"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Opdrachtgever, intermediair of zelfstandig ondernemer: zo bereid je je voor op de nieuwe regels voor inhuur van zzp’ers

Hoe kun je je als opdrachtgever, intermediair of zelfstandig professional voorbereiden op de nieuwe zzp-wetgeving? Florine Onderwijzer en Saskia Kapper van branchevereniging Bovib deelden concrete tips tijdens de Webinar Week.

Er is een hoop nieuws rondom werken met en als zelfstandig professional. Afgelopen week presenteerde demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) een wetsvoorstel om de regels te verduidelijken. Wat verandert er en hoe kun je je daar op voorbereiden? Daarover sprak ZiPconomy-hoofdredacteur Hugo-Jan Ruts met Florine Onderwijzer (managing director bij HeadFirst Group) en Saskia Kapper (cco bij Hero Interim Professionals) tijdens de Webinar Week.

Onderwijzer en Kapper zijn bestuursleden van Bovib, de brancheorganisatie voor intermediairs en brokers. “We zijn goed op de hoogte van politieke en maatschappelijke ontwikkelingen en weten wat je moet doen om te voldoen aan wet- en regelgeving”, vertelt Kapper. “In dit webinar delen we niet alleen tips voor intermediairs, maar ook voor opdrachtgevers en zelfstandig professionals.”

Afbouw aftrekposten en conceptwetsvoorstel

De belangrijkste nieuwsfeiten van de afgelopen tijd zijn:

Het nieuwe wetsvoorstel was het belangrijkste thema tijdens het webinar. Kapper: “Ongeacht of deze wet erdoor komt, geeft het voorstel een goed idee van waar je rekening mee moet houden bij de inhuur van zzp’ers.”

Waar moet je rekening mee houden als opdrachtgever?

Huur je zelfstandigen in als zakelijk opdrachtgever? Dan is dit wat je te doen staat om te blijven voldoen aan de wet:

 • Breng je zaken op orde. Kijk nog eens goed naar de contracten die je hebt met zzp’ers. Onderwijzer: “Modelovereenkomsten blijven voorlopig zeker nog gelden. Zorg dat ze up-to-date zijn en dat je in de praktijk werkt zoals in het contract staat.”
 • Leg je inhuurpopulatie goed vast. Anders gezegd: weet wie je inhuurt, waarvoor en op welke manier
 • Kijk kritisch naar de duur van een opdracht. Het liefst is die korter dan 24 maanden.
 • Zorg voor een duidelijke opdrachtomschrijving
 • Wees een goede opdrachtgever en stimuleer het ondernemerschap van de zzp’er. Zorg dat zelfstandigen voldoende tijd nemen voor trainingen, investeren in hun eigen zaak en bijvoorbeeld een eigen laptop gebruiken
 • Zorg dat je modelovereenkomst up-to-date is. Maak je gebruik van een modelovereenkomst op basis van vrije vervanging? Sluit dan voor het eind van het jaar een nieuwe af, want de goedkeuring van dit soort overeenkomsten vervalt.

Welke rol speelt de intermediair?

De intermediair kan opdrachtgevers en zzp’ers helpen om te werken volgens wet- en regelgeving. Dit staat zzp-dienstverleners te doen:

 • Toets zelfstandig professionals op ondernemerschap
 • Beoordeel opdrachtomschrijvingen aan de hand van wet- en regelgeving
 • Toets de feitelijke werkomstandigheden. Ga dus na of opdrachtgever en opdrachtnemer in de praktijk zo werken als op papier staat
 • Behandel zelfstandigen als opdrachtnemers, niet als werknemers
 • Adviseer opdrachtgevers en leg uit welke verantwoordelijkheid zij hebben. Uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid voor juiste inhuur namelijk niet bij de contractpartij, maar bij de organisatie waar een zelfstandig professional werkt.

Waar moet je rekening mee houden als zelfstandig professional?

Dit zijn volgens Kapper en Onderwijzer de belangrijkste dingen waar zzp’ers op moeten letten:

 • Doe geen werk dat behoort tot de kernactiviteiten van de opdrachtgever. Ben je consultant op een HR-afdeling, voer dan bijvoorbeeld geen verzuimgesprekken met medewerkers.
 • Gebruik eigen hulpmiddelen, zoals een laptop en telefoon.
 • Zorg dat je meerdere opdrachten per jaar uitvoert voor meerdere opdrachtgevers
 • Bouw een financiële buffer op en regel sociale voorzieningen zoals pensioen en arbeidsongeschiktheid
 • Investeer in je reputatie als ondernemer en zoek actief nieuwe opdrachtgevers. Kortom: gedraag je als een echte zelfstandige.

Meer weten? Bekijk hieronder het volledige webinar. Daarin geven de experts ook antwoord op vragen uit het publiek, zoals: mag ik zelfstandig professionals een cursus aanbieden als opdrachtgever?

 

Bovib, de vereniging en branche-organisatie van de onafhankelijke inhuur-intermediairs in Nederland. Bekijk alle berichten van Bovib

5 reacties op dit bericht

 1. Ik mis in dit artikel dat je als ZZPer ook vanuit een BV in plaats van vanuit een eenmanszaak kan gaan werken. Dan vermijd je toch ook al het gedoe? Of zie ik iets over het hoofd?

  • @Frank, dat is een misvatting. Een BV is geen garantie (dat is nu ook al niet zo).

   • Maar als je in dienst bent van een BV (niet je eigen BV), mag je wel gedetacheerd worden naar een opdrachtgever zonder al dit gedoe. Je bent dan immers geen “ZZPer”.
    Dus om geen last van het gedoe te hebben met een eigen BV moet je in dienst zijn van je BV zonder dat je DGA/ZZPer bent. Dat roept dan toch weer om constructies zoals Uniforce?

  • Hugo-Jan heeft gelijk. Ik heb zelf (vanuit dezelfde als jouw veronderstelling) een BV sinds de Wet DBA ellende op ons af kwam en ik word op dezelfde manier behandeld als toen ik nog een eenmanszaak had. Voor deze wet is er geen verschil tussen eenmans-BV’s of eenmanszaken helaas…