"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Slechts twee op de vijf oproepkrachten zijn voorstander van wetsvoorstel afschaffing oproepcontract

Oproepkrachten zijn bang dat ze juist minder zekerheid krijgen door hervorming arbeidsmarkt, zo blijkt uit enquête. Onderdeel daarvan is de afschaffing van het nulurencontract voor oproepkrachten. Zij moeten volgens deze wetgeving een basiscontract krijgen en dat moet leiden tot meer zekerheid.

Minder dan twee op de vijf oproepkrachten (37%) zijn voorstander van de nieuwe wetgeving rondom oproepkrachten, die is aangekondigd door demissionair minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij vrezen dat de hervormingsplannen, die bedoeld zijn om meer zekerheid te bieden, eerder het tegenovergestelde effect zullen hebben.

Dit blijkt uit onderzoek van Visma | Raet in aanloop naar Prinsjesdag 2023. Het onderzoek is uitgevoerd onder 202 Nederlanders die werkzaam zijn als oproepkracht.

De intentie van de wetgeving, om flexwerkers meer zekerheid te geven, is tegelijkertijd wel iets waar vandaag de dag behoefte aan is. Joke van der Velpen, manager Wet- en Regelgeving bij Visma | Raet, benadrukt: “Door nu al het nodige voorwerk te doen, kan iedereen zich voorbereiden op wat komen gaat. Dat neemt een stuk onrust en onzekerheid weg.”

Hervorming arbeidsmarkt zorgt voor minder zekerheid

Demissionair minister van Gennip heeft afgelopen juli een wetsvoorstel ingediend dat als doel heeft de flexibilisering van de arbeidsmarkt in te perken. Onderdeel daarvan is de afschaffing van het nulurencontract voor oproepkrachten. Zij moeten volgens deze wetgeving een basiscontract krijgen en dat moet leiden tot meer zekerheid.

Het is dan ook opvallend dat 37 procent van de flexkrachten juist bang is dat het plan voor de hervorming van de arbeidsmarkt voor minder zekerheid zal zorgen. Nog eens een kwart (27%) vreest daarnaast dat zij door de nieuwe wetgeving minder werk gaan krijgen.

Verder hebben oproepkrachten hun twijfels over of het hun werkgever gaat lukken de nieuwe wetgeving naar behoren door te voeren: 29 procent heeft er een hard hoofd in dat de organisatie waar hij werkt de nieuwe wetgeving rondom flexibele contracten goed kan invoeren.

Werken als oproepkracht spannend in onzekere tijd

De intentie van de wetgeving, om flexwerkers meer zekerheid te geven, is tegelijkertijd wel iets waar vandaag de dag behoefte aan is. Zo zegt 33 procent van de oproepkrachten het spannend te vinden als oproepkracht te werken in deze economisch onzekere tijden.

Van der Velpen: “Het is belangrijk dat zij [werkgevers] hun oproepkrachten komende periode gaan meenemen in de wijzigingen die te zijner tijd worden doorgevoerd. Want ondanks de val van het kabinet, zal deze wetgeving er op termijn sowieso komen.”

Door nu al de nodige voorbereidingen te treffen, kan een hoop onrust en onzekerheid worden weggenomen.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

  1. Gelukt om mij pissig te maken. Onderzoek onder 202 nederlanders. Volgens CBS; 1.028.000 banen op oproepbasis en het arbeidsvolume 369.000 mandaten. Hup van Gennip deze lobby direct de prullenmand in.
    Vriendelijke groet, Hans van Bakel.