"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Mark’s Plaats. Inkoopjobs.nl: Leuk idee, slecht uitgewerkt helaas… MM

In deze reeks columns bespreekt Mark Bassie op persoonlijke titel regelmatig op maandag een website, platform of portal met opdrachten voor zelfstandige professionals (ZP’ers).


Hij eindigt steeds met een beoordeling van inhoud, vorm en opzet met 1 tot 5 M’s. Hij oordeelt hierbij als ZP’er en niet als opdrachtgever. Als u zelf een site kent die u wilt laten beoordelen, stuur dan een mail naar info@flex-beheer.nl.

De beoordeling:
M = Geen tijd en geld aan besteden
MM = Waarschijnlijk zonde van je tijd en geld
MMM = Alleen als je betere alternatieven al hebt bezocht
MMMM = Kan zeker resultaat opleveren
MMMMM = Hier moet je beginnen met zoeken

Inkoopjobs, initatief van aantal bemiddelingsbureaus

Vandaag een review van een relatief nieuw initiatief op de overvolle markt van site met ZP-opdrachten. Achter Inkoopjobs zit een stichting waarin een aantal van de grotere bemiddelingsbureaus voor zelfstandige Inkopers en aanverwante specialisten zitten. Volgens de site zijn het er 6. Het lijkt erop dat de site nog niet helemaal klaar is, want ik zou de logo’s van de 6 deelnemers in de stichting op een pagina moeten kunnen zien maar ik zie ze niet….

Deze bureaus hebben een aantal maanden geleden de handen ineen geslagen en deze website opgericht. Hiermee krijg je als ZP’er in het inkoopvak een goed overzicht van de openstaande opdrachten, althans zo staat het op de site. Ik ben eens gaan kijken of dat ook wordt waargemaakt.

De naam Inkoopjobs (en het gebruikte woord vacatures) roepen bij mij overigens nog steeds een associatie op naar vaste functies maar er zijn toch echt alleen maar interim-opdrachten te vinden. Er staan 18 ‘jobs’ open op een totaal van 600 ingeschreven ZP’ers. Maar zijn deze opdrachten nu alleen bereikbaar voor deze 600? Nee, want als ik naar de site ga van een van de deelnemende bureaus, dan kom ik precies dezelfde opdrachten tegen en kan ik daar dus ook reageren. Sterker nog, op de site van dit bureau staan meer opdrachten dan op de site van de stichting Inkoopjobs. Dat roept natuurlijk de vraag op wat dan het voordeel is van Inkoopjobs als het geen compleet overzicht levert.

Het registreren op de site als ZP’er lukt me 2x keer op verschillende dagen niet, dus wellicht klopt er nog meer niet. Dat registreren is overigens geheel gratis, dus dat is mooi. Het is de bedoeling dat je met mailnotificaties op de hoogte wordt gehouden van interessante nieuwe opdrachten, maar dan moeten die natuurlijk hier wel worden gepubliceerd door de deelnemende bureaus…….

Wat ook jammer is, dat er geen andere contactgegevens te vinden zijn dan een invulformuliertje met de mededeling dat er snel contact met me wordt opgenomen.

Algemene voorwaarden zijn niet aanwezig, wel vind ik een privacy-statement dat begint met deze zin: InkoopJobs hecht veel waarde aan de privacy van bezoekers/aangesloten zzp’ers en om deze reden worden uw persoonlijke gegevens met de grootst mogelijke zorgvuldigheid behandeld en beveiligd. Dat is mooi denk je dan als lezer. Maar dan komen er veel zinnen die Inkoopjobs het recht geven om mij te mailen met aanbiedingen, om mij te informeren over producten en diensten van de deelnemende bedrijven maar ook van adverteerders op de site. Ook kunnen mijn gegevens aan dit soort partijen worden doorgespeeld, tenzij ik daar bezwaar tegen maak. Maar ja wie leest dit soort teksten en doet dat?

Al met al valt er nogal wat aan te merken op dit initiatief. Met wat meer zorg en aandacht is er misschien iets moois van te maken voor de inkoop-ZP’er. Maar op dit moment geef ik er niet meer dan 2M’s aan en kan je beter de sites van de bedrijven zelf bijhouden….

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie

2 reacties op dit bericht

  1. Hoi Mark,

    Wellicht dat ik het niet helemaal goed begrijp, maar maak je hier geen misser?

    Op de homepage en op de pagina ‘over inkoopjobs.nl’ (zowel bovenaan website als onderaan website) staan toch heel duidelijk de deelnemende partners + logo?