"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Belastingdienst werkt samen met Bovib bij handhaving schijnzelfstandigheid: “Alleen samen kunnen we gelijk speelveld creëren”

Expert John Piepers van de Belastingdienst vertelt tijdens een bijeenkomst van Bovib hoe hij samen met de branche schijnzelfstandigheid wil aanpakken. De branchevereniging werkt graag mee. “We moeten de balans herstellen.”

“De Belastingdienst kan er niet alleen voor zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt. Met onze controles op schijnzelfstandigheid delen we slechts speldenprikken uit. Het is aan de branche om gemeenschappelijke standaarden te bepalen en verantwoordelijkheid te nemen.”

Die oproep deed John Piepers van de Belastingdienst tijdens een goedbezochte ledenbijeenkomst van Bovib. De programmamanager Handhaving Arbeidsrelaties en gaf de Bovib-leden een update over de aanpak van schijnzelfstandigheid.

Verkenning: Bovib-keurmerk als onderdeel van handhaving

Hij benadrukt dat hij graag samen met de branche praat over manieren om te zorgen dat bureaus tot een juiste kwalificatie van arbeid komen. “Als we goede processen kunnen bepalen om het juiste onderscheid te maken tussen werknemers en zzp’ers, dan hoeven wij als Belastingdienst minder naar individuele gevallen te kijken.”

De Bovib gaat binnenkort met de Belastingdienst aan de slag. Samen verkennen ze hoe het Bovib-keurmerk kan helpen om schijnzelfstandigheid te voorkomen. “We zijn het niet per se met alle wet- en regelgeving eens, maar we staan ervoor dat leden zich eraan houden”, zegt Alexander Kist. “Het is dus logisch dat we met ons keurmerk willen bijdragen aan de handhaving.”

Schijnzelfstandigheid aanpakken: ‘Het is eigenlijk heel simpel’

Op 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer volop handhaven op schijnzelfstandigheid. Dat is hard nodig, vindt Piepers. “We moeten de balans herstellen tussen werken met zzp’ers en werken met werknemers. We weten allemaal dat er schijnzelfstandigen zijn. Het is eigenlijk heel simpel: als iemand volgens het arbeidsrecht niet buiten dienstbetrekking kan werken en dat gebeurt toch, dan is dat verkapt werknemerschap. Dat zegt dan overigens niets over of iemand ondernemer is of niet.”

Schijnzelfstandigheid voorkomen is een collectieve verantwoordelijkheid, benadrukt Piepers. “Ook van ons als Belastingdienst”, zegt hij. “We moeten veel zichtbaarder zijn om de markt in beweging te krijgen. Dat realiseren we ons nu en het is mijn rol om verandering te brengen.”

Krappe arbeidsmarkt is geen excuus

De praktijkverhalen uit de zaal over schaarste, dwingende opdrachtgevers, eisende zzp’ers en concurrenten die het niet zo nauw nemen met de regels schetsen een minder eenvoudige werkelijkheid. Maar dat ziet Piepers niet als zijn probleem. Volgens hem is er geen enkel excuus om je niet aan de wet te houden.

Hij erkent dat professionals momenteel kunnen zeggen: ‘ik kom als zzp’er of ik kom niet’. Maar schaarste op de arbeidsmarkt mag wat hem betreft geen reden zijn om een zzp’er in te zetten terwijl een arbeidscontract bij het werk hoort.

Tot slot is Piepers duidelijk bij wie de Belastingdienst gaat controleren, namelijk bij opdrachtgevers en bureaus. Want, zo legt hij uit: “De politiek vindt het ongewenst dat de Belastingdienst zich bij de handhaving focust op de werkenden zelf.”

Feiten over handhaving:

 • Er zijn 15.000 organisaties in Nederland die in-, uit- en doorlenen. De Belastinginspecteurs kunnen niet al deze bedrijven controleren, ze moeten dus keuzes maken
 • De Belastingdienst overlegt met organisaties zoals de Bovib om gezamenlijk meer impact te maken
 • Er komt een website waarop de Belastingdienst aanwijzingen openbaar maakt, zodat iedereen daarvan kan leren
 • Handhaving begint pas echt op 1 januari 2025. Wie dan een aanwijzing krijgt van de Belastingdienst en die niet opvolgt, riskeert boetes en naheffingen.
 • De Belastingdienst vraagt ondernemers eerlijk en realistisch te zijn en elkaar aan te spreken op schijnzelfstandigheid.
Bovib, de vereniging en branche-organisatie van de onafhankelijke inhuur-intermediairs in Nederland. Bekijk alle berichten van Bovib

5 reacties op dit bericht

 1. Het probleem is niet schijnzelfstandigheid of het definiëren ervan. Het probleem is dat de belastingdienst een box twee heeft gecreëerd ondernemers zitten die uitgesloten worden van sociale voorzieningen en daarvoor dus ook niet betalen.
  Nu er een groep professionals is, die groeit en die hun expertise aanbiedt, denkt de belastingdienst pijn te voelen. Namelijk dat deze groep te weinig belasting afdraagt. En dat klopt niet. Wanneer je kijkt naar hun afdrachten: deels loonheffing, deels Vpb en deels dividendbelasting. Dan is er weinig verschil in belastingdruk met werknemers. Ergo deze ondernemers betalen keurig 19% Vpb, terwijl multinationals door allerlei afspraken dar niet in de buurt komen. Hoezo gelijkheid!

  Dit is de enige “branche” waar de belastingdienst op de stoel wil zitten van de ondernemer en wel door te willen definiëren wanneer iemand ondernemer is en daar gaat het weer mis. De groep is te divers en ook de argumenten om als professional te willen werken is divers.

  Maar het vraagstuk moet niet liggen bij de professionals, maar de opdrachtgevers. Zij blijven buiten schot, maar mogen jaar op jaar opnieuw inhuren. Dan ligt daar het probleem. Waar vraag is ontstaat aanbod. Ga hen vertellen wanneer zij iemand in dienst moeten nemen en wanneer dit niet het geval is.

  Oh ja, alweer een keurmerk gaat daar niets aan bijdragen. Eerder weer extra kosten met zich meebrengen.

  Tot slot, zowel de belastingdienst als onze regering hebben op dit terrein boter op hun hoofd en verkwanselen daarmee hun geloofwaardigheid, en wat mij betreft het recht om hierop deze bizarre controles uit te voeren. Beiden huren met hetzelfde gemak professionals langdurig in en nu gaan zij anderen de les leren. Te bizar voor woorden.

  En Bovib en hun partners werken hieraan mee! Natuurlijk hun treft geen blaam zolang zij maar niet worden getroffen en er geld aan blijven verdienen.

  PS: hoeveel bedrijven leveren niet aan één andere specifieke onderneming. Meer dan wij denken. En dat mag wel, daar worden geen regels voor opgesteld?

  • Hallo Coby, Jouw PS. toevoeging slaat de hamer op de spijker. Waarom zou ik als ZZPer niet 100% van mijn beschikbare tijd aan één ‘specifieke afnemer mogen aanbieden maar als bedrijf wel?

 2. > Hij erkent dat professionals momenteel kunnen zeggen: ‘ik kom als zzp’er of ik kom niet’. Maar schaarste op de arbeidsmarkt mag wat hem betreft geen reden zijn om een zzp’er in te zetten terwijl een arbeidscontract bij het werk hoort.

  Hoe moet een opdrachtgever dit probleem dan oplossen als een werknemer niet te vinden is voor de rol? Of steekt Piepers hiervoor zijn kop in het zand?

 3. Een deel van ZZPen is symptomatisch voor de slechte beloning van vaste werknemers in de krappe arbeidsmarkt.

  Er kan dus geen sprake van gelijk speelveld als werkgevers ten kosten van hun medewerkers met lage loonkosten, hun winst blijven spekken.

  Als werkgevers beter zouden belonen, dichter tegen reeel loon zoals in marktwerking met ZZP, zouden er ook veel minder mensen ZZPen.

  En dan als groot bedrijf gek opkijken met 30 vacatures open en 100 externen die rondlopen…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *