"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

44 procent van de HR-professionals wil binnen twee jaar een andere baan

HR Survey 2015-thumb-500x305-3505De tevredenheid van HR-professionals over hun baan en positie daalt wereldwijd. 44 procent zegt binnen twee jaar van baan te gaan veranderen, zo blijkt uit de Harvey Nash’s 2015 Global HR survey waaraan ruim duizend HR-professionals uit dertig landen meededen. Het percentage respondenten dat vindt dat HR een belangrijke rol speelt binnen hun organisatie, daalde met 7 procent ten opzicht van eerder onderzoek. Recruitment staat bovenaan hun prioriteitenlijstje.

Recruitment

Recruitment wordt op het prioriteitenlijstje van HR-professionals gevolgd door de vergrijzing binnen organisaties. De eigen bedrijfswebsite, online jobboards en persoonlijke netwerken worden gezien als de drie voornaamste wervingsinstrumenten. Het afgelopen jaar is er 8 procent meer geïnvesteerd in online recruitment. Het gebruik van sociale media als Facebook en Twitter is in 2014 met 6 procent gestegen. LinkedIn groeide in gebruik en populairiteit nog harder. De populariteit van print als wervingsmiddel daalde van 9 naar 5 procent. Van de prioriteiten die het topmanagement stelt, is verandermanagement het hardst gestegen.

Nederland

De bovenstaande cijfers gelden voor de hele groep ondervraagden, maar in het onderzoek staan de trends ook per land uitgesplitst. De Nederlandse HR-professionals zijn ten opzichte van hun collega’s wereldwijd iets minder tevreden over de rol van HR binnen hun bedrijf. 28 procent denkt binnen het jaar van baan te veranderen, een jaar eerder lag dat nog op 17 procent. Nederlandse HR-professionals liggen minder wakker van de recruitmentuitdagingen in 2015, dan professionals elders in de wereld dat doen. Ze noemen betrokkenheid vaker als prioriteit voor HR en zijn wat meer geneigd HR-taken te outsourcen. Nederlandse bedrijven staan ook bovenaan als het gaat om het aanbieden van flexibel werken, maar dat wisten we al.

Een samenvatting van alle onderzoeksresultaten van Harvey Nash, wereldwijd actief op het terrein van sourcing en recruitment, staat in de onderstaande infografic. Het volledige rapport is aan te vragen op deze pagina.

HR_Survey2015_infographic

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

5 reacties op dit bericht

 1. Interessant onderzoek. De vraag is of die wens om een andere baan te krijgen realistisch is. Ik denk van niet gezien het hoge aantal HR-professionals dat werkeloos is. Mijn advies: ga ondernemen in deeltijd of school je om. Dit wordt niets.

  Tony de Bree

 2. @Tony Ben het met je eens dat er bij dit soort uitspraken van respondenten vaak een groot gat zit tussen wens en daadwerkelijk handelen. Overigens ook opgemerkt dat het aantal HR vacatures (en met name recruitment) groeit momenteel wel hard in NL (ook in VS in top 10 meest gevraagde functies).,

 3. Ben benieuwd, ga het snel lezen.

  Eerste indruk is wel verwarrend; Develop leadership capability staat in top 3 dalers in prioriteit, maar nog steeds bovenaan in de totale top 3. Dan moet het vorige keer wel met kop en schouders de meeste prioriteit hebben gehad.

  En Strategische Personeels Planning is de grote afwezige, dus geen aandacht voor vast vs flex?!

 4. Een van de vele onderzoeken die het niveau van de Libelle niet overstijgen. Zegt alleen maar dat veel personeelmensen verkeerd bezig zijn, maar dat weten we toch al decennia lang?
  Mark, de verhouding vast-flex heeft niks te maken met strategische personeelplanning toch?

 5. Zoals Ad al aangeeft is er onder de noemer HRM veel geld en energie verbruikt om mensen en organisaties bezig te houden. Het aanbod van HRM adviseurs stijgt terwijl dit steeds minder aansluit bij de vraag en de behoefte binnen bedrijven en organisaties.