"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

UWV voorspelt meer werk voor zelfstandigen in onderwijs en ICT

Het aantal banen en opdrachten blijft komende jaren stijgen, maar minder hard dan voorheen. Het percentage deeltijdbanen en zzp-opdrachten blijft gelijk, maar er zijn grote verschillen per sector.

Het aantal banen voor werknemers en opdrachten voor zelfstandig ondernemers blijft groeien. Dit jaar komen er 88.000 banen (+0,8%) bij en in 2025 85.000 (+0,7%). Het aandeel zelfstandigen in het totaal aantal banen blijft vrijwel gelijk in 2024-2025, blijkt uit de nieuwste arbeidsmarktprognose van het UWV.

Ook het aandeel mensen dat in deeltijd werkt, blijft stabiel. Daardoor groeit het aantal gewerkte uren iets minder hard dan het aantal banen: +0,6% in 2024 en 2025. Dat betekent dat het gemiddeld aantal uren per baan licht daalt. In 2023 bestond een gemiddelde baan of opdracht nog uit 1251 uren per jaar, in 2025 wordt dat 1247 per baan.

Afbeelding: ontwikkeling van het aantal banen en gewerkte uren, 2022-2025

Groei in de zakelijke dienstverlening

Het UWV en Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) definiëren een baan als ‘een expliciete of impliciete overeenkomst tussen een persoon en een in Nederland gevestigde economische eenheid (een bedrijf, instelling of particulier huishouden) om gedurende een bepaalde periode of tot nader order tegen beloning werk te verrichten’. Een opdracht voor een zelfstandig ondernemer is volgens deze definitie dus ook een ‘baan’.

In het algemeen (werknemersbanen en zzp-opdrachten) groeit het aantal banen in de specialistische zakelijke dienstverlening in 2024-2025 het sterkst. Deze grote branche bestaat uit ruim een miljoen banen bij organisatieadviesbureaus, consultants, accountants en juridische dienstverleners. De sector groeit al jaren en dat blijft nog wel even zo. Er komt meer werk bij accountancykantoren voor compliance, controle en advies. Daarnaast neemt de vraag naar juristen en organisatieadviseurs toe. Er wordt namelijk meer geprocedeerd en er is meer behoefte aan advies over bijvoorbeeld verduurzaming.

Vooral meer banen voor zzp’ers in onderwijs en ICT

Uit de rapportage blijkt dat het aantal banen voor zelfstandigen in 2024-2025 vooral toeneemt in het onderwijs (+2,2%) en de sector informatie en communicatie (ICT) (+2,1%). In de detailhandel (-1,7%) en vervoer en opslag (-0,8%) verwacht het UWV juist een daling.

Afbeelding: verwachte ontwikkeling van het aantal banen voor zelfstandigen.

Over het algemeen is de sector zorg en welzijn met bijna 1,9 miljoen banen het grootst. Het totaal aantal banen in de sector groeit bovengemiddeld door bevolkingsgroei en vergrijzing. In 2024 komen er 32.600 banen bij (+1,8%), in 2025 zo’n 19.400 (+1,0%). De banengroei in deze sector stijgt minder dan voorheen, omdat er veel moeilijk vervulbare vacatures zijn.

Daling van uitzendbanen

Verder verwacht het UWV een daling van het aantal uitzendbanen. In 2024 voorspellen de onderzoekers dat het aantal banen afneemt met 27.900 (-3,8%). Die daling komt door zwakke economische groei, krapte op de arbeidsmarkt en veranderende wet- en regelgeving. Dit maakt uitzendwerk duurder en minder flexibel. Bovendien ‘kunnen mensen die flexibel willen werken dit vanuit een zzp-constructie doen’, schrijft UWV.

Ook in het openbaar bestuur, de landbouw en de industrie verwacht het UWV een krimp van het aantal banen. In de bouw verwachten de onderzoekers een kleine krimp in 2024, maar licht herstel in 2025. Hoewel nieuwbouw terugvalt, neemt namelijk de vraag naar verduurzaming van bestaande gebouwen toe.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *