"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Eén op vijf zzp’ers bezorgd over gevolgen verkiezingsuitslag

Onzekerheid over overheidsbeleid zorgt voor ondernemerszorgen onder zzp’ers. 44 procent geeft voorkeur aan kabinet over rechts.

22 procent van de zzp’ers maakt zich zorgen over het effect dat de uitslag van de Tweede Kamerverkiezing heeft op zijn of haar onderneming. Dat blijkt uit onderzoek van insurtech Insify onder 760 zzp’ers. Ondanks die bezorgdheid over de afgelopen verkiezingsuitslag, geeft bijna de helft van de ondervraagde ondernemers de voorkeur aan een ‘rechts’ kabinet boven een ‘links’ kabinet.

Met gemiddeld 31 procent zijn vooral ondernemers jonger dan veertig jaar oud bezorgd over het effect van de verkiezingsuitslag op hun bedrijf. Aan de andere kant lijken minder zestigplussers zich zorgen te maken (dertien procent). Verder blijkt dat mannelijke zzp’ers vaker pleiten voor een rechts kabinet (53 procent) dan vrouwelijke zelfstandig ondernemers (38 procent). “Een nieuwe kabinetssamenstelling is altijd spannend voor ondernemers”, zegt Koen Thijssen, oprichter van Insify. “Op dit moment is het vooral gissen hoe de formatie uitpakt en welke gevolgen dit zal hebben. Ik kan me goed voorstellen dat deze onzekerheid de al bestaande zorgen, zoals tekort aan personeel, hoge energiekosten en stroeve vergunningverlening, niet zal verlichten. Ik hoop dat er snel duidelijkheid komt voor zzp’ers, waardoor zij weer alle ruimte krijgen om te ondernemen.”


Uit het ZiPconomy kiezersonderzoek onder (hoger opgeleide) zelfstandige interim professionals bleek in november dat de VVD verreweg de populairste partij was onder deze groep. 33,4% stemde op de VVD. Volt eindigde op een tweede plek met 11,9%. Direct daarna kwamen NSC (11,1%) , PvdA/GL (10,8%) en D66 (9,5%). Winnaar PVV haalde 6% van de zp-stemmen binnen. Lees meer in dit artikel


Blijven ondernemen

Ondanks de zorgen verwacht zeventien procent van alle Nederlandse zzp’ers dat de verkiezingsuitslag in het komende jaar een positieve impact zal hebben op hun bedrijfsresultaten. Hier hebben praktisch geschoolden meer vertrouwen in dan theoretisch opgeleiden (32 tegenover dertien procent). Deze positieve verwachting resulteert mogelijk in ondernemersvertrouwen. Zo overweegt een schamele drie procent van de zzp’ers vanwege de verkiezingsuitslag te stoppen met ondernemen in 2024.

De zelfstandig ondernemers die wél door de verkiezingen nadenken over stoppen zijn vaak ondernemers jonger dan dertig jaar (elf procent). Thijssen: “Het doet mij goed dat ondernemers vertrouwen hebben in hun bedrijf en dit jaar hun ondernemersdroom doorzetten. Het nieuwe jaar biedt natuurlijk ook mooie kansen op het gebied van innovatie, de aantrekkende economie en duurzaamheid. Uiteindelijk is ondernemen een leuk spel van uitdagingen overwinnen en oplossingen vinden voor mogelijke bedrijfsrisico’s.”

Toekomstzekerheid

Een mogelijke verklaring voor de ondernemerszorgen van zzp’ers ligt bij de overheid. Zo vindt de helft van de Nederlandse zzp’ers dat de staat onvoldoende aandacht aan hen schenkt. Mogelijk biedt meer toekomstzekerheid een oplossing voor zzp’ers om zich meer gezien te voelen. Te denken valt aan een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) vanuit de overheid voor zzp’ers, dat 22 procent van de respondenten een goed idee vindt. Met maar liefst 29 procent juichen vooral zzp’ers jonger dan dertig jaar een verplichte AOV toe. Het ZiPconomy kiezersonderzoek liet ziet dan 44% van de zelfstandig professionals de voorkeur geeft aan een collectieve AOV, maar wel met een opt-out mogelijkheid. De verwachting is dat nog voor de zomer er wetgeving over de AOV voor zelfstandigen naar de Tweede Kamer wordt gestuurd voor behandeling.

Thijssen: “Er is afgelopen tijd veel kritiek op de overheid vanuit de zzp-hoek. Met mogelijk nieuwe wetgevingen rondom schijnzelfstandigheid en de arbeidsongeschiktheidsverzekering, krijgen zelfstandig ondernemers de komende tijd nieuwe uitdagingen voor hun kiezen.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

  1. De suggestie wordt gewekt dat 1 op de 5 veel is. Valt dat juist niet heel erg mee? Ook als je bedenkt dat de helft de voorkeur geeft aan een rechts kabinet. Ik vind het vooral interessant dat jongeren zich meer zorgen maken, eerder aangeven na te denken over stoppen en meer dan ouderen een verplichte aov zien zitten. Laten we aandacht hebben voor die andere voorkeuren en ideeën van jongeren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *