"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De Nederlandse zzp’er vergrijst; maar niet zo hard als werknemers.

Het aandeel van 45plussers onder de Nederlandse zelfstandigen groeit flink net als het aandeel vrouwen.

Het aandeel van 45plussers onder de Nederlandse zelfstandigen groeit flink. Was in 1996 28% van alle zzp’ers jonger dan 35; in nu is dat percentage nog maar 21%.

Dit cijfer staat in flink contrast staat met een recent onderzoek in de VS. Daar bleek dat 30% zelfstandigen in VS nu jonger dan 35, terwijl dat in 2011 nog maar 12%  was. De groei in het aantal zelfstandigen komt in de VS dus vooral door jongeren. In Nederland is het aantal zzp’ers onder de 35 ook flink toegenomen, maar hun aandeel in het totaal daalt dus.

zzp'ers verdeel naar leeftijd 1996 2014

 

It’s all about demografics

Bovenstaande cijfers geven een wat ander kijk op het beeld dat zzp’ers vooral die jonge digital nomads zijn die met hun laptops de flexwerkplekken van Seats2Meet en andere verzamelplekken van zp’ers vullen. Het contrast met de VS is ook opvallend.

Maar zo raar zijn deze cijfers niet. It’s all about demografics, reageerde arbeidseconoom Ronald Dekker op twitter toe ik het bovenstaande plaatje eerder deelde. En inderdaad. Verstandig om de vergrijzing van de zzp’ers eens af te zetten tegen de algemene vergrijzing van de Nederlandse beroepsbevolking. Dan wordt duidelijk dat ‘de zzp’ers’ veel minder hard vergrijst dan werknemers. Overigens is dat dan nog geen verklaring met de situatie in de VS.

verdeling werknemers zzp naar leeftijd

 

Man/Vrouw

Nu we toch bezig zijn. Dat het percentage werkende vrouwen (in loondienst) in de afgelopen jaren vrij spectaculair gegroeid is, dat zal algemeen bekend zijn (dat zijn wel voornamelijk parttime banen). Bij de zelfstandigen is de omslag nog wat forser. Vroeger was zzpschap a man’s world. Nu gaat we ook bij zzp’ers richting de 50/50, al werken vrouwelijke zzp’ers ook (veel) vaker parttime.

man vrouw verdeling zzp

 

 

 

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

Eén reactie op dit bericht