"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

‘Groei Mee!’ Ludieke wervingscampagne voor gemeente op basis van vertrouwen

De wervingscampagnes van Hero vallen in de wijde omgeving van thuisbasis Wognum altijd goed op. Ze zijn brutaal, fris en effectief en juist daarom ging Gemeentesecretaris – Algemeen Directeur Anky Griekspoor van Gemeente Medemblik op bezoek bij Hero. Want haar gemeente had ook behoefte aan nieuwe collega’s, en veel ook.

Jeroen de Vries, CEO en oprichter van Hero: “De nieuwe Gemeentesecretaris van Gemeente Medemblik had een afspraak ingeschoten. Ze wilde in gesprek over de werving van medewerkers. Voorafgaand aan dat gesprek zei ik nog tegen mijn collega’s “Wat een eer, maar een campagne voor ze verzorgen, dat zie ik niet zitten”. Een uur later kwam ik daar al op terug; “Jongens, we gaan een campagne verzorgen voor Gemeente Medemblik.”

Gemeentesecretaris – Algemeen Directeur Anky Griekspoor van Gemeente Medemblik is gecharmeerd van de wijze waarop Hero altijd werft. “De campagnes zijn gek, ludiek, positief en vallen op in de regio. Iedereen kent ze en daarom gaat Hero nu ook onze campagne verzorgen.”

Een wervingscampagne voeren voor anderen behoorde niet tot de core business van Hero, die zich vooral richt op het ondersteunen van organisaties bij hun externe inhuur. Waarom ging De Vries dan toch overstag? Dat bleek vooral de verdienste van Griekspoor, geeft hij aan. “Ik ben sowieso onder de indruk van haar aanpak. Ze brengt echt een frisse wind in de gemeente, maakt veel snelheid en heeft mooie ambities. Bovendien gaf ze ons vanaf de start meteen al veel vertrouwen.”

Een professionele campagne met een knipoog

“Voor mij speelt mee dat het onze buren zijn, dat we binnen dezelfde gemeente gevestigd zijn en dat ik graag mijn bijdrage lever om de gewenste resultaten van de gemeente te behalen. Als voorzitter van de lokale voetbal- en handbalclub heb ik regelmatig contact met de gemeente en zodoende wist ik dat er stevige uitdagingen liggen en men met een flink personeelstekort kampt”, aldus De Vries.

Na het akkoord op de samenwerking werd alles nòg concreter gemaakt; 55 vacatures vervullen en daarmee op 9 januari 2023 van start gaan. Snel werd duidelijk dat er een vernieuwende en wervende campagne moest worden ontwikkeld, waarin zeker ook de zichtbaarheid en ‘employer branding’ van de gemeente moest worden meegenomen.

Jeroen de Vries: “Anky vertelde me dat ze wilde opvallen met deze campagne en daarmee een groot bereik voor ogen had. Ter verduidelijking gaf ze aan dat men zich bewust is van de onderbezetting en deze campagne moest op een positieve wijze tonen dat er hard gewerkt wordt aan de oplossing. Zowel de medewerkers als zeker ook de gemeenschap moesten met die boodschap bereikt worden.”

Ruimte en doorgroeimogelijkheden als kapstok

Om tot het campagnethema te komen, zijn veel gesprekken gevoerd door mensen van Hero met medewerkers van Gemeente Medemblik. De Vries vertelt: “Wat een heerlijk begin van deze opdracht! De opkomst was enorm en we hebben veel leuke gesprekken mogen voeren. Telkens weer bleek dat medewerkers veel ruimte wordt geboden tot persoonlijke ontwikkeling en mogelijkheden om door te groeien. Dat sprak mij enorm aan omdat we dat ook bij Hero belangrijk vinden.”

“Een andere belangrijke drijfveer bleek het kunnen en mogen leveren van toegevoegde waarde aan de gemeenschap. Ook dat is natuurlijk een erg mooi gegeven. Snel na de gesprekken hadden we de kapstok van onze campagne te pakken; ‘Groei Mee!’.”

De campagne werd vervolgens uitgerold op een manier die weinigen in de (brede) omgeving van gemeente Medemblik kan zijn ontgaan: billboards langs snelwegen, advertenties in bushokjes, posters langs wegen en fietspaden, artikelen in regionale bladen en ook de online mogelijkheden werden volop benut.

De campagne werd uitgerold op een manier die weinigen in de omgeving van Medemblik kan zijn ontgaan.

Lokale ondernemer als ambassadeur

Net als bij Hero’s eigen campagnes mocht ook nu de welbekende knipoog niet ontbreken. Die knipoog heeft gestalte gekregen in de persoon van Klaas Vlaar, een regionale ondernemer met hart voor zijn gemeente. “Klaas is één van mijn lokale idolen; succesvol en altijd vernieuwend bezig”, aldus De Vries. Hij blijkt de ideale ambassadeur van de wervingscampagne. In zijn rol van enthousiaste reporter daagt Klaas raadsleden uit die op hun beurt diverse (groei)projecten binnen de gemeente toelichten. Deze aanpak heeft een fantastische serie aan leuke video’s opgeleverd. Daarmee heeft iedereen een mooie inkijk gekregen in de bijzondere activiteiten van de gemeente.

Aan ambassadeurs geen gebrek

Naast Griekspoor, de Burgemeester, raadsleden en Klaas zijn uiteraard ook alle medewerkers ambassadeur van Gemeente Medemblik. Uit ervaring weet Hero dat de eigen medewerkers altijd een zeer positieve bijdrage leveren aan het werven van nieuwe collega’s. Om die reden is ook geadviseerd collega’s mee te nemen in het verhaal rondom de campagne en de noodzaak ervan.

Gemeente Medemblik en Hero hebben elkaar goed gevonden in dit project. Ook al zijn het twee verschillende werelden en hebben ze beiden met andere omstandigheden te maken. Vanaf dag één komen ze veel bij elkaar over de vloer en schakelen ze snel en fijn.

“We voelen de vrijheid om altijd onze mening te geven en het doel staat daarbij voorop”, aldus De Vries. “We optimaliseren waar nodig en delen elkaars kennis gevraagd en ongevraagd om de campagne er beter van te laten worden. Deze campagne is dan ook echt een samenwerking waarin onze expertise en ervaring met recruitment gebundeld wordt met de kennis van Gemeente Medemblik over de vacatures, procedures en projecten”.

Een schot in de roos

“Of we zulke wervingscampagnes vaker gaan verzorgen voor opdrachtgevers? Ik zei aanvankelijk ‘We gaan het één keer doen voor de buren’. Het is nu al echt een mooi en succesvol traject waar het wederzijdse vertrouwen en de soepele samenwerking aan ten grondslag liggen. Ook al is het niet onze core business, het past ons goed. We houden immers van flinke uitdagingen, worden graag uit onze comfort zone gehaald en pakken zaken met liefde ‘the Hero way’ op. Wat dat betreft is deze opdracht dus een schot in de roos gebleken. En het antwoord op je vraag: Dat moet ik je nu echt nog even schuldig blijven”.


De campagne ‘Groei mee’ in een notendop

  • >55 vacatures in te vullen
  • 700 reacties ontvangen
  • 130 gesprekken gevoerd
  • >30 vacatures ingevuld