"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Kamerbrede steun voor terugdringen inhuur bij Rijksoverheid

Om de inhuur van externen bij de overheid te beperken, moet de vrijblijvende Roemer-norm worden vervangen door een afdwingbare norm. Zo luidt de vorige week ingediende motie van PvdA-kamerlid Henk Nijboer.

De Rijksoverheid moet nu eindelijk eens werk maken van het terugdringen van de inhuur van extern personeel. Een motie van PvdA-kamerlid Henk Nijboer, die daartoe oproep, kreeg vorige week steun van vrijwel de gehele Tweede Kamer.

Sinds 2010 bestaat de Roemer-norm, genoemd naar voormalig SP fractievoorzitter Emiel Roemer. Die norm bepaalt dat ministeries maximaal 10% van de totale loonsom mogen uitgeven aan extern personeel.

Het percentage aan in inhuur van interim-managers, ICT’ers, adviseurs en uitzendkrachten daalde aanvankelijk gestaag. In 2019 lag het percentage op 10,3%.

Maar daarna raakte de norm steeds verder uit het zicht. Dat kwam door de corona-crisis, nieuwe projecten (o.a. Groningen Herstel operatie, Toeslag-affaire, energietransitie) en de krapte op de arbeidsmarkt.

Daardoor ging in 2022 in totaal 14,2 procent van de totale personeelsuitgaven bij de Rijksoverheid naar de inhuur van extern personeel.

 

 

De motie Nijboer roept de regering op om ‘in tijden van crisis te snijden waar het vet zit’ en wil dat de regering de vrijblijvende Roemer-norm nu omzet naar een ‘afdwingbare’ norm van maximaal 10% voor de inhuur van externen.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

5 reacties op dit bericht

 1. Ik denk dat de overheid er beter aan doet om de totale personeelsuitgaven naar beneden te brengen. Los van het feit dat het relatieve aantal externen stijgt, stijgt ook het absolute aantal ambtenaren met vele duizenden over de laatste paar jaar.
  Een mooi plaatje zou zijn de absolute personeelsuitgaven over de laatste 5 jaar, met daarin een onderscheid personeel – externen.

  • Beste Frank, het getoonde plaatje gaat over het percentage van de totale uitgaven van personeel dat naar inhuur externen gaan. Daarin zit dus ook de groei van het aantal ambtenaren in vaste dienst.

   • Ja dat bedoel ik juist. Je zou de Roemer-norm kunnen halen door het absolute aantal externen gelijk te houden en het absolute aantal ambtenaren te vergroten.
    Je voldoet dan wel aan de norm, maar dit is volgens mij niet wat we willen.

 2. Praktijk en theorie zijn in de a.btenarij 2 elementen die nooit samengaan.
  Allerlei omwegen ontstaan.
  En welk probleem bestrijd men ?
  Want als het om kosten gaat, dan hrb ik wel een waslijst aan besparingen.
  Begint bij workforce management en niet bij spredsheets.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *