"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Mondiaal talent inzetten op een fatsoenlijke en goede manier

De wereld is eigenlijk één grote talentpool: overal is talent te vinden. In de zoektocht naar het juiste talent voor jouw organisatie hoeven grenzen geen belemmering te zijn. Dat was de boodschap van Jeroen Kuijer van Remote tijdens de Webinar Week.

Op donderdag 8 februari stond de Webinar Week van Werf& en ZiPconomy in het teken van professioneel inhuren in de praktijk. Tijdens het laatste webinar van deze dag ging Jeroen Kuijer van Remote in op de kansen en uitdagingen bij het inhuren van internationale professionals. Remote is een organisatie die bedrijven ontzorgt bij het inzetten van talent vanuit de hele wereld. 

Waarom zelfstandigen inzetten?

Hoewel Remote zowel hulp biedt bij de inzet van internationale medewerkers in loondienst, als de inzet van zelfstandigen uit het buitenland, lag de nadruk tijdens het webinar vooral op de inzet van zelfstandigen. Er zijn verschillende redenen waarom bedrijven ervoor kiezen om te werken met zelfstandigen. Allereerst hebben zelfstandigen heel veel expertise. Het inzetten van zelfstandig professionals vergroot de talentenpool waarmee je als bedrijf kunt werken enorm. Daarnaast zien we dat steeds meer hooggekwalificeerde professionals – om verschillende redenen – actief zijn als zelfstandige. 

Verder zijn er ook praktische voordelen aan het werken met zelfstandig professionals: zelfstandigen hebben een kortere onboarding nodig en kunnen sneller aan de slag. De inzet brengt minder kosten met zich mee, doordat je als opdrachtgever bijvoorbeeld niet voor apparatuur hoeft te zorgen. Ook heb je met minder regelgeving te maken, dan wanneer je een werknemer in loondienst neemt. 

Risico’s en uitdagingen

Uiteraard brengt de inzet van zelfstandigen ook risico’s en uitdagingen mee. En zeker als het gaat om de inzet van zelfstandigen uit een ander land. Want in veel gevallen verschillen de wetten en regels in verschillende landen van elkaar.

Eén van de risico’s is misclassificatie: wat bepaalt dat je een zelfstandige bent? Een actuele discussie in Nederland, maar dit speelt zeker niet alleen in ons land. Het lastige is dat er geen Europese kaders of regels zijn. De regels die bepalen of iemand wel of geen zelfstandige is, verschillen per land. Dit maakt het extra ingewikkeld als je met een zelfstandige vanuit het buitenland wilt werken.

Daarnaast speelt het intellectueel eigendomsrecht een rol. Als een organisatie iemand in loondienst neemt, zijn er wetten die je op dit punt enigszins beschermen als bedrijf. Bij het werken met zelfstandigen zijn er veel minder wetten die je beschermen op dit punt. Ook hier geldt dat de wetten verschillen per land. 

Een derde uitdaging vormen de betalingen. Wanneer je werkt met professionals in het buitenland, kun je te maken krijgen met verschillende valuta’s en wisselkoersen. De wisselkoersen kunnen een grote impact hebben op de uitbetalingen. Bovendien zijn er over de hele wereld verschillende betalings- en belastingsystemen, met verschillende wet- en regelgeving. Het gaat dan ook om de juiste (afdrachten voor) ziektekostenverzekeringen of pensioenregelingen. 

Remote zorgt ervoor dat bedrijven met mensen vanuit de hele wereld kunnen werken, hen kunnen managen en volgens de lokale wet- en regelgeving kunnen uitbetalen.

 

Bekijk het webinar “Mondiaal talent, lokale compliance in 2024” hieronder op YouTube

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *