"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Mark’s Plaats. Jobboard Tenderplace.nl: Jong, maar nog niet volwassen. ‘MM’

In deze reeks columns bespreekt Mark Bassie op persoonlijke titel regelmatig op maandag een website, platform of portal met opdrachten voor zelfstandige professionals (ZP’ers).
Hij eindigt steeds met een beoordeling van inhoud, vorm en opzet met 1 tot 5 M’s. Hij oordeelt hierbij als ZP’er en niet als opdrachtgever. Als u zelf een site kent die u wilt laten beoordelen, stuur dan een mail naar info@flex-beheer.nl.

De beoordeling:
M = Geen tijd en geld aan besteden
MM = Waarschijnlijk zonde van je tijd en geld
MMM = Alleen als je betere alternatieven al hebt bezocht
MMMM = Kan zeker resultaat opleveren
MMMMM = Hier moet je beginnen met zoeken

Nieuw ster?

Een vrij nieuwe ster (?) aan het firmament, dat is Tenderplace (‘All tenders in one place’) zeker. Sinds een aantal maanden loopt mijn mailbox regelmatig vol met mail van Tessa Bruyn, die telkens meldt dat er weer een nieuwe site is geplaatst op Tenderplace. Ook degenen die regelmatig op Linkedin vertoeven, komen haar bijdragen regelmatig tegen. Dus vandaag gaan we die site eens nader bekijken.

Op de homepage wordt het duidelijk uitgelegd. Tenderplace plaatst geen opdrachten, maar probeert een compleet overzicht te geven van meer dan 200 inhuursites. Niet door ze te beoordelen, maar door er een overzicht van te geven, zodat je als ZP’er dan zelf kunt kiezen bij welke inhuursite je je gaat registreren. Het enige wat de site verder voor je doet, is een overzicht bijhouden van alle sites met de inloggegevens waar je hebt aangemeld.

Het interessante van Tenderplace is deze insteek, want hiermee onderscheiden ze zich wel……. tenminste als ze kunnen waarmaken wat ze schrijven. Want helaas is het zo dat er nergens voorbeelden te vinden zijn op de site hoe het beheren van inloggegevens precies werkt.

Met deze summiere informatie moet je als ZP’er bepalen of je er € 2,30 per maand voor over hebt om deze diensten af te nemen (gelijk voor een heel jaar vooruit). Want om toegang te krijgen, moet je je registreren en meteen je bankrekening opgeven waardoor er een start-bedrag wordt afgeschreven.

Tja, een website die zulke summiere informatie verstrekt, gaat op deze Mark’s plaats niet hoog eindigen……

Hoe veilig is de inlog-procedure?

Het is wel duidelijk wie er achter deze site zit, het staat keurig op de site vermeld. Ook zijn er de nodige eenzijdige algemene voorwaarden die we elders ook veel zien. Jammer is dat we hier niet wat meer lezen over hoe het is als al mijn inloggegevens en wachtwoorden door een fout van Tenderplace worden gestolen. Met al die computerinbraken tegenwoordig lijkt me dat geen kwaad kunnen om dat ook te beschrijven. Dan weet je tenminste wie waarvoor aansprakelijk is.

Nu dat onduidelijk is en überhaupt volstrekt onduidelijk is hoe die inloggegevens en wachtwoorden worden bewaard, zou ik adviseren: Gebruik een goede wachtwoord-manager. Kost meestal niets en is voor al je wachtwoorden handiger. Ook een privacy-reglement ontbreekt bij Tenderplace. Ook is er geen enkel voorbeeld te vinden van hoe die 200 inhuursites worden gepresenteerd en welke dat zoal zijn. Is het nu zo moeilijk om met een plaatje van de site een tip van de sluier op te lichten?

Nee, het uitgangspunt voor deze column is en blijft het gemak en nut voor de ZP’er en dat moet behoorlijk overtuigend zijn. Dat is bij Tenderplace helaas niet het geval.

Daarom geef ik er slechts 2M ‘s aan. Jong en nog niet volwassen luidt mijn eindoordeel….

NOOT: Mark Bassie heeft op 18-2-2013 een herbeoodeling gegeven van deze site en kwam toen op een MMMM beoordeling. Zie hier. (ZiPredactie) 

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie