"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Vraag naar zzp’ers neemt af

De vraag naar zelfstandig professionals daalt met 20% in oktober 2024. Dat blijkt uit analyses van Intelligence Group.

De markt daalt, zowel in absolute zin sinds de zomer (juli) als jaar op jaar. In oktober was de daling -20% ten opzichte van dezelfde periode 2023. Dit blijkt uit analyses van Intelligence Group, met gebruik van onder meer haar eigen modellen en databronnen van Sentior, Headfirst Group en Jobdigger.

Deze daling komt vooral tot stand door een dalende vraag uit de publieke sector. De publieke sector is al ruimschoots de grootste vrager naar zelfstandig professionals en daar neemt de vraag nu af, terwijl deze in de private sector in stabiel blijft. De krimp in deze maanden in de markt is derhalve primair het gevolg van de afnemende vraag vanuit de overheid.

Vraag detachering neemt af

In een dalende markt neemt de vraag naar zzp’ers (in de mix zzp/detachering) opvallenderwijs sterk toe in oktober 2024 ten koste van detachering. In 38,3% van de opdrachten wordt om een zzp’er gevraagd. Dit is veel meer dan gemiddeld, waar de verhouding meer een derde van de vraag is. Daardoor is de afnemende vraag naar detacheringsdiensten in oktober bijna 30% (28,7%) ten opzichte van oktober 2023.

Wet DBA

Nog net voor invoering van de handhaving op de wet DBA worden vooral kortlopende opdrachten die stoppen op 31/12/2024 expliciet uitgezet onder zzp’ers door de private sector. Van alle nieuwe opdrachten die een looptijd hebben tot het einde van het jaar is 50% voor zzp’ers. Deze vraag wordt sterk aangejaagd door de private sector, die in oktober veel meer dan gemiddeld opdrachten uitzet voor zzp’ers. In de publieke sector neemt deze vraag juist af en wordt in alle nieuwe opdrachten in nog maar 26% van de gevallen een zzp’er gevraagd. Overigens lag dat in oktober 2023 op 25%, waardoor dit jaar op jaar geen verschuiving is, maar wel in de verhouding in de maanden voorafgaand aan oktober 2025. 

Al deze ontwikkelingen zorgen voor een disbalans in de markt voor zelfstandig professionals in Q4 2024. Voor de nieuwe opdrachten met een duur tot in 2025 verschuift de verhouding zzp/detachering meer naar 30/70. Als de handhaving doorgaat en serieus gestalte gaat krijgen zal de vraag naar zzp’ers verder afnemen en zal de markt voor detacheringsopdrachten vanzelf weer groeien. De klap in de vraag naar de diensten van detacheerders lijkt vooralsnog een tijdelijke hiccup, al daalt de totale vraag in de markt wel. Gezien de brede ontwikkeling in de arbeidsmarkt (afnemende vraag) is het niet uit te sluiten dat de markt in 2025 zal krimpen.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

36 reacties op dit bericht

  1. The demand for workers hasn’t gone down. Several companies are terrified of being investigated for false self employment. This will ruin many people’s lives as they don’t want to use zzp’s from the 1st of December. Essentially the netherlands is going to kill it’s own economy. Top job

    • Yes. let’s kill our economy. I – as zzp-er for about 10 years – am totally unsure about my future (plans). Wtf! I pay my taxes (a lot!). Now they want even more. Companies don’t have the “lost” taxes before 2025 but but my IB could be corrected if they decide I am not a zzp’er. As what I have invoiced will be considered nett income I have to pay for everything. The company not! Even though it will be more than I have received at all! Wft! 5 years working for nothing. What’s going on! This is really the first time I am very angry at our “government”.

  2. wat een schade wordt er aan gericht, ongelofelijk. Aangejaagd door paniek.

    Er zijn 80 inspecteurs, stel die werken 40 weken per jaar (ambtenaar) ze doen 3 controles per week gemiddeld, dat is 9600 per jaar. Om 1.5 miljoen zzper te controleren is men 150 jaar bezig. Als we het houden op de 200.000 waar over schijnzelfstandigheid wordt gesproken dan is dit 20 jaar. En nee geen waterbed effect of wat dan ook, er moet per ZZP een beoordeling worden gemaakt. En tuurlijk hoor je vaak: we zullen t maar net zijn. Als je je die vraag stelt dan heb je je zaken niet op orde, 100% garantie is er inderdaad niet maar een beetje lef en risico mag je toch wel lopen als ondernemer.

    • Perfect samengevat, we hebben nog meer mensen nodig die hetzelfde denken als jij!!

      Het angst zaai methode heeft goed gewerkt, laten we allemaal zoveel mogelijk conform wet DBA die sinds 2016 actief is goed verwerken in onze opdracht overeenkomst. Een beetje lef en risico zal je moeten lopen, daar hebben we eenmaal zelf voor gekozen.

    • Belangrijk om even te benoemen dat de BD zich richt op controle bij werkgevers/opdrachtgevers, niet bij zelfstandigen. De pakkans blijft klein, wat je nu wel ziet (bijv voor Rijksoverheid, zorg – het grootbedrijf doet dat al langer) dat ze zich gewoon aan (hun interpretatie van) de wet houden. Controle of geen controle.

    • Ik snap niet waarom zzp’ ers niet massaal in opstand komen, dan stort de economie in. Wie is hier nou echt mee geholpen? De Bureau’ s die nu aan de zzp’ ers kunnen verdienen en de marges in eigen zak steken. Ik begrijp dat een bepaalde doelgroep beschermd moet worden, maar waarom laten ze de echte hardwerkende zzp’ ers niet verder mwt rust.

      • Helaas als je dat van jezelf vindt dan ben je een schijnzelfstandige. De wet kent geen ZZP’er. Wel een arbeider of een ondernemer. Dus je bent of in loondienst of je bent een ondernemer die een dienst aanbiedt en zelfstandig, zonder leiding en toezicht, een resultaat oplevert. Er is geen ander smaakje.

    • Alleen gaan ze de zzp niet controleren maar de bedrijven die ze inhuren. Er worden dus bij sommige bedrijven honderden zzp tegelijk gecontroleerd. Aangezien ze allemaal op de zelfde manier werken kan dan meteen iedereen als schijnzelfstandige worden gezien.

      Dus wellicht moet je even eerst begrijpen wat ze uberhaupt gaan doen voordat je onzin verspreid.

  3. In mijn sector (medisch specialisme) geen enkele ZZP vacature meer. Zijn de tekorten opgelost? Nee, de vraag naar artsen is alleen maar toegenomen maar niemand durft meer (m.n. de managers) om ZZPers in te huren. Zelf ben ik van plan om in loondienst te gaan en veel minder productief te zijn. Het loont niet om harder te werken.

    • Ik vind het volkomen terecht dat de zzp’er aangepakt word. Je bent toch geen zelfstandige als je altijd bij dezelfde werkgever werkt. En ik vind al helemaal niet kunnen in de publieke sector. Mijn vrouw werkt in de zorg, ze kunnen al de diensten draaien waar een zzp’er geen zin in heeft. En zo worden ook nog eens met publiek geld betaald, wij dus de belasting betaler.

      • Er zijn ook zzp’ers die meerdere werkgevers hebben en toch de dupe worden van deze onduidelijke maatregelen. En misschien is het nieuw voor je maar zzp’ers betalen ook belasting.

      • Ik betaal als ZZP-er ook gewoon belasting hoor. En ik werk avond- en nachtdiensten en de feestdagen. Diensten die de medewerkers in loondienst liever niet werken.

  4. Het probleem zit natuurlijk niet aan de kant van de opdrachtnemer maar aan de kant van de opdrachtgever. Die neemt simpelweg het risico niet meer en zet geen of minder of kleinere opdrachten uit. Dat betekent aan de opdrachtnemer kant minder mogelijkheden om geld te verdienen. Het betekent aan de opdrachtgever kant minder werk wat wordt gedaan. Als ik dan kijk wat er allemaal op de overheid afkomt aan extra werk, dan houd ik m’n hart vast.

  5. het risico ligt ook bij de ZZP, terugbetalen van ondernemers fasciliteiten.

    Ten tijde van intreden wet DBA kwam er ook een paniekgolf op gang, om na 2 maanden te stabiliseren omdat er simpelweg geen mensen te krijgen waren, dus tja duivels dillema.

    Als je gewoon werkt volgens de regels van de wet DBA is heel veel gewoon mogelijk, de laffe partijen en opdachtgevers gooien nu iedereen eruit in plaats van samen eens in gesprek te gaan, daar kunnen verrassende dingen uit voortkomen.

    • Ze gaan voor jou geen risico nemen en terecht jij bent geen supergenie die niet gemist kan worden.ik zie jou overal boos reageren haal rustig adem het sprookje is voorbij einde tijdperk zzp. Iedereen en ook jij kiest eieren voor zijn geld en gaat braaf in loondienst of je moet miljonair zijb anders word het werken. Je kunt wel tegen alles aan schoppen maar de wet komt er klaar wat is je probleem. Accepteer straks weet je niet beter en kun je er in lachen. maar het is in zorg begonnen waar zzp aan het roven waren. Toen was jij ook stil toen ouderen voor de gek werden gehouden door jou beroepsgroep

      • Ja, die vaste mensens kunnen straks hun bonus op hun buik schrijven want werkgevers moeten nu meer sociale premies betalen (zoals pensioen en ziekteverzekering). Dit verhoogt de arbeidskosten, waardoor bedrijven minder kunnen investeren of zelfs minder personeel aannemen. Dit kan leiden tot een krimp in sectoren en geen loonsverhogingen meer omdat het bedrijven hun deadlines niet meer halen of te weinig omzetten.
        Daarbij kan deze vaste anti-zzp man zelf twee keer zo hard werken in de fabriek, want er zijn namelijk 40 collega’s langdurig overspannen zwak ziek misselijk en te laat. Zzper weg jippie, en je krijgt er een langdurige zieke collega voor terug…jippie

        Probleem opgelost door de overheid die wereldvreemd is.

  6. grapjas, ik hoef niet in loondienst, er werken 160 mensen voor mij, ben ooit ook als zzp gestart en doorgegroeid, dus ga je lekker wentelen in je vaste baantje met je veiligheden. Succes.

  7. Soms is werken als zzp’er geen keuze. Ik heb lang bij grote ICT bedrijven gewerkt. Je uurtarief blijft stijgen totdat je na 30 jaar geen klus meer kan krijgen. Dan moet je OF vertikaal doorstoten (voor weinigen weggelegd) OF eruit. Je komt nergens meer binnen. Maar met het normale uurtarief als zzp’er lukt het wel weer. Dus graag niet meteen oordelen over zzp’ers. Het gaat echt niet alleen om graaiers. Ik ben een gepassioneerde software ontwikkelaar en doe graag mijn werk. Ik wil met alle liefde betalen wat de staat toekomt (overigens betaal ik al ontzettend veel belasting maar dat snappen de meesten niet. En onderhoud ik dus al heel veel anderen!). Nee laten we Nederland gewoon kapotmaken met dit beleid. Ik mag toch hopen dat het huidige kabinet heel snel valt. Dit beleid slaat nergens op. Wie wordt nou echt beter hiervan! We zien het wel maar ik geloof dat we met z’n allen een dikke prijs gaan betalen volgend jaar ! Geen zorg. Geen ICT. Of veel minder. En nog meer mensen in de schuldsanering als de BD hard gaat handhaven. Sterkte allemaal

    • Die loonslaven van zzp naar loondienst, denk niet dat ze hard zullen werken, je zou gek zijn. Meestal werkt een zp-er hard in het team mee, in tegenstelling tot loondiensters doen eigenlijk weinig het werk.

      Ik denk dat voor de welvaart de productiviteit naar beneden zal gaan en automatisch volgend jaar zal je een krimp van de economie gaan zien en een flinke ook.

  8. Zullen we eens allemaal ophouden met mopperen? Ik ben zelf een hybride professional, dan weer in loondienst dan weer ZZP. Uiteindelijk wil ik gewoon leuk werk hebben, de rest is minder relevant. We leven nog steeds in een welvarend land met een grote keuzevrijheid over hoe je je (werkende) leven wilt inrichten. Dus maak je eigen keuzes en respecteer de keuzes van anderen. En ‘go with the flow’. Er komen vast nieuwe en interessante oplossingen die weer nieuwe keuzes met zich mee brengen.

  9. Mijn analyse van de Wet DBA en de schadelijke gevolgen voor het zzp-landschap!!

    1)De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA), zoals deze door de Belastingdienst wordt gehandhaafd, vormt een juridisch en economisch fiasco. In plaats van de beoogde rechtszekerheid en een eerlijke balans tussen werknemers en zelfstandigen, veroorzaakt deze wetgeving chaos, onzekerheid en schade voor zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers. De uitvoering van deze wet getuigt van een gebrek aan realiteitszin en inzicht in de arbeidsmarkt, en verdient dan ook scherpe kritiek mijnerzijds.

    2)Frustratie en destructieve gevolgen voor de arbeidsmarkt.

    De huidige toepassing van de gezagsverhouding als kerncriterium in de beoordeling van arbeidsrelaties is niet alleen rigide, maar ook schadelijk. Dit criterium wordt op een onredelijke wijze geïnterpreteerd, waardoor vrijwel elke vorm van instructie of werkafstemming tussen opdrachtgever en zelfstandige als een arbeidsrelatie kan worden aangemerkt. Dit heeft geleid tot een “paniekreactie” onder bedrijven die zzp’ers liever volledig weren dan het risico lopen op naheffingen en boetes. Het resultaat? Een significante verschraling van de flexibele schil en een geforceerde terugkeer van zzp’ers naar loondienst.

    3)De negatieve spiraal: zieken, onderbezetting en verhoogde werkdruk.

    De gedwongen terugkeer naar loondienst brengt nieuwe problemen met zich mee. Werknemers, gedwongen tot een vaste arbeidsovereenkomst, verliezen de autonomie die hen motiveert en presteren minder efficiënt. Ziekmeldingen en langdurig verzuim, al dan niet gerechtvaardigd, nemen toe. Werkgevers zien zich geconfronteerd met arbeidsrechtelijke procedures en langdurige uitval, terwijl vaste krachten de werkdruk niet aankunnen en vertrekken. De ironie is schrijnend: de rigide toepassing van de Wet DBA creëert precies de situatie die zij zegt te willen vermijden – een arbeidsmarkt vol frustratie, inefficiëntie en stagnatie.

    4)Een juridische impasse: een overbelasting van het sociale stelsel.

    De huidige arbeidsrechtelijke bescherming van werknemers, in combinatie met het falende systeem rondom bedrijfsartsen en het UWV, versterkt de negatieve effecten. Werknemers die langdurig ziek zijn, blijven binnen de kaders van de wet beschermd, terwijl werkgevers worden opgezadeld met torenhoge kosten en procedurereeksen. De Belastingdienst lijkt geen oog te hebben voor deze maatschappelijke gevolgen en blijft de Wet DBA in haar huidige vorm doordrukken, zonder oog voor nuance of sectorale verschillen.

    5)Oproep tot hervorming: herziening van het gezagscriterium.

    De gezagsverhouding, zoals toegepast in het DBA-beleid, dient per direct te worden opgeschort of op zijn minst sectorspecifiek te worden herzien. Het kunnen instrueren van een opdrachtnemer is een vanzelfsprekend onderdeel van zakelijke samenwerking en mag niet automatisch leiden tot de kwalificatie als dienstverband. Het gebrek aan flexibiliteit in deze beoordeling dwingt werkgevers in een onhoudbare positie, waar geen ruimte is voor maatwerk of praktische oplossingen.

    De huidige uitvoering van de Wet DBA is een misser van formaat, met verstrekkende gevolgen voor de arbeidsmarkt, werkgevers, werknemers en zelfstandigen. Zonder dringende hervormingen blijft de Nederlandse economie gegijzeld door een star juridisch kader dat eerder schade toebrengt dan oplossingen biedt. Het is tijd dat de wetgever en de Belastingdienst verantwoordelijkheid nemen en luisteren naar de signalen uit de praktijk.

  10. Deze brief kopiëren en anpassen aan de sector waar je werkzaam in bent, voor mij is dat de beveiliging maar het kan ook voor u belangrijk zijn als juffrouw in het onderwijs of ITer.
    Met z’n allen opsturen naar alle voor jou sector geldende instanties en de fiscus!!

    Heeft u een betere brief, dan zie ik dat niet als kritiek en plaatst deze dan. Groeien en verbeteren doen we net z’n allen.

    (Azijnpissers & misgunners richting zzp’ers hoeven niet te reageren.)

    Oproep tot hervorming van het gezagscriterium binnen het DBA-beleid.

    Met deze brief verzoek ik uw aandacht voor de dringende noodzaak tot hervorming van het gezagscriterium zoals gehanteerd binnen het DBA-beleid. De huidige interpretatie en toepassing van dit criterium leiden tot aanzienlijke problemen in diverse sectoren, waaronder de beveiligingsbranche, en vragen om een onmiddellijke aanpassing of opschorting.

    De problemen in de praktijk

    De gezagsverhouding, zoals deze wordt geïnterpreteerd in het kader van de Wet DBA, creëert een onwerkbare situatie waarin vrijwel iedere vorm van instructie aan een opdrachtnemer als indicatie voor een dienstverband wordt gezien. Dit is een fundamentele misvatting. Het kunnen geven van instructies is in veel sectoren een vanzelfsprekend en noodzakelijk onderdeel van zakelijke samenwerking, en mag niet automatisch leiden tot de kwalificatie van een arbeidsrelatie als dienstverband.

    Dit gebrek aan flexibiliteit dwingt werkgevers in een onhoudbare positie, waarin zij worden geconfronteerd met juridische onzekerheid en onwerkbare beperkingen. Tegelijkertijd ontmoedigt dit beleid zzp’ers om opdrachten aan te nemen in sectoren waar deze vorm van samenwerking essentieel is, wat leidt tot tekorten aan flexibel inzetbare professionals.

    Specifieke gevolgen voor de beveiligingsbranche

    In de beveiligingssector is de gezagsverhouding inherent aan de aard van het werk. Het handhaven van protocollen, het volgen van duidelijke instructies en het werken binnen een strikt rooster zijn cruciale elementen van een gezaghebbend beroep. Deze aspecten zijn echter niet automatisch kenmerkend voor een dienstverband.

    Het huidige DBA-beleid negeert deze nuance, met als gevolg dat opdrachtgevers worden ontmoedigd om zzp’ers in te schakelen. Dit leidt tot een tekort aan tijdelijke en flexibele invallers, terwijl het vaste personeel door de toenemende werkdruk gedemotiveerd raakt en afhaakt. Bovendien wordt hiermee de belangrijke functie van zzp’ers, die in veel bedrijven essentiële gaten vullen, ondermijnd.

    Oproep tot hervorming

    Het gezagscriterium dient per direct te worden opgeschort of, op zijn minst, sectorspecifiek te worden herzien. Er moet ruimte komen voor een meer genuanceerde toetsing, waarbij niet enkel wordt gekeken naar de aanwezigheid van gezag, maar ook naar andere factoren, zo als de noodzaak van aanwezig gezag op risico objecten zoals festivals musea scholen met kinderen en bedrijven met een hoog ziekte verzuim.

    Concreet stel ik voor dat:

    1. Het kunnen geven van instructies en het handhaven van werkafspraken niet automatisch wordt aangemerkt als gezagsverhouding in de zin van een dienstverband.

    2. Sectoren met een gezagsgebonden karakter, zoals de beveiliging, apart worden beoordeeld en worden vrijgesteld van de rigide interpretatie van het gezagscriterium.

    3. Er meer ruimte komt voor maatwerk en praktische oplossingen die aansluiten bij de behoeften van zowel opdrachtgevers als zzp’ers.

    Het huidige gezagscriterium binnen het DBA-beleid frustreert werkgevers, belemmert zelfstandigen in hun werk en creëert onnodige juridische risico’s. In plaats van stabiliteit en duidelijkheid, veroorzaakt het beleid onzekerheid en stagneert het de arbeidsmarkt.

    Ik verzoek de Belastingdienst met klem om dit criterium te herzien en aan te passen aan de realiteit van diverse sectoren, zoals de beveiligingsbranche. Het kunnen instrueren van een opdrachtnemer is een logische en noodzakelijke stap binnen zakelijke samenwerking, en mag niet onterecht worden geïnterpreteerd als een dienstverband.

    • Mooi bewoord. Gezagsverhouding vind ik vanuit mijn branche gezien (ICT) ook misplaatst. De opdrachtgever heeft een wens/probleem dat wordt vertaald naar een ICT oplossing. Zowel de opdrachtgever als de zzp’er hebben een specialisme en weinig kennis van elkaars domein. Je hebt elkaar nodig om tot de oplossing te komen. Dit is geen gezagsverhouding; de opdrachtgever dirigeert niet; dit heeft samenwerking en is noodzakelijk om de opdracht te kunnen uitvoeren. Dit is ook (weer) een voorbeeld van een nuance die je niet terugziet. Overigens wordt mij steeds duidelijker dat het om EU centjes gaat. Maar helaas zijn de gevolgen groot. Contracten drogen op en worden niet verlengd. Opdrachtgevers en zzp’er leven in onzekerheid. Polarisatie tussen werknemers en zzp’ers nemen toe.

  11. Precies en daarom moeten we met z’n allen zulke brieven schrijven,met een kanttekening dat de fiscus zijn 10 geboden zelf niet naleeft omdat ze zelf zzp’ers in dienst hebben onder een gezagsverhouding van unitmanager coördinatoren enz.

    Hoe krom en paradoxaal kun je het maken en niet makkelijker maar juist hypocrieter.

  12. Ik heb inmiddels een conflict met de fiscus. Ik kan vertellen: de medewerkers daar denken echt niet verder dan hun neus lang is. Dooddoeners en drogredenering ten top. Als zzp’er trek je aan het kortste eind. Het ergste is dat met terugwerkende kracht vele jaren terug wordt verklaard dat je geen ondernemer, waarna je niet alleen alle ondernemersaftrek, maar ook alle (on) kosten prive kunt betalen, en zakelijke vermogens (reserves/buffers om slechte perioden te overbruggen zodat je geen aanspraak hoeft te maken op een uitkering – als ondernemer wordt je immers geacht je eigen broek op te houden) nog eens extra onderworpen worden aan vermogensrendementsbelasting. Had je nog FOR? Die mag je ook direct terugbetalen. Weg spaargeld, weg pensioen, weg carriere, weg alles.

    Voor mij voelt het als het spelletje balletje balletje…. poef, poef, weg.

    Ik stop er mee. Ik heb altijd netjes heel veel belasting afgedragen. Maar als het zo moet hoeft het voor mij niet meer. Als ze het me onmogelijk maken mijn werk te doen en en bijdrage te leveren, dan niet, dan trek ik me wel terug uit het arbeidsproces.

    • Wat een afschuwelijk verhaal. Ieders (?) angst is bij jou werkelijkheid geworden. Snap je gevoel helemaal! Kan de vakbond hier nog iets mee? Sterkte in alles! In welke branche was je trouwens werkzaam?

      • Dank voor je medeleven. Ik werk(te) i de ICT. Ik voorzie dat velen op dezelfde manier behandeld gaan worden. Mijn advies is vooral: zelf niet ziek worden en ook niet voor zieke familie zorgen, want je raakt alles kwijt.

      • Hallo Kram,

        Ik voorzag in 2017 al dat er grote problemen zouden gaan ontstaan (toen speelde een soortgelijke hetze van de Belastingdienst). Ik heb toen voorgesorteerd door keurig netjes een ander verdienmodel te ontwikkelen in het verlengde van wat ik al deed. Vervolgens keurig vooroverleg met belastingdienst gevraagd (geweigerd “dat doen we alleen voor grote bedrijven”). Dat was de domste fout ooit, want ik kreeg niet alleen geen antwoord (behalve “doe vooral wat je zelf juist acht”) maar er kwam ook een vlaggetje bij mijn naam. Sindsdien wordt ik tegengewerkt en dwars gezeten op alle denkbare manieren. Er wordt tot allerlaatste moment gewacht, om vervolgens te zeggen dat je al vele jaren geen ondernemer bent in hun ogen, waarna alles je wordt afgepakt. Probeer er maar iets tegen te doen. Belastingdienst houdt geen rekening met omstandigheden (en ziet ook niet dat hun eigen beleid de oorzaak is), komt continue met dooddoeners e drogredeneringen en als je een punt hebt, dan zeggen ze “snap ik niet” om het vervolgens alsnog ter zijde te schuiven. Bovendien zijn hun systemen zo lek als een mandje. Er staat van alles verkeerd in dossier (snelle aantekeningen van een achterdochtige medewerker blijven je zo altijd achtervolgen. Al klopt er niets van: iedereen borduurt voort op de “fout” die ze menen gesignaleerd te hebben. Dat doet mij denken aan het filmpje “computer says no” : https://www.youtube.com/watch?v=0n_Ty_72Qds

        Momenteel is er die tv serie over de toeslagenaffaire. Ik herken veel aanpak die daar geschetst wordt. Dat lijkt de bedrijfscultuur. Heel onmenselijk. Triest maar waar.

        Ik voorzie voor mezelf einde oefening (vrij letterlijk). In loondienst gaat ook niet meer (als ik dat al zou willen), want pensioen kan ik onmogelijk nog opbouwen, dat ben ik nu kwijt.

        Mijn tip: vooral niet proberen een nette oplossing te bewerkstelligen of in overleg te gaan met Belastingdienst, want dat wekt averechts. Doe alsof je gek bent en probeer geld te blijven genereren, want zolang er geld bij Belastingdienst binnenstroom val je niet op en zullen ze ook niet snel in actie komen. Wordt dus vooral niet ziek o.i.d…

  13. Allemaal in loondienst is geen oplossing.
    Want het ziekteverzuim is onder loondienstcontracten veeeeeel hoger.
    En dat worden er nu juist meer en meer.
    De zzp’er die gedwongen in loondienst moet(want dat is het : dwang dankzij de opiniemakers) die raakt straks bij 70% minder inkomsten overspannen!!!
    Resultaat: langdurig zieken en overspannen loondienstcontracten thuis die stiekem zwart bijverdienen elders. En dan begint alles opnieuw krapte op de markt en werkvloer…bedrijven kunnen niet aan de deadlines voldoen, in de bouw staat het stil, de zorg kan niet meer humaan werken…De IT sector op z’n kont. En iedereen bang in loondienst gegaan, en die kunnen NOOIT meer voor dezelfde baas ooit ZZPER meer worden zodra alles weer aantrekt. Missie volbracht door het kabinet. Ik blijf zzp’er en denk er niet over om met hangende pootjes in loondienst te gaan tegen een uitbuit-salaris om me vervolgens ziek te melden. Want tja…je zou dan je geld toch wel krijgen.

    Iedereen gedwongen in loondienst, zzp weg ermee, en de overspannen werknemers langdurig ziek thuis er voor terug.

    Doei

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *