"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Uurtarieven zzp’ers en gedetacheerden blijven achter bij cao-lonen

De tarieven van zzp’ers stegen in 2023 ten opzichte van een jaar geleden. Maar ze stegen wel minder hard dan de lonen vastgelegd in cao’s. Dit blijkt uit de nieuwste Talent Monitor van Intelligence Group en HeadFirst Group.

De uurtarieven van flexibel werkenden, zzp’ers en professionals in dienst van detacheerders, zijn in 2023 gemiddeld 4,3 procent gestegen ten opzichte van 2022. Deze stijging blijft iets achter bij de ontwikkeling van de cao-lonen. Voor 2024 wordt een gemiddelde tariefstijging van één tot twee procent verwacht. Dit blijkt uit de nieuwste Talent Monitor van arbeidsmarktdata specialist Intelligence Group en HR-tech dienstverlener HeadFirst Group.

Over 2023 bedroeg de gemiddelde afgesproken loonsverhoging voor vast personeel zes procent, volgens cijfers van het CBS. Uit de inhuurdata van HeadFirst Group blijkt dat professionals die in 2023 aan een nieuwe opdracht begonnen een lagere stijging ervaarden, namelijk 4,3 procent. Het gemiddelde uurtarief van hoogopgeleide zzp’ers en gedetacheerden ligt momenteel op €95,80.

Lichte tariefstijging in 2024

De uurtarieven van flexibel werkenden zijn de afgelopen jaren continu gestegen, over 2022 en 2023 zelfs met meer dan vier procent. Door de haperende economie, het toenemend aanbod zzp’ers en gedetacheerden op de arbeidsmarkt en de dalende inflatie is het zeer onwaarschijnlijk dat dit ook in 2024 gaat gebeuren. Geert-Jan Waasdorp, directeur en oprichter van Intelligence Group, zegt hierover: “Ons voorspellingsmodel toonde op basis van al deze factoren een tariefdaling van vier tot zes procent, maar dat achten we niet realistisch. De uitzonderlijke inflatiesituatie in de afgelopen 2 jaar, heeft het robuuste voorspellingsmodel uit het lood geslagen. We beschouwen een lichte stijging van 1 tot 2 procent als meest waarschijnlijke scenario. ”

Schaarste blijft, ondanks lichte groei economie

Waasdorp merkt op dat verschillende ontwikkelingen wijzen op een mogelijke verlichting van de schaarste op de arbeidsmarkt, maar dat nauwelijks effect heeft op de feitelijke schaarste. “We hebben te maken gehad met negen maanden van economische krimp, maar juist in het vierde kwartaal van 2023 was er een kleine opleving (+0,3 procent). We zien al kwartalen lang een afname in vacatures, toch blijft de vraag extreem hoog en het werkloosheidspercentage laag. Tegelijkertijd neemt het aantal faillissementen en reorganisaties toe. Dit brengt meer personeel op de arbeidsmarkt, al is dat slechts een druppel op een gloeiende plaat. Zowel het toenemende aanbod aan talent en de mate van beweging op de arbeidsmarkt is in historisch perspectief en absolute zin nog steeds zeer klein.”

Aanhoudende vraag naar flexibele arbeid

Daarnaast is een afname van schaarste niet terug te zien in de sourcingsdruk bij zzp’ers. De frequentie waarin zij benaderd worden voor een opdracht, laat namelijk een stijgende trend zien. Gemiddeld worden zzp’ers achttien keer per jaar benaderd. Ter vergelijking: mensen in loondienst worden gemiddeld ongeveer negen keer per jaar benaderd. 

Marion van Happen, CEO van HeadFirst Group, benadrukt: “Deze cijfers tonen de aanhoudende vraag naar flexibele arbeid en de groeiende belangstelling voor het zzp-schap binnen de arbeidsmarkt. Het is onmiskenbaar dat hoogopgeleide professionals een onschatbare bijdrage leveren aan Nederland, met een maatschappelijke en economische waarde van circa 4,4 miljard euro per jaar. Dit benadrukt ook het belang voor zzp’ers om hun profiel en vaardigheden goed te presenteren, en voor organisaties om effectieve strategieën te ontwikkelen om vast en flexibel talent aan te trekken en te behouden in een competitieve arbeidsmarkt.”

Meer inzichten in de tariefontwikkelingen van professionals over 2023 en in 2024? Download de nieuwste Talent Monitor gratis op headfirst.group.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

 1. Het is er alle partijen – behalve de ZZPer – nogal aan gelegen het tarief laag te houden.

  Wat voorbeelden:
  * Tsja, het contract met onze MSP met een paar jaar looptijd, tarief/functiehuis stond vast bij aanbesteding. Niets aan te doen!
  * Moet ik een ZZPer dan nog meer gaan betalen?
  * Moet ik überhaupt iemand meer gaan betalen, voor hetzelfde werk?
  * Jammer hè dat ZZPers geen prijsafspraken mogen maken…
  * Ja ik weet dat ik voor dit tarief geen passende kandidaten zal vinden maar hier moet ik het mee doen.
  * Ons bureau werkt al jaren met 15% marge, dat doen we nu niet opeens anders.

  Bijna iedereen in de keten:
  * wil tarieven laag houden
  * is niet zelfstandig en nooit geweest
  * vind dat ZZPers niets te klagen hebben
  * denkt dat ZZPers allemaal tonnen binnenharken

  De teneur en wetgeving voorzien netjes in om bovenstaand in stand te houden, de centrale overheid heeft het jachtseizoen al een tijd geleden geopend. Allemaal onder het mom van het creëren van een ‘level playing field’. Ja vast; al die jaren dat ik maar een schijntje pensioen mocht opbouwen, worden die goed gemaakt door de hogere jaarruimte van 2023/2024? We krijgen als ZZPers niet behalve de kous op de kop. De centrale overheid roept dat ze teveel betalen aan inhuur, maakt wetgeving om ZZPschap om zeep te helpen en verdubbelt het inhuurbudget voor ’24, niet om jou of mij een hoger tarief te betalen, wel om meer goedkope mensen in te huren. Succes gegarandeerd met goedkoop-duurkoop!