"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Kamer maant kabinet om te werken aan positieve communicatie over werken met zzp’ers

De overheid moet duidelijker gaan communiceren dat werken met zzp’ers gewoon kan. De Tweede Kamer heeft meerdere moties aangenomen waarin VVD, D66 en BBB positieve, duidelijkere communicatie over werken met zelfstandigen eisen. Ook een motie rondom flexibelere inhuurregels voor huisartsen in aangenomen: zij moeten bij drukte en ziekte zzp’ers kunnen inzetten.

Het kabinet gaat positiever communiceren over werken met zelfstandig ondernemers. Ministeries en lagere overheden mogen werken als zzp’er niet op voorhand uitsluiten, zoals nu vaak gebeurt. Verder gaat het kabinet in overleg met de zorg om te zorgen dat zij hun flexibele schil behouden.

De Tweede Kamer heeft dinsdag namelijk meerdere zzp-moties aangenomen. Kamerleden dienden de moties vorige week in tijdens een tweeminutendebat. Zij maken zich zorgen over het feit dat opdrachtgevers huiverig zijn om te werken met zzp’ers sinds de opheffing van het handhavingsmoratorium op schijnzelfstandigheid. Meerdere partijen vroegen speciale aandacht voor problemen in de gezondheidszorg. SGP, BBB en VVD willen dat huisartsen bij drukte en ziekte zzp’ers kunnen blijven inzetten. 

‘Categorisch uitsluiten mag niet’

Minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) was toen al voorstander van de moties. “In onze huidige communicatiecampagne willen we al meegeven dat werken met zzp’ers kan, zolang je je aan de regels houdt”, zei hij. “In volgende campagnes willen we dit nog verder benadrukken. En verder mag categorisch uitsluiten van zzp’ers niet aan de orde zijn.”

Mariëtte Patijn (GroenLinks-PvdA) diende een motie in om goed werkgeverschap te stimuleren, vooral in sectoren waarin relatief veel zzp’ers werken. Ook deze motie is aangenomen. Hetzelfde geldt voor de motie van Maikel Boon (PVV), waarin hij aan de kaak stelt dat opdrachtgevers boetes en naheffingen onterecht afschuiven op zzp’ers. Boon vraagt hij om overleg met werkgevers en zzp-organisaties om dit tegen te gaan.

Problemen in de zorg

André Flach van de SGP vroeg aandacht voor problemen in de zorg sinds het handhavingsmoratorium op schijnzelfstandigheid is opgeheven. Hij wil dat huisartsen bij drukte en ziekte zzp’ers kunnen blijven inzetten. In een motie vraagt hij het kabinet ‘in samenspraak met de beroepsgroep een flexibele schil te behouden voor zorg voor huisartsen en avond-, nacht- en weekendzorg (ANW-zorg)’. Die motie dient hij samen met BBB en VVD in. De motie kreeg ruime steun in de Kamer, maar regeringspartij PVV en SP stemden tegen. 

Van Hijum zei tijdens het debat dat hij hierover wel wil overleggen met de sector, maar benadrukte dat er geen aparte regels voor huisartsen komen. “Er blijft overleg met de huisartsenvereniging over wat er binnen de kaders mogelijk is, maar er komt geen aparte regeling voor deze sector.” 

Lees meer over de ingediende moties.

5 reacties op dit bericht

  1. Eindelijk een begin aan duidelijkheid. Het verder openbaar maken van door de belastingdienst gewonnen en verloren rechtzaken omtrend schijnzelfstandigheid zal duidelijk maken waar de lat ligt.

  2. Goed dat men in ziet dat er best ruimte is zolang de taak goed omschreven wordt
    Denk dat men wel over iets totaal niet nadenkt
    En dat is concurrentie opdrachtnemers de maat hoeveel uur van het totaal man uur er met zzp et gehaald mag worden.
    Zo kan met enig gezond verstand de branch aanhoren en het risico voor alle partijen af te wegen.
    Hiermee lijkt mij uitgesloten dat bv een thuiszorgbedrijf met 80% zzp’er die op papier 20 uur a 25 euro verdienen een opdracht binnen kan halen.
    Hierin moet men wel over nadenken als een aannemer/eenmanszaak bijvoorbeeld op het werk bv om het werk te maken zeg 20% is een metselaar zzp er en 20% schilder zzp’er
    Door een norm en verdeling over een jaar met verschillende werken gaat niemand de fout in
    Of een zzp er op zich een zzp’er is is een ander verhaal.

  3. Hoewel ik het steun en sympathiek vind dat huisartsen de mogelijkheid krijgen om zich te laten vervangen, mensen in andere sectoren zullen zeggen: vervanging is vervanging en mijn werk is ook belangrijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *