"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Afspraken maken over schijnzelfstandigheid in de zorg blijkt lastiger dan gedacht: fiscaal kader zzp zorg uitgesteld

Werkgevers in de zorg, ministeries VWS, SZW en de Belastingdienst zijn het nog niet eens over de regels rondom werken met zzp’ers in de zorg. Het fiscaal kader zzp zorg zou deze week gepubliceerd worden, maar de partijen hebben meer tijd nodig.

Het is minder makkelijk dan gedacht om sectorale afspraken te maken over schijnzelfstandigheid in de zorg. Op 31 januari zou het ‘fiscaal kader zzp zorg’ af zijn, maar de avond voor de publicatie blijken werkgevers in de zorg, ministeries Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de Belastingdienst het nog niet eens.

Er is ‘op dit moment nog onvoldoende gezamenlijk draagvlak voor het uitbrengen van het fiscaal kader in de huidige vorm’, meldt website ZZP-er in de zorg op basis van een brief van werkgeverskoepels. De Belastingdienst bevestigt het nieuws aan ZiPconomy.

Ministeries en organisaties blijven overleggen

“Alle betrokken partijen vinden de samenwerking om schijnzelfstandigheid een halt toe te roepen erg belangrijk”, zegt de woordvoerder van de Belastingdienst. “De zorgorganisaties en de ministeries blijven overleggen over de ontstane situatie en hoe daar opvolging aan te geven.”

Het is niet bekend waarom de partijen er niet uit komen. “Meer informatie daarover is aan de zorgorganisaties”, aldus de Belastingdienst. 

Schijnzelfstandigheid bestrijden in de zorg

Een dag voor de val van het kabinet tekenden werkgevers, de ministeries en de Belastingdienst een convenant om sectorale afspraken te maken over werken met zzp’ers. Dit Fiscaal Kader ZZP Zorg is deel van een ‘beheersingsmodel Zorg’, dat vooral draait om schijnzelfstandigheid in de sector te voorkomen.

De zorg is de eerste branche waar sectorale afspraken worden gemaakt over schijnzelfstandigheid en zelfstandig ondernemerschap. Het fiscaal kader moet een praktische leidraad worden voor werkgevers om te bepalen wanneer ze een zzp’er mogen inhuren.

Zorgen over zzp’ers in de zorg

Het kabinet en veel zorgorganisaties maken zich al lange tijd zorgen over werknemers in de zorg die de overstap maken naar ondernemerschap. Er is nog steeds veel onduidelijkheid over werken met zzp’ers. Ondertussen stijgt het aantal zelfstandigen in de zorg. Zolang de regels onduidelijk zijn, kunnen werkgevers hier weinig aan doen. Zij hebben tenslotte iedere werkende nodig, of die nu werkt als zzp’er of in loondienst.

Een fiscaal kader zou een oplossing zijn om sneller duidelijkheid te krijgen. Dit staat los van de nieuwe zzp-wet waar demissionair minister Karien van Gennip (SZW) aan werkt. Het nieuwe kader zou vanaf 1 januari dit jaar gelden, maar die datum werd in november al uitgesteld tot 1 juli 2024. Het is nog niet bekend of die ingangsdatum later wordt nu de publicatie vertraagd is.

Lex Tabak is initiatiefnemer van ZZP-erindezorg.nl en volgt de ontwikkelingen nauwgezet. Hij vindt het ‘zorgelijk’ dat er een dag voor publicatie toch nog geen akkoord is over de leidraad. “Dit zijn de allereerste sectorspecifieke afspraken. Dat het tot op het laatste moment nog moeilijk is, laat zien hoe gevoelig de route van het fiscaal kader ligt.”

5 reacties op dit bericht

  1. Wat is de reden om het voor de zorg anders te willen regelen dan elders? Ik kan me nog voorstellen dat er een aparte richtlijn komt voor de publieke versus de private sector, maar waarom voor zorg versus overige publieke sector?

      • Bedankt voor de informatie. Ik ben erg benieuwd hoe het gaat uitpakken. Het lijkt verstandiger eerst loondienst aantrekkelijker te maken alvorens zzp’en in te perken (dat laatste is dan hoogstwaarschijnlijk ook niet meer nodig: twee vliegen in een klap). Ook ben ik benieuwd wat dit gaat betekenen voor de zzp’ers in mijn vakgebied (IT), die tot nu toe regelmatig langdurige opdrachten doen in de zorg.

        • Wat te denken van de vele ZZP-ers die bijvoorbeeld werkzaamheden uitvoeren voor het Rijk? Denk aan de Belastingdienst, Douane en Toeslagen. Daar lopen veel ZZP-ers rond, die soms al jaren op dezelfde afdeling werken en ook exact hetzelfde werk uitvoeren als de interne Rijksambtenaren, die in vaste loondienst zijn (tegen een veel lager inkomen). Gaan we dan dadelijk meten met 2 maten? Ik denk dat hier mogelijk nog wel wat rechtzaken uit voort zullen komen in de toekomst.

  2. En dan is er nog dit: vandaag in het nieuws: gepensioneerden werken steeds vaker nog door in deeltijd, in de meeste gevallen doen zij dat als zzp’er. Deze ontwikkeling wordt gezien als welkom, vanwege de personeelstekorten. Snijdt de zorg, toch ook een sector met aanzienlijke personeelstekorten, zichzelf niet ontzettend in de voet door, meer dan andere sectoren, zzp’en in te willen perken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *