"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

”Direct sourcing helpt je de perfecte match te vinden”

Hoe kan je dat zeldzame talent vinden in de huidige markt? En hoe bind je dat talent aan je organisatie. Tijdens zijn bijdrage aan de Webinar Week gaat Dustin Robinson van Malt in op de voornaamste trends bij het inhuren van freelancers.

Hoe pakt werkgevend Nederland het vinden en binden van de beste freelancers momenteel aan? Bij Malt houden ze als geen ander de ontwikkelingen in de relatie tussen zp’er en opdrachtgever bij. Dustin Robinson, hoofd Marketing en Communicatie deelt de ervaringen van Malt tijdens zijn Webinar op 2 oktober aanstaande. Een voorproefje:

Direct sourcing in opkomst

Dustin Robinson: “Een van de trends die ik zie is direct sourcing. Veel bedrijven zijn gewend alles rondom de inzet van externe arbeid uit te besteden. Dat heeft natuurlijk ook voordelen; een externe partij doet alles voor ze, houdt ze twee cv’s voor en de kandidaat kan snel aan de slag. Het nadeel is dat een perfecte match minder makkelijk te maken is bij zo’n volledige outsourcing. 

Direct sourcing biedt de hiring managers meer flexibiliteit in het selecteren wie ze in huis willen hebben. In de zoektocht naar die schaarse talenten is dat een groot voordeel. 

Grote corporates kiezen vaak voor een hybride model, waarbij ze een deel van de externe inhuur uit handen geven en daarnaast een in-house recruiting team hebben dat samenwerkt met de hiring manager om de perfecte match te vinden. In het algemeen zien wij dat die direct sourcing toeneemt.

Meer aandacht voor goed opdrachtgeverschap

Een tweede trend is de toenemende aandacht voor goed opdrachtgeverschap en het vinden van de juiste manier om met freelancers om te gaan. Net als organisaties goed werkgeverschap belangrijk vinden in de richting van hun vaste mensen, is ook een goede omgang met freelancers heel belangrijk. Dat is nog steeds wel een aandachtspunt, want de begeleiding van freelancers wordt soms veronachtzaamd. 

Sommige bedrijven huren een freelancer in en denken ‘dit is een lopend wondermiddel en alles gaat gewoon vanzelf goed’. Bij een klein project is het simpel en kun je gewoon zeggen ‘ik wil dat je dit voor me maakt’. Maar als een project wat complexer wordt, is meer aandacht voor die freelancer van belang. 

Ook voor freelancers kan dan een goede onboarding waardevol zijn, zp’ers willen net als vaste mensen weten met wie ze samenwerken. Een freelancer heeft ook behoefte aan regelmatig contact. Het is heel goed als de hiring manager checkt of de freelancer over alle benodigde resources beschikt om zijn werk goed te doen.  

Het is voor zp’ers belangrijk dat duidelijk is afgestemd wat het ownership is.

En het is voor zp’ers belangrijk dat duidelijk is afgestemd wat het ownership is. Bij Malt noemen we dat RACI:  responsible, accountable, consulted, informed. Het gaat om duidelijkheid hoe de samenwerking eruit ziet, wat het verwachte eindresultaat is en welke mijlpalen er zijn op weg naar dat eindresultaat.

Pre-trend: de talentpool

Een derde ontwikkeling die ik zie, is het toenemende belang dat wordt gehecht aan talentpools. Acht jaar geleden hoorde je in de recruitmentwereld veel over talentpools; nu zien we dat steeds vaker terugkomen bij freelancers. Als je een goede talentpool bouwt en beheert en daar de freelancers in opneemt die voor je hebben gewerkt, dan heb je sneller mensen in huis voor een volgende opdracht en weet je ook wie je in je team wilt hebben.

Ik noem dat overigens meer een pre-trend dan een trend: er wordt veel over gepraat, maar het is nog niet per se de norm. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de meeste bedrijven via bureaus werken en dus één portaal hebben waar alle profielen binnenkomen. 

De toekomst die wij zien gaat wel in de richting van een Freelance Management Systeem, een FMS. Dat heeft veel te maken met die direct sourcing die ik eerder noemde. En met het toenemende inzicht over de waarde van blended teams. Dat is deels een reactie op de arbeidsmarkt, waar mensen er vaker voor kiezen zp’er te worden. Maar het gaat ook om de onderkenning dat blended teams je in staat stellen om heel agile te werken. Afschalen en opschalen kan veel makkelijker als je een combinatie maakt van je vaste mensen en zp’ers.” 


Webinar Week

Dustin Robinson verzorgde tijdens de Webinar Week 2023 een webinar, waarin hij liet zien hoe je via direct sourcing, een sterke waardepropositie en goed opdrachtgeverschap jouw organisatie kan onderscheiden in een krappe (freelance) arbeidsmarkt. 

Bekijk de webinar: ‘De Freelance Formule: talent vinden en aan je binden’ hier.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie