vorm van flexibiliteit aan Nederland. Marktwerking kan verfrissend werken en deskundigheid goed mobiliseren, maar je moet wel randvoorwaarden stellen. Ongelimiteerde marktwerking brengt enorme risico’s, met name aan de onderkant van de dienstverleningsmarkt waar de concurrentie van beunhazen groot is. Bepaalde markten zijn de afgelopen jaren op hol geslagen door een voortdurende spiraal van kostenverlaging en uitgeknepen werknemers. Er zijn nog veel plekken waar marktwerking te veel de vrije teugel krijgt over de ruggen van mensen. Door de Code is dat in vier branches tot staan gebracht en er wordt nu met meer branches gesproken.”

Kees Blokland is één van de sprekers bij HR Horizon op 13 juni 2019. Tijdens zijn Masterclass deelt Blokland dilemma’s voor HR-professionals om de discussie scherp te krijgen. Hij zal een aantal praktijkcases voorleggen en gaat in op het verband tussen mens en markt.

Een goed ingericht inhuurproces kan naast tijd- en kwaliteitswinst ook forse kostenbesparingen opleveren. Bij strategische personeelsplanning hoort een professioneel ingerichte flexibele schil. Brainnet adviseert organisaties bij het inrichten van hun flexibele schil. Wij ontzorgen organisaties volledig als het gaat om het zoeken en vinden van de juiste professionals, het opstellen en beheren van inhuurcontracten, de facturatie, realtime management informatie, leveranciersmanagement en het minimaliseren van inhuurrisico’s. Wij geloven in transparante samenwerkingsverbanden waarbij talent waarde toevoegt aan ondernemingen. Bekijk alle berichten van Brainnet

Eén reactie op dit bericht

  1. Ik had wel een hoog cijfer voor Nederlands, maar ik kan er niet uithalen wat bedoeld wordt: “maar kijk naar de bouw waar nu zzp’ers worden ingehuurd tegen hoge tarieven omdat ze de vakmensen toen niet hebben vastgehouden”. Vindt u dat nu goed of slecht? En wat was het alternatief (geweest)?
    En wat is vervolgens een redelijke risicotoeslag vanwege het ontbreken van ontslagbescherming c.q. transitievergoeding?