"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Welke goede voornemens hebben zzp’ers in 2025?

De meeste zzp’ers stellen zichzelf als doel om zowel hun omzet te vergroten als ook hun werk-privébalans te verbeteren. Dit blijkt uit onderzoek van Nationale Nederlanden.

De meeste zzp’ers hebben het doel om hun omzet dit jaar te vergroten (39 procent). Des te opmerkelijker is daarom dat het tweede meest gegeven antwoord is om een goede werk-privébalans te creëren (38 procent). Zakelijke en persoonlijke goede voornemens lopen bij ZZP’ers door elkaar.

Daarnaast wil meer dan een kwart minder werkstress ervaren in 2025 (29 procent), fysiek fitter worden (28 procent) en hun naamsbekendheid vergroten (26 procent). 

Financiële voornemens het populairst

Dat de meeste zzp’ers hun omzet willen vergroten dit jaar is niet heel opmerkelijk. Des te interessanter zijn de redenen waarom anderen deze doelstelling niet hebben. 

De meesten geven aan dat zij deze niet hebben omdat zij hun financiële zaken al goed op orde hebben (64 procent). Anderen zeggen dat zij liever andere voornemens dan financiële maken (14 procent) of dat nadenken over financiële doelen hen stress geeft (12 procent).

Mentale gezondheid

Van de onderzochte zzp’ers geeft 49 procent aan dat hun mentale vitaliteit belangrijk voor hen is, en 39 procent geeft zelfs aan dat het heel erg belangrijk is.. Met name het krijgen van voldoende slaap (60 procent) en hobby’s en andere ontspanning (56 procent) scoren hoog. Bij de jongste generatie (Gen Z) is er veel aandacht voor een digital detox en is er het verlangen om hun schermtijd te verminderen (18 procent). 

Zzp’ers die hun gezondheid op peil willen houden, willen dat, naast voldoende slaap, doen door voldoende water te drinken op een dag (57 procent) en door te wandelen of fietsen in plaats van autorijden voor korte afstanden (49 procent). Een ergonomische werkplek inrichten en mindfulness technieken (zoals yoga, of meditatie) scoren laag (beide 12 procent). 

Pensioen

Uit het onderzoek van Nationale Nederlanden blijkt dat bijna de helft van de zzp’ers geen pensioen opbouwt (42 procent). De meeste zzp’ers die wel pensioen opbouwen doen dat door zelf te sparen en te beleggen (44 procent). Het merendeel van deze groep doet dit door zelf te sparen (66 procent). Een andere groep doet dit door zelf te beleggen (26 procent) of door beheerd te beleggen (17 procent). 

De meest genoemde redenen om geen pensioen op te bouwen is vanwege de onregelmatige of ontoereikende inkomsten (37 procent). Andere redenen zijn de te hoge kosten van pensioenproducten (30 procent), de verwachting door te werken na pensioen leeftijd (22 procent) en de verwachting te kunnen leven van erfenissen en/of spaargelden (21 procent). 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *