"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Twee nieuwe jobboards: Broadcast Media Community & Dental Crew

Er zijn weer twee nieuwe jobboards. Nichespelers deze keer, zowel voor interim als voor vast vast. Mark Bassie ging online op bezoek.

Ik hoor u al denken. Wat hebben deze 2 nieuwe jobboards met elkaar te maken? De ene richt zich op een ongetwijfeld grote groep van zzp’ers die in de mediawereld werkzaam zijn. BMC zelf noemt het alleen maar ‘Werk voor televisieprogramma’s’ met RTL als voorbeeld. Maar of dan ook mensen uit de theater- of radiowereld welkom zijn, daar laat de site zich niet over uit. Dental Crew heeft het over werk voor ‘Mondzorgprofessionals’. Uit een paar voorbeelden blijkt dat het onder andere om tandartsen en mondhygiënisten kan gaan.

De overeenkomst is dat beide platformen nieuw zijn en beide worden beheerd door twee samenwerkende bedrijven: Ibase en FC Klap.

Nichespelers voor vast en flex

Beide bedrijven hebben kennelijk gaten in de markt gezien die door bestaande jobboards en portals nog niet worden bediend. Bij BMC moest ik terugdenken aan het vorig jaar ter ziele gegane Sanoma-platform ‘Hubly‘ dat zich richtte op ‘creatieven en communicatiemedewerkers’.

Interessant is dat op beide platformen de vaak op ZiPconomy besproken kloof tussen vast en flex niet bestaat. Inschrijving staat uitdrukkelijk open voor zzp’ers, payrollers, tijdelijke arbeidskrachten en werknemers op zoek naar een vaste baan.

Het is natuurlijk wel afwachten in welke mate deze platformen ook daadwerkelijk voor al deze categorieën interessant zijn. Maar het mooie is, dat iedereen tot 1 oktober 2016  (BMC) of eind 2016 (Dental Crew) geheel gratis zijn profiel kan aanmaken. Na de registratie moet je afwachten of je ooit wordt gevonden door een opdrachtgever of werkgever. Want dat is de werkwijze op beide platformen. Je maakt je eigen profiel, beschrijft jezelf van je beste kant en dan is het afwachten of je interessant wordt gevonden. Er worden geen projecten of vacatures geplaatst, opdrachtgevers dingen niet naar je hand. Zij zoeken in de database en benaderen jou alleen als ze jouw profiel interessant vinden.

Na de gratis periode wordt er ongetwijfeld gewerkt met abonnementsvormen, maar hierover is alleen bij Dental Crew te lezen dat zzp’ers vanaf 2017 € 120 per jaar moeten gaan betalen. Andere inkomstenbronnen komen van de partners van beide bedrijven die bijvoorbeeld hun advertenties laten zien op het platform of die je in een nieuwsbrief ziet.

Alleen bemiddeling

Aangezien ik geen enkele ervaring heb met de arbeidsmarkt van mondzorgprofessionals, heb ik mij alleen op BMC even snel geregistreerd en dat was geen grote opgave.

In de algemene voorwaarden lees ik geen gekke dingen, die ik op soortgelijke platformen niet tegenkom. Dit soort voorwaarden blijft altijd eenzijdig opgesteld, als er iets fout gaat, dan is de andere partij in principe nergens voor verantwoordelijk en nooit aansprakelijk.

Wat verder is geïntegreerd met beide platformen, is de tool Qlinx. Qlinx is een app om snel je beschikbaarheid door te geven. En beide platformen geven aan veel mogelijkheden te zien voor snelle vervanging en dan moet een opdracht-/werkgever snel kunnen filteren wie er snel beschikbaar is.

Wat mij opvalt is dat beide platformbeheerders zich niet met de contracten bemoeien die tot stand komen via het platform. Alleen payrolling is wel mogelijk via Dental Crew. Maar een arbeidsovereenkomst of modelovereenkomst vanwege de wet DBA, dat moeten partijen zelf regelen. Ofwel, beiden willen dus geen broker zijn. Of dat voor opdrachtgevers voldoende toegevoegde waarde zal zijn om gebruik te gaan maken van deze platformen zullen we moeten afwachten.

Al met al zijn het interessante nieuwkomers op de toch overvolle markt van jobboards en recruitment- en inhuurplatformen. Erg nieuw nog, dus afwachten of beide succesvol worden. Maar voor professionals in deze niches kan het voorlopig geen kwaad om je in te schrijven. Dan kan je bepalen of het abonnementsgeld wat je in de toekomst moet gaan betalen, je het waard is. Ik hoor graag jullie ervaringen!

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie