"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Voordeel van hybride professionals wordt nog weinig onderkend

De opkomst van hybride professionals – mensen die een vaste baan combineren met ondernemerschap of maatschappelijke werkzaamheden – is niet te stoppen. Toch worden de voordelen door opdrachtgevers nog weinig onderkent, stelt Niels Huismans na eigen onderzoek.

Niet alleen de arbeidsmarkt wordt flexibeler, ook arbeidskrachten zelf worden steeds flexibeler. Dat blijkt uit onderzoek dat wij gedaan hebben. Het contract wordt minder belangrijk gevonden en medewerkers willen meer vrijheid met betrekking tot het invullen van hun werkzaamheden.

Hybride professionals

De opkomst van hybride professionals – mensen die een vaste baan combineren met ondernemerschap of maatschappelijke werkzaamheden – is niet te stoppen. Het geschatte aantal hybride professionals loopt uiteen van 200.000 volgens cijfers van het CBS, tot 600.000 zzp’ers volgens het IBO zzp-rapport.Het fenomeen wordt nog niet omarmd door alle branches. Het risico hiervan is dat talent wegloopt of het juiste talent niet aangetrokken kan worden.

Een hybride professional is bijvoorbeeld een marketingprofessional die naast zijn fulltime baan ook nog bedrijven voorziet van advies op het gebied van strategie en positionering. Of iemand die naast een vaste baan ook een eigen lifestyle blog heeft. Uit onderzoek van de Kamer van Koophandel blijkt dat het aantal hybride professionals snel toeneemt, vooral onder vrouwen, gepensioneerden en starters. Organisaties zullen hier op den duur profijt van hebben. Door medewerkers vrijheid en verantwoordelijkheid te geven, voelen werknemers zich uiteindelijk meer betrokken bij de organisatie en betrokken medewerkers zorgen voor betere bedrijfsresultaten. FastFlex voorziet dat deze groei voorlopig aanhoudt en raadt organisaties aan zich nu al hierop in te richten.

Voordelen worden nog weinig gezien

Lang niet alle branches zien de voordelen van de hybride professional. Uit het bedrijvenoverzicht van de KvK blijkt dat branches zoals de financiële dienstverlening en logistiek achterblijven tegenover branches als ICT, bouw en energie, waarbij een forse groei te zien is. De hybride professional beschikt vaak over vakoverstijgende competenties, zoals adviesvaardigheid, persoonlijke presentatie en een groot vermogen tot netwerken. Wanneer de hybride professional niet als optie wordt overwogen, wordt toegang tot bepaalde kwaliteiten mogelijk schaars.

Het is volgens mij van belang dat bedrijven inzien welke voordelen de hybride professional met zich meebrengt. Door de vrijheid die deze professional heeft, staan ontwikkeling en ontplooiing centraal en zullen zij nieuwe inzichten aandragen. Ook zullen zij zich uiteindelijk meer betrokken voelen bij de organisatie wanneer zij met veel verantwoordelijkheid en vrijheid deel uit maken van een organisatie, waardoor bedrijfsresultaten stijgen. De goodwill die een organisatie creëert bij een professional zal meer dan goedgemaakt en terugbetaald gaan worden.

Ondernemers en organisaties helpen om strategisch koers te zetten en te houden. Daar word ik blij van en dat is de reden dat ik samen met Laurens Adapt Innovatie gestart ben in 2018. Dit vanuit de overtuiging dat alle bedrijven en organisaties meer bezig moeten zijn met hun strategische vraagstukken. Eerder was ik meer dan vijf jaar werkzaam bij FastFlex, waar ik verantwoordelijk was voor de Business Development-activiteiten. Voordat Ik aan de slag ging bij FastFlex heb ik onder andere de master Marketing Management gedaan aan de Universiteit van Tilburg. Vervolgens heb ik het management traineeship van Young Colfield doorlopen. Naast mijn werk heb ik een passie voor sport, film, reizen en culinaire uitspattingen. Tevens ben ik sinds 2014 actief als raadslid in de gemeente Alphen-Chaam en publiceerde ik in 2018 mijn eigen boek genaamd ‘Lerend Leven’ Bekijk alle berichten van Niels Huismans

3 reacties op dit bericht

 1. Maar wat is het probleem dan met deze hybride professionals?
  Is toch prima dat ze naast hun vaste parttime baan nog wat neven activiteiten ontplooien. Zijn ze juist gemotiveerd door.
  Dat maakt ze niet ineens zelfstandige natuurlijk, maar dat willen ze blijkbaar ook helemaal niet. Ze kunnen hun nevenwerkzaamheden in tijdelijke arbeidscontracten vormgeven, of bij overige inkomsten opgeven.
  Ik zie het probleem niet en dat wordt me ook niet duidelijk uit dit artikel.

  • Beste KLwinkel,

   Er is ook geen probleem met deze hybride professional. Ik ben echter van mening dat bedrijven de “hybride professional” nog te weinig benutten. Ik merk dat veel bedrijven nog argwanend tegen professionals aankijken die ook andere neven activiteiten ontplooien.

   • Je bedoelt dan zeker werknemers die ook andere activiteiten ontplooien, of professionals die een vaste baan ernaast hebben?

    Je bedoelt dat werkgevers vaak niet die ruimte geven aan hun werknemers om neven activiteiten te ontplooien?

    Dat klopt denk ik wel en dat is inderdaad niet slim van ze.
    Want een werknemers die 4 dagen voor je werkt en 1 dag zijn eigen dingen voor eigen rekening mag doen is veel gemotiveerde denk ik.

    Bij Google mogen de werknemers dat standaard geloof ik, 1 dag in de week mogen ze “zelf weten wat ze doen” (zal wel gerelateerd moeten zijn denk ik), doorbetaald zelfs.