"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zonder talentstrategie is een VMS maar een tool

Voor welke organisaties is een Vendor Management Systeem een uitkomst? Hoe kies je het juiste systeem, waar moet je op letten bij de implementatie? In ZiPtalk spraken we hierover met twee experts: Ron Bosma (TalentIn) en Pauline Verhaar (KatThree).

Een groeiend aantal organisaties maakt gebruik van een Vendor Management Systeem (VMS) om grip te krijgen op de inhuur van extern personeel. Grip op kosten, behoefte aan data, compliance en snel kunnen handelen in een schaarste arbeidsmarkt, zijn zo de belangrijkste motieven om aan een VMS te denken. 

Waar voorheen een dergelijk systeem vooral gebruikt werd bij grote volumes van inhuur van hoger opgeleide interim professionals, is de huidige generatie VMS’en geschikt om breder in te zetten. Van uitzendwerk tot ‘statement of work’ zo legt Ron Bosma, managing partner van TalentIn, uit in de ZiPconomy podcast ZiPtalk. 

Daarbij zijn er steeds meer aanbieders van VMS’en, zo laat het ZiPconomy VMS rapport zien. Naast de grotere, bekende namen, die zich veelal richten op grotere en/of internationale inhuurprogramma’s, zijn er ook steeds meer nichespelers. 

Een VMS kiezen 

Veel te kiezen hebben, maakt een keuze nog niet makkelijk.  Voor je een uitvraag in de markt zet, moet je goed bepalen wat je nu precies nodig hebt, vertelt Pauline Verhaar, partner bij KatThree en vaak betrokken bij implementaties van een VMS. Het zijn systemen waar vaak veel meer mee kan dan wat je echt nodig hebt. Wie dat niet echt weet kan zich bij oriëntatie op aanbieders laten overdonderen door wat er allemaal kan. 

“Een VMS zonder strategie, dan heb je alleen een tool, waarschuwt Bosma. Daar heb je niet zo veel aan. Denk breder na over inhuur. Zet je in op direct sourcing, het direct benaderen van externen? Hoe ga je om het integreren van het systeemlandschap? 

Een VMS implementeren 

Bij de implementatie van een VMS is de grootste zorg van organisaties het behoud van leveranciers en continuïteit. Verhaar:  “Dat er een nieuw systeem komt, nieuwe applicaties, dat gebeurt aan de lopende band. Maar wat gebeurt er met mijn externen, mag ik je blijven behouden, wat gebeurt er met mijn leveranciers?  Dat zijn eigenlijk de grootste vragen die we krijgen bij de implementatie van een VMS.” 

In de podcast leggen Bosma en Verhaar ook uit wat het voordeel van een VMS is voor die leveranciers van extern personeel zelf. Verder gaan ze in op de combinatie (of toch niet) van een VMS en een MSP. De ontwikkeling van Total Talent Management in relatie tot een VMS en het groeiend aantal ‘statement of work’ contracten. Hoort dat nu wel of niet binnen het inhuurprogramma? 

Luister/kijk het hele gesprek met Verhaar en Bosma terug in deze aflevering van ZiPtalk. Waarin je in het begin ook nog kort wordt bijgepraat over het laatste nieuws. 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht