"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

‘Beleid Social Return on Investment bij aanbestedingen moet anders’

Het principe van Social Return on Investment (SROI), waarbij mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt ingezet worden, lijkt voor kantoor- en techbanen nog niet echt van de grond te komen. IT omscholingsorganisatie CodeGorilla: “Zonder monitoring blijft SROI een papieren tijger”.

De Rijksoverheid bevordert dat ondernemers bij aanbestedingen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt inzetten. Met haar inkoopbeleid hoopt de Rijksoverheid op die manier Social Return on Investment (SROI) te stimuleren. De aandacht van de overheid voor SROI lijkt echter nog geen vruchten af te werpen. “Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt doen nog steeds onvoldoende mee, terwijl dat ook bij kantoor- en techbanen wél kan”, vindt Diem Do, CEO van IT omscholingsorganisatie CodeGorilla. 

“Het klinkt als iets waar niemand tegen kan zijn: behandel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt als volwaardig lid van de samenleving en laat ze meedoen in die samenleving,” zegt Do. “Maar die afstand is er niet zonder reden. Het vraagt extra inspanning van werkgevers om ‘werknemers met een rugzakje’ – ex-gedetineerden, ex-verslaafden, langdurig werklozen, mensen met autisme, enzovoorts – een plek te geven in de organisatie en ze inzetbaar te houden. En extra inspanning is iets waar werkgevers doorgaans niet op zitten te wachten. Gevolg: in de praktijk doen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt nog steeds onvoldoende mee.”

CodeGorilla helpt en bemiddelt bij deze moeilijk plaatsbare doelgroep. Het bedrijf organiseert IT-bootcamps waarin deze doelgroep leert programmeren. Ook worden ze getraind in professionele vaardigheden.

Multidisciplinaire teams

Er moet volgens CodeGorilla iets veranderen. Do vertelt: “Het staat niet bovenaan de agenda van politieke partijen. Toch roep ik hen op om hierover na te denken en verbeteringen door te voeren. Want het is uiteindelijk in het belang van de hele Nederlandse maatschappij dat het personeelsbestand van de overheid diverser wordt, van hoog tot laag. Daar is en blijft SROI een mooi vehikel voor.”

“Om te beginnen zou het goed zijn om de aannameprocedure binnen de overheid in handen te leggen van multidisciplinaire teams, met daarin zowel de operationeel/technisch verantwoordelijke als een Diversity Equity & Inclusie-manager. Idealiter maken ook vrouwen en neurodiverse mensen onderdeel uit van zo’n team. Zo wordt voorkomen dat er te eenzijdig wordt gekeken naar de kandidaten.”

Papieren tijger

Daarnaast zou het volgens Do goed zijn om inkopers en managers binnen de overheid beter te informeren over het belang van DE&I, en ze de ruimte te geven om af te wijken van beleid dat niet werkt. Ook moet er daadwerkelijk gemonitord worden op het behalen van de gestelde quota. 

Do licht toe: “Zonder monitoring blijft SROI een papieren tijger. Een bijkomend voordeel van monitoring is dat het mogelijk wordt om succesvolle projecten te tonen die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben aangenomen. En goed voorbeeld doet goed volgen.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *