"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Mark’s plaats. FreelanceOpdrachten .net denkt er wel erg makkelijk over: ‘M’

In deze column bespreekt Mark Bassie met enige regelmaat op persoonlijke titel op maandag een website, platform of portal met opdrachten voor zelfstandige professionals (ZP’ers).  Hij eindigt steeds met een beoordeling van inhoud, vorm en opzet met 1 tot 5 M’s. Hij oordeelt hierbij als ZP’er en niet als opdrachtgever. Als u zelf een site kent die u wilt laten (her)beoordelen, stuur dan een mail naar info@flex-beheer.nl.

Een overzicht van alle eerdere beoordelingen vind je hier:

De beoordeling:

  • M = Geen tijd en geld aan besteden
  • MM = Waarschijnlijk zonde van je tijd en geld
  • MMM = Alleen als je betere alternatieven al hebt bezocht
  • MMMM = Kan zeker resultaat opleveren
  • MMMMM = Hier moet je beginnen met zoeken

Freelance Opdrachten. Slechte zoekmachine met opdrachten van elders

Vandaag vervolgen we de reeks beoordelingen van sites met ZP-opdrachten met Freelanceopdrachten.net:

Bij de eerste aanblik van deze site word ik al niet vrolijk. Ik zie een invulscherm met Vacature staan, dus ik vraag me meteen af of ik hier wel goed zit. Maar de homepage laat gelukkig ook freelanceopdrachten zien, die allemaal IT-gerelateerd zijn en een flink aantal hiervan moeten in Europa worden uitgevoerd. Er staat bij ‘gesponsorde zoekresultaten’ zonder verdere uitleg.

Maar als ik achtereen ‘HR’  ‘Planner’ en ‘Manager’ invul dan krijg ik nog meer ‘gesponsorde’ opdrachten waaronder een barkeeper in een Nederlands hotel. Is dat tegenwoordig een management-functie?

Ik denk dat dit misschien komt omdat ik eerst mij moet registreren dus dat doe ik dan maar. Maar na een snelle registratie-procedure krijg ik nog steeds dezelfde antwoorden terug.

Als ik wat openstaande opdrachten bekijk, zijn ze afkomstig van banenzoekmachine Indeed waar ik gewoon op kan doorklikken naar degene die de opdracht echt onder zijn hoede heeft.

Vage teksten

Ik zoek naar een uitleg hoe deze site precies werkt en wat ze mij te bieden hebben, maar helaas, ik vind beide niet. De hele Help-knop ontbreekt en dat is toch wel bijzonder. Ik zie wel dat opdrachtgevers tegen betaling een opdracht kunnen plaatsen (althans er staat een aanbod op de homepage) en dat het voor ZP’ers gratis is staat ook nergens. Maar ik hoef nergens een abonnement voor af te sluiten. Wel lees ik deze tekst:

Als Freelancer kunt u na registratie inloggen op deze website www.freelanceopdrachten.net. U kunt uw CV plaatsen en rechtstreeks reageren op Opdrachten. Levert dit geen match op of wilt u tijd en moeite besparen dan heeft u de mogelijkheid onze Experts in te schakelen. Zij kunnen voor u als Freelancer een passende Opdracht zoeken. Zijn onze Experts succesvol dan wordt u een bemiddelingsfee in rekening gebracht. Deze fee bedraagt een marktconform percentage van uw uurtarief all in excl. BTW gedurende de looptijd van het contract. Indien u vragen heeft neem dan gerust contact op met onze Experts.

Zou dit soms de bedoeling zijn van deze site? Dat we eigenlijk gaan betalen voor de bemiddeling door een bureau en dat dit hun etalage is?

Als ik zoiets lees dan word ik toch wel nieuwsgierig naar die ‘Experts’. Maar helaas het lukt me niet om ergens een naam, een adres of telefoonnummer op de site te vinden. Ik moet genoegen nemen met het ‘Team Freelance Opdrachten’ als eigenaar.

De algemene voorwaarden zijn grotendeels niet geschreven voor ZP’ers maar voor de opdrachtgvers en curieus is het artikel dat gaat over de privacy:

De persoons- en bedrijfsgegevens die door de opdrachtgever en/of kandidaten via het elektronische aanmeldformulier verstrekt zijn of anderszins aan opdrachtnemer ter beschikking zijn gesteld, worden in een geautomatiseerd bestand beheerd.

Ik denk dat er weinig mensen zullen zijn die denken dat de eigenaar de gegevens op een bierviltje bijhoudt, maar we willen natuurlijk vooral weten wat er met onze gegevens in zo’n database gebeurt….

De beoordeling is dan ook snel gemaakt door mij. Een site die zo makkelijk denkt over het bij elkaar brengen van vraag en aanbod naar flexibele arbeid, verdient niet meer dan 1M…….

 

 

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie