"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Drie op de tien werknemers in loondienst zou liever zzp’er zijn

Drie op de tien mensen in loondienst zouden liever zzp’er willen zijn. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Nationale Vacaturebank.

Onderzoeksbureau QA Research heeft voor de Nationale Vacaturebank ruim 1600 respondenten gevraagd naar hun kijk op een nieuwe baan. Uit de reacties bleek dat drie op de tien werknemers in loondienst liever zzp’er zouden willen zijn.

Uit de resultaten bleek ook dat meer mannen dan vrouwen deze wens hebben. Maar liefst 38% van de mannen zou zzp’er willen zijn, terwijl bij vrouwen dat voor slechts 20% geldt.

Suzanne van Malsen van Nationale Vacaturebank vertelt hierover: “Met name voor de jongeren die nu in vast dienstverband werken, lonkt de gedachte om verder te gaan als zzp’er. Maar liefst 41% in de leeftijdscategorie 18 tot 25-jarigen heeft die wens, terwijl dit percentage juist terugloopt naar 24% bij 35 tot 46-jarigen. Vermoedelijk komt dit omdat die groep eerder kiest voor zekerheid vanwege gezin en vaste lasten, waaronder een hypotheek.”

Ook bleek dat bij Nederlanders die werkzaam zijn in de Financiële dienstverlening en in de Bouw & industrie de wens om zzp’er te worden groter is. In deze sectoren willen vier op de tien medewerkers graag voor zichzelf beginnen. Bij medewerkers in de overheid en in het onderwijs, is dat nog geen twintig procent. 

Van Malsen van Nationale Vacaturebank heeft hier een logische verklaring voor: “De CAO’s zijn doorgaans goed geregeld in deze sectoren, waardoor zzp’er worden minder financiële voordelen biedt in vergelijking met andere branches.”

Zzp’ers willen niet opnieuw in loondienst werken

Uit een eerder onderzoek uit 2023, uitgevoerd door The Intelligence Group, bleek dat de meeste zzp’ers niet meer terug in loondienst willen. Slechts tien procent wilde weer in loondienst. In 2018 was dit nog achttien procent. 

Uit datzelfde onderzoek bleek ook dat praktisch opgeleiden een sterkere voorkeur hebben voor het zzp’erschap dan theoretisch opgeleiden. 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *