SLUIT MENU

Zo bescherm je je inhuurprogramma tegen cyberaanvallen

Cybersecurity zou een prioriteit moeten zijn voor elke grote organisatie en hun inhuurprogramma’s, vindt Peter Reagan van SIA. Hij geeft 10 tips om je inhuurprogramma’s te beschermen tegen cyberaanvallen.

Tegenwoordig is cybersecurity een belangrijk aandachtspunt voor grote organisaties en inhuurprogramma’s. Nu cyberdreigingen steeds geavanceerder worden, is het dan ook noodzakelijk voor inhuurprogramma’s om cybersecurity-procedures te implementeren. Volgens Peter Reagan van onderzoeks- en adviesbureau Staffing Industry Analysts (SIA) zijn dit vijf redenen waarom cybersecurity een prioriteit moet zijn voor je bedrijf:

 1. Gevoelige gegevens beschermen.
 2. Financiële verliezen voorkomen.
 3. Continuïteit van je bedrijf behouden.
 4. Intellectueel eigendom beschermen.
 5. Reputatie en vertrouwen beschermen.

Lees meer in het (Engelse) artikel van Staffing Industry.

Tien tips voor cybersecurity

Peter Reagan benoemt 10 acties die je kan ondernemen om je bedrijf en inhuurprogramma te beschermen.

 1. Contractuele afspraken. Voeg cybersecurity clausules toe aan contracten met extern personeel, waarin je specificeert wat hun verantwoordelijkheden zijn voor het beschermen van gevoelige informatie en consequenties in het geval van inbreuken. Zorg dat het overeenkomt met de wetgeving.
 2. Beheer de toegankelijkheid. Zorg ervoor dat externen toegangsrechten hebben tot alleen de systemen en gegevens die ze nodig hebben voor hun taken. Implementeer sterke authenticatie-maatregelen en houd je aan het principe van ‘minste privilege’ om hun toegang te limiteren.
 3. Gegevensbescherming. Definieer en communiceer duidelijk naar je medewerkers hoe ze om moeten gaan met gegevens en het beveiligingsbeleid. Zorg dat ze geheimhoudingsverklaringen ondertekenen en bied trainingen aan op het gebied van gegevensprivacy en best practices voor beveiliging.
 4. Beveilig toegang op afstand. Als externen op afstand toegang nodig hebben tot netwerken of systemen, zorg er dan voor dat ze beveiligingsmethoden gebruiken als virtuele privénetwerken, two-factor authenticatie en versleutelde verbindingen.
 5. Beveilig communicatie. Moedig het gebruik van versleutelde kanalen als beveiligde berichten-apps of versleutelde e-mails aan voor communicatie over gevoelige informatie. Raad het gebruik van onveilige openbate wifi-netwerken af voor werkgerelateerde taken.
 6. Malware beveiliging. Controleer of extern personeel up-to-date antivirussoftware heeft geïnstalleerd op hun apparaten en verplicht regelmatige scans voor malware.
 7. Gegevensoverdracht en -opslag. Stel richtlijnen op voor veilige gegevensoverdrachten en -opslag wanneer externen beschikken over gevoelige informatie. Moedig het gebruik van veilige protocollen voor bestandsoverdracht of cloudopslagoplossingen aan met sterke versleuteling en toegangscontrole.
 8. Toezicht en controle. Implementeer toezichtsmechanismen om de activiteiten van externen die toegang hebben tot je systemen of gegevens te tracken. Bekijk regelmatig de toegangslogboeken en voer controles uit om verdachte of ongeautoriseerde activiteiten op te sporen.
 9. Reactie op incidenten. Zorg dat je een reactieplan hebt voor incidenten, inclusief hoe je omgaat met beveiligingsincidenten waar extern personeel bij betrokken is. Definieer het meldingsproces duidelijk en stel protocollen op voor het onderzoeken en beperken van potentiële inbreuken.
 10. Regelmatige evaluatie. Bekijk regelmatig de cybersecuritypraktijken en -controles van externe medewerkers. Update regelmatig het beleid en de procedures van je organisatie zodat je bestand bent tegen de constant veranderende dreigingen.

De mate van beveiliging die je nodig hebt is afhankelijk van de gevoeligheid van de gegevens en of extern personeel toegang heeft tot de systemen. Het is belangrijk om duidelijke richtlijnen op te stellen, verwachtingen te communiceren en constant oplettend te zijn om je organisatie te beschermen.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *