"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Het geheim van een sterke indruk (met video).

Te veel op de ‘zend stand’

Dat personal branding belangrijk is, daar zijn we nu wel van doordrongen. Als interim professional toon je de beste versie van jezelf en hoop je de interesse te wekken van de voor jou relevante contacten. Maar wat is het geheim van een sterke indruk te maken? Hieronder vind je het antwoord.

Wanneer je werkt aan een sterk merk ben je herhaaldelijk bezig met ‘wat wil ik communiceren?” Het zet je aan om je aandacht te richten op zenden.

Doe je dit goed, dan denken mensen aan jou als ze iemand zoeken die bijvoorbeeld op een persoonlijke en krachtige manier projecten kan leiden. Je bouwt naam op in je vakgebied en mensen denken aan jou als ze een expert zoeken op dit gebied.

Maar nu. Je zit aan tafel bij de opdrachtgever en je staat nog steeds op zenden. Je wilt in dit gesprek duidelijk maken dat jij, en niet een andere interim professional, geknipt bent voor deze opdracht. Je doet je best om zo goed mogelijk uit de verf te komen. Je toont  belangstelling, wacht op een goed moment om je pitch te houden, komt met relevante ervaringsverhalen én je laat zien dat jij de oplossing bent voor het probleem van de opdrachtgever. Met een tevreden gevoel stap je in de auto.

Onderweg naar huis laat je het gesprek nog eens de revue passeren en denk je terug aan wat jij hebt laten zien in het gesprek, wat de opdrachtgever van je zal denken en wat jij van hem denkt. Je concludeert dat hij vast een goed gevoel over jou zal hebben.

Maar het feit dat jij je prettig voelt in een gesprek, betekent nog niet dat de ander zich amuseert!

Het gevoel van de ander

Denk jij wel eens na over het feit dat wat jij zegt en doet, effect heeft op het gevoel dat een ander over ZICHZELF heeft?  In een eerste ontmoeting zijn we erg  gericht op wat de ander voor een gevoel en beeld van ons moet hebben, zodat we een sterke eerste indruk maken.

Maar het geheim van een sterke eerste indruk is je gesprekspartner een goed gevoel over ZICHZELF te geven. Als je iemand voor het eerst ontmoet is dat een kort en bijzonder moment. Wanneer het je lukt om je aandacht te verschuiven van jezelf naar de ander, heb je gegarandeerd succes. Het ligt heel simpel: Als jij mensen een prettig gevoel geeft over zichzelf, dan zullen ze dit aangename gevoel op jou projecteren en dus positief over jou denken. Zoals Cor Molenaar (bijzonder hoogleraar van de Erasmus Universiteit) zo mooi zegt: “behandel je klant als het meisje met wie je verkering wilde”.

Hoe dit te doen? Toon waardering en begrip voor je gesprekspartner, laat iemand direct of indirect weten dat je hem begrijpt en waardeert om haar positieve eigenschappen. Zoek aansluiting, door gemeenschappelijke interesses te delen en vergelijkbare ervaringen te benoemen. En draag bij aan een goede sfeer door opgewekt te zijn en je te richten op positieve elementen van de situatie. Dus in de eerste minuten klagen over de file is er niet meer bij!

Dit toepassen in je eerste contact met mensen zal je veel opleveren, maar je kunt het natuurlijk ook prima gebruiken in je netwerk. Mensen vinden het immers fijn om een goed gevoel over zichzelf te hebben en als jij daar aan bijdraagt, hebben ze een positief gevoel over jou.

In mijn volgende artikel ga ik laten zien hoe de balans te houden tussen de aandacht op jezelf richten en de aandacht op je gesprekspartner richten. Ook gaan we dieper in op de mogelijkheden die jij hebt om sterke indruk te maken.

De eerste twee minuten van dit filmpje tonen het effect van aandacht hebben voor de ander.

Anoek Gerlings geeft, samen met Hugo-Jan Ruts, in samenwerking met K+V Interim Management regelmatig een eendaagse training voor interim managers. Over ‘de eerste indruk’, personal branding, over gebruik social media en over de hedendaagse interimmarkt. Zie voor meer informatie: http://bit.ly/fF0Kc7

ZiPconomy geeft ruimte aan auteurs die eenmalig een artikel willen plaatsen op ZiPconomy. Naam en functie van deze gastbloggers worden onder het artikel vermeld. Bekijk alle berichten van Gastblogger

4 reacties op dit bericht

  1. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Raoul van Heese, Paul van Toledo, Tica Peeman, Hugo-Jan Ruts, ZiPconomy en anderen. ZiPconomy heeft gezegd: Nieuw artikel:: Het geheim van een sterke indruk (met video). http://bit.ly/eoin34 […]

  2. Helder verhaal & video. Leuk hoe zo’n klein principe/tip zo’n grote impact kan hebben.

    • Hoi Peter,

      Leuk dat je dat zegt. Het mooie aan dit principe vind ik ook dat je het niet meer vergeet als je het eenmaal weet. Opeens in elk contact wordt je ervan bewust in hoeverre je bezig was met je goed te voelen over jezelf óf bij te dragen aan het goede gevoel van je gesprekspartner over zichzelf!